неделя, 4 октомври 2009 г.

"Предконгресно" в БСП!


Както е известно (малко съмнително), на 18 октомври БСП свиква заседание на 47-я Конгрес на Партията. Сигурен съм, че не са много хората в тази държава, дето ги вълнува точно пък Конгресът на БСП, събиран с основната досегашният нейн председател да предложи своята визия за бъдещето развитие на Партията, да предложи "промяна" и обновление и същевременно ако бъде поставен въпросът, да се случи лидерски сблъсък?
През последните дни вече бях забравил дори на коя дата щеше да се състои Конгресът и общо взето не съм се замислял много, до момента в който не гледах интервюто на другарката Татяна Дончева в предаването "Сеизмограф" на БТВ! Гледах го даже на запис, защото нямам навика да следя медийните участия на родните политици като по график или рутинно занимание от моя страна било по телевизия, било по вестници!
Всъщност бях особено впечатлен от предполагаемия сценарий, който Дончева предположи че ще се случи на Конгреса, а именно в рутинните доклади, а и най-вече в това, че председателят на Партията, който вече 9-та година е на тази си позиция ще представи анализ на "успешното предходно управление", част от което беше и БСП, междувременно ще предложи и "промяна", каквото и да се разбира под такава и обновление (каквото и да стои зад това, ако изобщо нещо има).
Междувременно другарят Сергей Станишев обикаля по градчета (но не всички), в които той провежда срещи със симпатизанти на Партията (на снимката по-долу - среща на Станишев в София от 30 септември,за която благодаря на другаря Николай Белалов) повечето от които са на средна възраст над 65!


Самият аз присъствах на една такава среща в Шумен, в началото на септември, на която "младите" се брояхме на пръстите на едната или двете ръце (като повечето бяхме новопазарци)! На въпросната среща другарят Станишев в рамките на няколко минути представи един доклад синтез между резултатите от управлението, изборната загуба, и неговата визия за развитието на Партията. След което се проведе кратка дискусия в стил "давам думата на..."! Убеден съм, че по същия сценарий се провеждат и срещите в останалите градове на страната! И в тази връзка поставям въпросът, с каква цел се прави това?
Не е тайна (надявам се за никого), че столът на Станишев се клати ПРЕДКОНГРЕСНО, като например от представители на Столичната партийна организация, и единици като Татяна Дончева. Не мога да пропусна и знаковите напускания или пък изказвания на знакови фигури като Евгения Живкова, Весела Лечева и др.
В същото време ми прави впечатление, че настоящето ръководство на Партията, което доколкото мисля е дори с депозирана оставка (имам впредвид Изпълнителното Бюро) се прегрупира около Станишев, декларирайки в мнозинството си своята подкрепа?
Твърди се, че Конгреса ще има лидерски сблъсък, но как ще се случи това, след като в дневния ред не присъства точка за избор на ново ръководство? Нещо повече, дори и това да се случи, като бъде добавена такава точка, ми е трудно да си представя, че процесът по избор или лидерският дуел, ще се случи в рамките на предвидения един единствен ден за този конгрес!
Изводът, който правя от всичко това, е че на 18 октомври ден, като всеки друг-неделен, почивен, в София, ще се съберат делегатите за конгреса, ще им изчетат няколко доклада, ще стане Станишев за да каже че Партията е управлявала добре, допуснала е някакви грешки, че ще предстои промяна, или ще бъде извършено обновление, след което ще се разиграе някаква дискусия за бъдещето пък нищо чудно и за миналото на Партията, след което по сценарий следват аплодисментите и точка! Дори и да бъде повдигнат въпроса за "смяна на върха", то очевидно, тя няма как да се случи на 18-ти октомври 2009 г.!
Но си задавам въпросът, защо изобщо ще се провежда този Конгрес? След като не са много сигналите, че ще се случи някаква промяна, пък да не говоря за обновление, или ще бъдат извлечени поуките от управлението, било то успешно или неуспешно, а също и от изборната загуба (катастрофа)? Моята версия, е че целта е да бъде туширано напрежението в Партията и най-вече недоволството под сурдинка на партийните членове от моментното състояние на Партията! Ето, сега ще се проведе един конгрес, ще издекларираме колко сме управлявали добре, колко сме сбъркали някъде в нещо си, а след девет години, като председател на Партията, Станишев най-после ще намери време да запретне ръкави за да "разчисти" проблемите в Партията, а след сигурно ще вземе и да покаже мускули на Бойко Борисов или ще стиска палци ГЕРБ да се провали в управлението, за да върне БСП и себе си отново в управлението със същите познати и изхабени, компроментирани през годините имена = ( може би равно на промяна и обновление)! Дано пък да не се окажа прав, поне в последното!

Няма коментари:

Публикуване на коментар