четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Кога ще свърши "ФИЛМЪТ"?

Във време, когато Българската Социалистическа Партия, е притисната в ъгъла, разкъсвана от вътрешнополитически противоборства, малко преди идващия конгрес на Партията се състоя поредният опит за "обединяване" на младежите социалисти, за разлика от предишния горчив опит - сега под крилото на Партията майка.
През изминалия уикенд имах възможността да присъствам на учредяването на "Младежкото обединение" в БСП! Бях делегат, но в общи линии моята роля се състоеше в това като по команда, да вдигам ръка 30 пъти при всяко едно гласуване. В един момент изгубвах представа какво въобще гласувам, на фона на "дискусиите" по устави, алинеи, точки и все уставни работи, които се разиграваха от няколко по-големи м-организации!
Моят добър учител по история от средното училище, ми казваше така: "Човек е революционер, докато стане на 28" и на един мой рожден ден ми пожела да бъда РЕВОЛЮЦИОНЕР! И понеже смятам, че сърцето на революцията винаги бие отляво, а революционното, различното мислене приляга най-много на младите хора, без значение политическите им ориентири, се предполагаше, че би трябвало да срещна много "млади революционери", сред присъстващите делегати на това МО, които преди чинно да вдигнат двете си ръце и 5 хвръчащи листи за да гласуват нещо, ще се замислят преди да го направят! Уви, не видях такива хора! И не само това, видях млади хора, които като по учебник с младежкия си утрем, възпроизведоха изпитаните практики и хватки на старото поколение, нищо че на втория ден, Станишев ги призова да не го правят - но вече беше късно.
Не намерих отговор и защо, с каква цел младежкото обединение беше отлагано във времето, като реализация! Всъщност какво трябва да се разбира и под това "обединение"? Скоростното създаване на младежки соц. клубове по градове и паланки, по график и тяхното вписване под един общ знаменател - ето го новото "младежко обединение" на БСП! Нещо като сбор на 1+2+3=МО на БСП!
Всъщност каква ни каузата, за която се борим и зад която би трябвало да се обединим? Аз се сещам единствено, за наскорошните думи на председателя Явор Гечев, че щом младите хора трябва да се занимават с политика, те непременно трябва да са в БСП и да я осъществяват чрез БСП и нейните структури! Ок! Но само дето 80-90% от младите хора, а въобще и от гражданите на тази държава, не искат и да чуят за нашата Партия, пък камо ли да тръгнат да си реализират политическите виждания и идеи в нея!
За моя изненада, едва когато се озавах в залата, осъзнах, че съм попаднал на мероприятието "ЕПИЗОД 3 - КОД ПРОМЯНА, който се явява продължение на предходните две реализирани серии от този "филм"! Дори настоятелно ни се прожектираха кадри от предишните "епизоди", като в кадрите се отделяше водещо място на председателят Станишев, сякаш се намирах в кино-зала, където се провежда кинопреглед от 50-те за делата на някой съветски лидер! В ръководството на Партията обаче очевидно не са разбрали или не искат, или не могат да разберат, че този филм приключи с крахът от 5 юли 2009 г! И всички по-нататъшни ходове в тази насока, продължението на тази "линия", епизоди, ПР-кампании, с цел да си го кажем зарибяване на младите хора за лявата идея, няма начин да доведе до положителни резултати! Още повече че делегатите проведоха една първа репетиция, на враждуващите лагери в Партията, в тяхната битката за върха! Всъщност с краят на битката МО-то легитимира още едно официално крило в Партията - това на Кирил Добрев, Ивелин Николов и Антон Кутев! Едно крило, което брани като за последно настоящия председател на Партията, другарят Сергей Станишев! В тази връзка, за съжаление мога да направя само едно сравнение с последните дни на Хитлеровия Райх, когато на фронта се изпращат последните сили...младежите и децата! Въпросът ми е ЗАЩО? Това ли е значението на митичната фраза КОД ПРОМЯНА? Като се изправят младежките организации в защита на една предварително загубена битка - тази за политическото оцеляване на шепа хора, кръгчета и крилца около Сергей Станишев!
Вече съвсем сериозно започнах да се замислям, в думите на Татяна Дончева, която преди време каза че на БСП ще й бъде трудно след 4 години да мине 4%-те процента бариера! Защото агонията в Партията ще продължи и след "Конгреса" тази седмица. Въпросът е колко още ще трае това! Кога ще свърши този филм? Защото залата вече е почти празна! Останаха само няколко човека с розовите очила, червените прашки и неколцина други, които продължават да искат лентата да се върти отново и отново, също като стара надраскана грамофонна плоча!

4 коментара:

 1. ФИКОВ:Браво Пламене такива като теб ме карат все още да вярвам, че има надежда в тази партия и, че не всичко е загубено.

  ОтговорИзтриване
 2. Приятелю, объркваш много неща и според мен някъде си губиш тезите. Според мен PR мероприятията са част от политиката, независимо дали е младежка, българска, европейска или друга. Обединението беше необходимо на младите хора в БСП, а не на мен, защото аз съм на 41 години и няма как да се възползвам от него. А относно защитата на С.С. тя няма общо с младежкото обединение, а с ясното ми разбиране че без него сега не е ясно кой или по-точно какво ще оглави партията. Ти сигурно нямаш това точно разбиране, но аз го имам и ти предлагам да помислиш по този въпрос.
  Антон Кутев

  ОтговорИзтриване
 3. А.К.обича да си говори и да се слуша...сам!
  Никой няма да постане в партията!!!

  ОтговорИзтриване
 4. Другарю Кутев,
  Няма спор, че ПР-ът е част от политиката, но БСП го залага в основата на същата тази политика!
  Няма спор, че младежите в БСП трябваше да имат младежка организация, въпросът е как и защо то се състоя седмица преди конгреса, вместо след него, или дори още по-рано! Искам да кажа, че обединението беше съставено като по генералска команда за има няма месец - за да се състои точно преди Конгреса!
  и защо не видях нито един надпис, или плакат - УЧРЕДИТЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ? ЕПИЗОД 3 - продължение на ПР-филма от преди една година!
  Алтернативата в БСП не започва и свършва със Сергей Станишев!!!

  ОтговорИзтриване