петък, 14 август 2009 г.

Какво "свърши" ГЕРБ?

Изминаха няколко седмици откакто ни управлява Бойко Борисов. Реших да дръпна чертата и без да навлизам в подробности под лупа, да направя един кратък анализ на това, какво свърши кабинетът до момента, по моите бегли наблюдения.
Още в самото начало, Бойко Борисов навърза не три, ами доста повечко "синдижира", депутати (герберски), 116 на брой, но този "синджир", представлява всъщност една декларация, според която при някакъв брой отсъствия ще напуснат парламента; с подписаните си оставки в бюрото на Бойко; с железния правилник на Народното събрание, който не им позволява да шават много из парламентарните групи. А какво ще се случи тогава, ако някой депутат от мнозинството има различно мнение от това на лидера си? А с подписаната си оставка, дали ще се осмели да го изрази или по-скоро ще замълчи? Мисля, че ще си имаме едно послушно и мълчаливо съгласно с пъдаря си стадо 116 народни представители. Бойко навярно си спомня какво се случи с царските хора, които едва успяха доизпълнят мандата си през пролетта на 2005-та и от тази гледна точка, впредвид и липсата на пълно мнозинство, някои драконовски мерки от правилника са донякъде обясними. Сериозен медиен шум се вдигна и за настаняването на новите депутати във ведомствените жилища на Парламента. И ексклузивно дават пряко включване по една телевизия, където един гербер, застанал пред един луксозен хотел в София и мънкоти, че работел в мизерни условия? А как работят мнозинството българи? Ще споделя, че аз лично съм работел в склад, където се разминавах с плъхове посред бял ден! Да не би да съм се втурнал да викам някоя телевизия? А колко граждани нямат жилища и живеят на улицата, че тръгнал този депутат, да се вайка за парламентарното си апартаментче?
Нека да видим и "промените" в законодателството, които е приел Парламентът? Всъщност, кои са те? Има ли такива? Още в първите дни от заседанията на Парламента, шефката му Цецка Цачева (бивш кадър на БКП, в което няма лошо) разгласяваше из медиите, че депутате ще работят през август или поне комисиите, но шефката, като такава реши да разпусне на "Евксиновград" за седмица, далеч от "заседанията"?
През това време правителството се втурна да вади "далаверите" на кабинета "Станишев". А защо не тръгне да вади тези на Костов и Сакскобурготски? Или според Бойко и двамата са чисти и некорумпирани? А за хотелите по морето - не чух сричка дори? Оказа се, че сериозен проблем обаче на държавата е сараят на Доган, и по-точно стената и барбекюто му! ДАЙ НА НАРОДА ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА! После ще последва разочарование, но малцина си дават сметка за това СЕГА!
За новините на турски по БНТ, които уж никой не гледа, пък на всички пречат? Та тръгнаха подписки чудесии, закани! Не! Мен не ме дразнят толкова новините на турски, защото просто имам възможността да превключа на поне 60 канала, в най-лошия случай за 3, през следващите 10 минутки.
Дразнят ме повече рекламите, които в някои телевизии са по 5 и 15 минути, но от всичко през последните месеци най-много ме дразнят сълзливите отегчителни ТУРСКИ СЕРИАЛИ по БТВ и още някои телевизии! КОЙ ЩЕ ПУСНЕ ПОДПИСКА за това да бъдат спрени турските и латиноамериканските сапунки, промиващи мозъците на подрастващите поколения и не само тях? И за да не бъда обвинен в национализъм ме дразни още повече ЧАЛГАТА ПРЕВЪРНАЛА СЕ В СИНОНИМ НА КУЛТУРА през 21 век по нашите земи!
Но да се върна към "Деянията" на ГЕРБ. Започна чистка в администрации, агенции и министерства, каквато не е имало сигурно от 90-те! Бившият премиер Сергей Станишев проговори, но в странна посока, че щял да предупреди Брюксел за политическите чистки в администрацията? Но кого ли стресна?
Новите министри, на които все още не мога да запомня имената, пък камо ли физиономиите, както казах се втурнаха да вадят "далавери", да викат прокурори. "Да вкарват в затвора" бивши соц.министри? Сега се сещам, че Янето още пролетта се закани, че част от министрите на "Станишев", след 3 месеца ще бъдат в затвора! Грешка! Има ли някой, който да му е повярвал? Сигурен, съм че има такива наивници! Колко министри през последните 20 години, за периода преди това не знам, са били опандизвани? Има ли такива? Някой да стане да ги посочи? Тишина, мълчание в залата!!!
Какви са приоритетите на новата власт, каква е програмата? В условията на финансова и икономическа криза по цял свят, за няколко дена министър Дянков хвана ножицата резна тук-там и посочи с пръст към Орешарски и Станишев. А какво да кажа за министър Трайчо Трайков, който дължи назначението си за министър на приятели си Дянков? Подхвана под вещите указания на началника си енергийните проекти като "Южен Поток", предизвиквайки предупреждението от страна на Путин, че България, може и да остане "извън играта". И всичко това още на първата седмица! А дали не ни чака и нова газова криза на зима? С подобни позиции - пак ли Станишев ще е виновен? В години, когато се водят войни за енергийни ресурси, новото българско правителство, послушно проамерикански казва НЕ на АЕЦ Белене, Южен Поток и всичко, което би могло да дойде от или с помощта на Русия? Как тогава, по какъв начин е защитен българския интерес? Като се опитваме да извиваме ръцете на Путин? Той ще го направи много по-бързо, докато се усетим - кранчето ще спре!
И сега като дръпна чертата изпадам в ужас, как на това правителство му остават още 4 години без няколко седмици по мандат! А това е само началото! Колко ли остава до края?

Няма коментари:

Публикуване на коментар