събота, 17 октомври 2009 г.

Поглед наляво...и надясно...

Докато БСП вече сбира делегатите за своят Конгрес утре, отдясно вече се водят боеве, за остатъците от жалкото наследство на СДС! Разбира се боят се води за това кой да остане в лодката, която вече е толкова тясна и прогнила, че все някой трябва да бъде хвърлен на акулите.
Днес като се позамислих, открих няколко общи допирни точки между председателите на БСП и СДС - Сергей Станишев и Мартин Димитров. Странно е да открия, общи допирни моменти, между две партии, които бяха най-върлите политически врагове през 90-те, и донякъде през последното десетилетие.
На първо място партиите, които оглавяват и двамата лидери, загубиха десетки хиляди гласове на изборите тази година и половината си парламентарно представителство! Нещо повече - Мартин Димитров отчете изборните резултати като добри, а Сергей Станишев, и до ден днешен продължава да възхвалява успешния си мандат и набраните "плодове" от него!
Прегръдката между БСП и ДПС за цял един мандат, прати в опозиция, за не се знае колко времена, и двете, но с опция за удължаване на престоя там за първата!
Преди изборите пред лицето на смъртната опасност, която се наричаше "8% бариера", ръце си подадоха СДС на М. Димитров и ДСБ на Иван Костов, и вместо цялата композиция, през бариерата, впоследствие 4%, премина само водещия локомотив с двамата машинисти начело!


Никой от двамата председатели на двете партии, не си подаде оставката веднага след изборите - ако на Конгреса, за единия, и на Националната конференция, за другия въпросите с оставката се разминат, номерът ще мине! Вътрешните опозиция ще си лаят, ще подскачат, но все ще се намери с какво да ги нахранят, в някой момент.
Но изборите мъки за двете партии тази година все още не са приключили - има частични избори в няколко общини, включително и в София! БСП обаче дори не може да намери кандидати за няколко общини, а за изборите в София, резултатът е предварително ясен: ГЕРБ - 60-70% минимум, БСП - 20-25% - максимум.
СДС за първи път от две десетилетия, не издигна кандидатура за столичен кмет, като намери за по-добре да даде превърналата си в повече от символична си подкрепа, на СИЛНИТЕ за тази година - ГЕРБ! За БСП ще остане само утешителната табелка - първа опозиционна сила в София, която за 20 години не можа да наложи свой кмет в най-големия български град!
Кое нещо ги различава обаче политически към днешна дата - в БСП се вихрят кръгове, крила и то не едно или две. В нашата Партия, имам чувството, че почни всеки един от представители в Изпълнителното бюро представлява някакво крило, нечии интереси, за съжаление, които обаче си мисля, нямат нищо общо със средната буква от абревиатурата на Партията!
В СДС обаче си имат своите превъплъщения на "Аллах и пророка Мохамед" в лицето на Иван Костов и Мартин Димитров! Само дето на молитвите в техните "храмове", идват все по-малко и по-малко техни последователи!
Бъдещето на двата най-големи политически противници от 90-те, не е никак розово, (нищо че в едната партия, все още има много с розови очила)!
Днес БСП е изправена пред предизвикателството за своето политическо оцеляване, като единна политическа сила - най-голямата в лявото пространство! Защото на хоризонта се задават опциите, които след 2001 г. обезличиха и изпразниха от съдържание, тогавашния най-голям в дясното пространство - СДС!
Но ако за БСП все още има време и възможности този път, тази пропаст да бъде преодоляна, още на този, в краен случай на следващия Конгрес, то за СДС обратното броене, като че ли вече е започнало. Търси се само "актьор", който зрелищно по холивудски, да се опита да обезвреди устройството една-две секунди, преди то да отчете оставащото време на 00:00:00...ако това се случи, СДС може би ще има шансът да заживее вторият си политически живот!

Няма коментари:

Публикуване на коментар