четвъртък, 25 юни 2009 г.

Коалиция между Борисов и Доган?

На избори, като на избори - и този път не се размина без размахване на скандални видеозаписи, зрелищни акции на националистическа основа (демонстрирани не само от една политическа сила, провокации по време на предизборни митинги). Всъщност, подобни провокации като тази на ГЕРБ по време на митинга на БСП в Банкя, не бях ни чувал, ни виждал досега.
От телевизонният ефир всеки ден по няколко пъти, Синята коалиция ни пренася в бъдещето - след една-две години, когато според тях те ще ни "управляват". И изведнъж, от рекламата на една дясна партия извира не дясна политика, ами лява - като визирам "намалените през 2010 г. ДДС за лекарствата от 20 на 5%; построените магистрали до 2011 г., за които дори една петилетка от Бай Тошово време няма да е достатъчна. Но все пак целта на тази коалиция с чисто прагматична цел е да влезе в следващия парламент, и евентуално като (ще си позволя да използвам един термин, който използва Ахмед Доган) "бацил" да се лепне на гърба на ГЕРБ!
Всъщност, един от лозунгите на ГЕРБ е "гласувайте за нас, за да отстраним ДПС от власт"? Но вчера в Шумен Доган ясно си го каза - ДПС ще е отново във властта, без нея - няма правителство. И досега бяха с царя и Станишев, но защото те бяха силните през 2001 и съответно 2005 г. Тази година, очевидно най-силен може да се окаже Бойко Борисов и ГЕРБ, но за първи и последен път! Защото гласовете на така наречената синя коалиция, онези 10-14 депутати, които те биха могли да вкарат, няма да стигнат за правителство!
Гласувайки за партия ГЕРБ, всъщност все едно се гласува за ГЕРБ-ДПС и може би НДСВ, като трети потенциален коалиционен партьор. ДПС са повече от наясно, че ГЕРБ не може да събере повече от 70-80 депутати и затова Доган обикаля по села и паланки за да мобилизира електората си, поставяйки навсякъде конкретни - къде изпълними, къде не, задачи пред структурите на партията. Много е възможно ДПС да получи между 40 до 50 депутати, което да се окаже напълно достатъчно за една коалиция с първата политическа сила - към днешна дата, според социолозите - това е партия ГЕРБ!!! Защото колкото и да ни се кълнат от всички страни, че ГЕРБ ще изгони БСП и ДПС от властта, така силно си мисля, че няма да е трудно за няколко седмици да се разберат за нея, без да се налага да правят нови избори на есен?
И без друго, на местно ниво има редица общински съвети в страната, където ГЕРБ и ДПС очевидно си сътрудничат. Тогава да излезе Цветанов и да каже как ще бъде отстранено ДПС от властта? Редовите членове на тази партия излиза, че ги лъжат, защото в българската политика няма невъзможни коалиции!

Няма коментари:

Публикуване на коментар