неделя, 9 август 2009 г.

Кой ще "ПРЕЗАРЕДИ" В БСП?

На 5 юли 2009 г., БСП понесе тежко поражение на парламентарните избори. Поражение, което в цифри е по-тежко и от това през 1997 г. след кабинета "Виденов" - около 730 000 гласа достатъчни за едва 40 депутати през 2009-та, срещу близо 950 000 гласа и 58 мандата през 1997 г.
Но за разлика от 1997-ма година, когато в БСП имаше "Сила за промяна", днес има само едно "пожелание" за такава, и то едва ли идва от "несменяемото" партийно ръководство. Поне на такова мога да го определя към днешна дата. Трудно ми е също така да дефинирам, каква "промяна" ще предложи същото това партийно ръководство, което трябваше още в нощта на изборите, да понесе своята отговорност за изборния погром. Е, не се случи.
И за да не бъда разбран, че искам ОСТАВКИ, а нищо не предлагам, че оставката не решава проблема, искам да изразя и загрижеността си, че поне към днешна дата стои въпросът - а след оставката, какво следва? Защото нали някой трябва да предложи алтернатива, нова политика, промяна?
Всъщност, изредиха се около 30-на стари физиономии, които възмутени от загубата, с отвращение поискаха оставки, проговориха кое как и защо било във времето на управлението, но не казаха какво ще или трябва да се случи след него. Очевидно е, че никой в БСП не предлага алтернатива на сегашното партийно ръководство, а следователно и сериозна алтернатива, нов път, нова политика в БСП през следващите години. Да, предлагат я няколко стари муцуни, които нямаха смелостта, или просто силата, открито да говорят през последните 4 години, а се припокриха зад разни крила, откъдето от време на време само напомняха за себе си, че са част от леви, десни и всякакви подобни...а някои просто дезертираха от кампанията, изоставиха партията в най-трудния момент, но напомниха за себе си по пленумите след 5 юли на "Позитано 20".
И след като на "Позитано" решиха, че оставките не решават проблемите се заеха с "ПРОМЯНАТА". Сега се сещам, че имаше една приказка, "ПРЕМЯНАТА НЕ ПРАВИ ПРОМЯНАТА".
Ударно, за има няма два месеца на "Позитано 20" решиха да конструират Младежкото обединение, заложено като решение от конгреса в края на ноември 2008 г. Осем месеца без въобще да бъде повдиган този въпрос, сега решиха, че за два "обединението" ще стане факт. Ами успех! От малкото информация, която имам, МО-то ще се прави от спуснати имена, финансиране от БСП, механично конструиране по градчета и паланки на организации тип "Младежко обединение", което ще бъде учредено с един Конгрес през есента. Естествено, сред младите "конструктори" на това обединение най-големият, най-спорният въпрос, като че ли е не толкова, за целите, задачите и ефективността на МО-то, а просто, КОЙ, ще го оглави.
Младите в БСП направиха опит да покажат, че ги има. Демонстрираха шумно, как БСП е и продължава да бъде привлекателна за младите хора. Те направиха кампанията "ПРЕЗАРЕЖДАНЕ", която обиколи, ако не се лъжа през 40 града в навечерието на европейските и парламентарни избори. Кампания, която трябваше да презареди БСП с нови лица, нови идеи и политика. И докато младите с един ТИР обикаляха от град на град, на "Позитано 20" наредиха листите за изборите. В резултат обаче "ПРЕЗАРЕДИХА" старите - същите, които в нощта на 5 юли трябваше да си понесат отговорността. За кратко сведение от 31 избирателни райони, само в един, при това водачът на листата на БСП е на възраст под 40. В настоящата парламентарна група на БСП само трима депутати са под 40 годишна възраст.
През есента на 2009 г. БСП свиква заседание на 47-ят си Конгрес, на който със сигурност ще бъде поставен и въпросът за лидерството в партията. Или поне предполагам, че това ще се случи. Но ми е трудно да се сетя и едно име, което би могло да представи лидерска алтернатива. Ако това не се случи, ще се наложи БСП да извърви пътят към промяната през следващите години със същите добре познати физиономии, обременени със съмнения и разкрития за корупция, злоупотреби с власт от разкритията на новата власт. Лозунгът "ЕДИН УСПЕШЕН МАНДАТ", ще бъде заринат през следващите години от разкрития и съмнения за нередности (къде доказани, къде не съвсем).
БСП трябва да се поучи от опитът, от успехите и неуспехите. Да бъде акумулирана нова политика, предложена от нови имена, без дори значение на възрастта, но професионалисти и експерти, които са необременени и не преяли с власт през годините на Прехода.
Наясно съм обаче, че една такава партия като БСП трудно се поддава на промени, още повече на радикални такива, затова и очакванията от Конгресът през есента не бива да бъдат прекалено големи. Стъпка по стъпка, БСП трябва да Презареди с нови лица и политика, която да бъде изградена като ясна алтернатива на сегашното управление, защото по дефиниция смятам, че няма друга политическа сила, която да бъде сериозна негова алтернатива. Защото след емоциите и прекалено големите очаквания от кабинета "Борисов", рано или късно, ще се наложи да бъде представена такава.

1 коментар:

  1. Не може една партия, в която се проповядват идеи за полза на народа, да облагодетелства партийна вихрушка. Хората не са слепи. Отворете си очите за реалността!В нормалните държави животът е уреден и никой не ходи да сади дръвчета... Такова разминаване между думи и дела никога не е имало за БСП. Имаш ли представа колко милионери има благодарение на "грижите" на БСП ? Не се оставяйте да ви промиват мозъците, търсете истината! А тя не е на страната на БСП....

    ОтговорИзтриване