понеделник, 28 септември 2009 г.

Опозиционната БСП в 41-то НС.

Изборите в Германия, затвърдиха тазгодишната европейската традиция за отстраняването от власт на левите партии! И ако БСП през юли реализира най-ниския си резултат за всичките 20 години на Прехода, то Германската Социалдемократическа Партия (ГСДП), получи най-ниския си резултат от края на Втората Световна война! Въпреки това в Португалия, социалистите успешно спечелиха изборите, но не толкова убедително, че да съставят самостоятелен кабинет.
И така, БСП след 4 години в управлението отново се озова в позицията, в която най-много е била през последните 20 години - в опозиция. Ако обаче след краха "Виденов", БСП успя да се събере и консолидира, за да бъде силна опозиция през годините на кабинета "Костов", то след 2001 г., опозиционната линия на Партията, започна да избледнява, което доведе и логично до неособено убедителната победа на изборите, през 2005 г.
Сега ситуацията изглежда още по-сложна. След 4-те години в коалиционно управление, БСП отново трябва да бъде опозиция. Но в тази си роля Партията навлиза тъкмо след съкрушителния изборен крах от юли 2009. Към това е необходимо да се добавят и ревизионистичната политика на кабинета "Борисов", спрямо "Тройната коалиция", а не бива да се забравя, че на БСП й предстои и Конгрес, към който са насочили основните си сили отделните "кръгчета, реформатори, ренегати и кандидати за шефския стол в столетницата.
Преди време в един известен форум написах следното: "БСП е партия с дълги години опозиционен опит, така че едва ли аз съм тоя дето ще тръгне да обяснява на Овчаров, Петков и т.н., как да критикуват властта! Те сегашните са по-лесни - сами свалят гащи!" Но какво се оказа впоследствие? Подложени под ударите на кабинета "Борисов", за далавери и злоупотреби, бившите министри се смълчаха като в манастир, без да излязат и да отговорят достойно на нападките срещу тях. За мнозина мълчанието на бившите управляващи беше възприето като гузност, а думата СОЦИАЛИСТ се превърна синоним на "ПРЕСТЪПНИК"!
Оказа че е по-лесно на предизборни срещи да говориш бодро и с високо вдигната глава за успехите в управлението, но след изборите, след последвалия крах е изключително "трудно" да застанеш пред гражданите и да кажеш управлявахме сравнително добре, но допуснахме много грешки"! Вместо това бивши министри, понастоящем депутати продължават с високомерното си поведение, и грешките при малкото си изяви, като например скорошните нападки срещу медиите от страна на Станишев и Миков! Е, сега въобще да не се чудим тогава, защо приемат всичко което излиза като резултати от проверки и ревизии на кабинета "Борисов"!
В даден момент битката за лидерството в БСП се прехвърли на медийния тепих, като дори заприлича на сблъсъците "Станишев-Борисов" и "Борисов-Станишев", изобщо през последната година!
Вече два месеца имаме една Партия, която е в управлението, но то явно не й е особен приоритет, като предпочете да започне с пикантериите около и ваденето на кирливите ризи на предишните управляващи! Също така вече два месеца си имаме и по дефиниция "опозиция", на която до голяма степен отговаря БСП, но не е трудно да се види, че Партията очевидно е отвикнала от тази си роля, само за 4 години във властта!
Всъщност през уикенда парламентарната група на БСП се събра в Боровец, за да избистри опозиционното си поведение. Но вместо за опозиционни действия, настоящите депутати от БСП (не-малка част от които са бивши министри, щели да се откажат от възможността да се възползват от прословутия закон за амнистията, който те самите те приеха в края на управлението си)! Тогава си задавам въпроса, за каква опозиция изобщо ще става въпрос, след като тези които трябва да подскачат, са подложени от една страна под ударите на управляващите, а от друга ще се окажат и потенциални клиенти на прокуратурата!
Другата "новина" от срещата в Боровец, е че БСП ще поиска 280 лв. минимална работна заплата или необлагаем минимум, в ситуация, при която бюджетът за 2010-та ще се внесе за обсъждане в Парламентарна зала, без да е минал през такова със синдикати, общини и работодатели! Тогава обаче как БСП ще отговори на въпросите, защо докато е била на власт не е повишила минималната работна заплата? Но отговор трудно ще чуем, или защо не е въвела данък наследство за богатите, а сега изведнъж се е сетила?
Преди около месец след като бяха спрени проектите на общините, БСП проведе някаква среща в Шумен, след която съвсем нищо не стана ясно! Отсъства и ясна позиция на Партията по повод намеренията на кабинета да съкрати между 30 и 50 общини! Или ако някой е казал нещо по въпроса, то не е стигнало до мен, толкова бързо, колкото десетките медйни прояви на Борисов!
Преди няколко години по време на една среща, знакова фигура в БСП, сподели че било трудно да бъдат силна опозиция, защото били само 48, а другите 200! След това след като получи властта започнаха и оправданията, че БСП не може да реализира изцяло намеренията си в програмата си, поради факта, че имала 82 депутати и била в коалиция! Но аз си задавам въпросът, как един Яне Янев, когото поначало малцина взимат насериозно, по всяко време биеше тъпана за всевъзможни далавери, злоупотреби, корупция и т.н.,и даваше храна на изгладнелите за сензации медии, като в резултат избута 10 души Парламентарна група в настоящото Народно събрание?
Накрая ще трябва със съжаление да направя следните две констатации:
Опозиционното "присъствие" на БСП до голяма степен ще зависи от факта, дали Сергей Станишев и сегашното ръководство ще остане на постовете си, и след Конгреса през октомври! Продължителността на сегашното Опозиционното "отсъствие" обаче ще зависи от това колко време СЛЕД Конгреса, Станишев и същото това ръководство, което я доведе до тази й позиция, ще запазат позициите си на Позитано!

Няма коментари:

Публикуване на коментар