понеделник, 19 октомври 2009 г.

Следконгресно в БСП !

През неделния почивен ден се разигра дългоочакваният Конгрес на БСП! Трябва да призная, че ако трябваше вчера вечерта да напиша тази статия, тя щеше да бъде в един съвсем изключително различен тон! След като видях резултатите от провелия се председателски избор ми беше изключително трудно да видя едно по-добро бъдеще за БСП! Затова защото и ден по-късно, нямам нагласата, че нещо ще се промени в БСП през следващата година, защото ТЕ - промените в Партия като БСП не се случват от днес за утре!
Да е жив и здрав Сашо Диков, който го включи на живо по "Канал 3", за да може почти цялата държава, да стане свидетел на един Партиен форум, който даде указания корабът да поеме курс към "промените и обновлението", нищо, че той (корабът) се пълни с вода (думи на Янаки Стоилов). Може би Сашо Диков е предполагал, че ще се случи шоу, ще има сензационни речи и "другарски нападки", но само дето шоу почти нямаше, може би защото такова не е било предвидено в предварително потготвения сценарий, какъвто улових дори през телевизионния екран, пък какво остава за присъствалите в залата близо 800 делегати.
Без много приказки, и уговорки, излишни дискусии, Сергей Станишев директно се хвърли в битката, но срещу кого ли? Само ще припомня фактът, че в предвидения дневния ред, нямаше точка за избор на нов председател, но такава можеше да бъде включена в последния момент! И като един отличник (зубар, на жаргон) другарят Станишев вдигна ръка и пожела да я включи, доволно потривайки ръце, с ехидна усмивка на лице, защото знаеше, че е хванал другарчета си изключително непотготвени, за да ги срази в края на деня с внушителни доклади, признания за успехи и неуспехи, и желание ("сила") за някаква "промяна"! Под такава трябва да разбираме намеренията на председателя, за промени в Изпълнителното бюро, което си е в почти същия състав и след 5 юли към момента! За останалите му намерения, мога да ги определя само като добри пожелания!
В своя доклад председателят Станишев заяви, че не е подал оставка, защото това щяло да бъде един вид самооценка за неговата работа и тази на оглавявания от него кабинет! Но другарю Станишев, оценката не само на Вашия кабинет, а и на нашата Партия, ни я написаха българските избиратели на 5 юли вечерта! И ако тя беше положителна, Вие щяхте да сте втори мандат министър-председател, или поне с по-внушителна парламентарна група! Оценката обаче е отрицателна, но другарят председател, не можа да я приеме, защото трябваше да си подаде още тогава оставката!
В статията ми Предконгресно в БСП от 4 октомври 2009 г., предположих, че няма как в определения единствен ден за този Конгрес да се случи някакъв "лидерски сблъсък". Но още в самото начало на Конгреса, другарят Станишев неочаквано дори за всички ме опроверга! И въпреки, че нямаше "лидерски сблъсък", имаше просто една точка ИЗБОР на ПРЕДСЕДАТЕЛ на Националния съвет на Партията(БСП)! Подобно на един предварително "свирен" футболен мач с предварително известен резултат! Същите делегати, които преди година гласуваха почти 90 и няколко процента доверие на Станишев, вчера му гласуваха към 60%! Трябва да отблежа, че въпреки това останалите 40% от делегатите макар и гласувайки различно за другите кандидати, гласуваха един вид срещу Статуквото в БСП олицетворявано за съжаление не само от Сергей Станишев! Не ми идва и през ум, че отговорност трябва да се понесе единствено и само от председателят на Партията - че с неговото отстраняване, проблемите в Партията ще получат разрешение, и последвалите промени ще изпълнят залите със млади и стари симпазанти, които няма да пестят силите си в своята подкрепа за Партията!
Какво мога да кажа за участниците в този несъстоял се иначе сблъсък? Докато другарят Станишев усилено обикаля из страната и провежда срещи с партийния актив, за да си подсигурява подкрепата, останалите кандидати, трябваше да скачат от място както се изказа впоследствие и най-голямата заплаха за поста на Станишев - другарката Татяна Дончева! Всъщност ако Сергей Станишев е имал два-три месеца да се потготви за този Конгрес, останалите кандидати разполагаха с 15-на минути да изложат предделегатите своите виждания за бъдещето на Партията! Забележителна равнопоставеност! На първите три пътеки са се потготвили да стартират Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов, а междувременно на четвъртата - Сергей Станишев вече бяга към финала!
Състезанието, лидерския сблъсък,който трябваше да се развие ПО ПРАВИЛАТА изискваше още на 5 юли вечерта, Сергей Станишев да си подаде оставката, като председател на катастрофално загубилата парламентарните избори партия - въпрос на морал и достойнство, в съзвучие с европейската практика! Същото се отнасяше и за ръководството на Партията! Със съжаление, трябва да отбележа, че мъжеството да направят това имаха по време на Конгреса единствено другарите Стефан Данаилов (като член на ИБ) и Янаки Стоилов като председател на "лявото крило". Постъпки, които могат да са достойни само за уважение, но за съжаление, които не бяха последвани и от други другари, които имат най-основен принос не само за изборното поражение, но и за състоянието на Партията три месеца след него! Състояние, което може да се оприличи като това на алкохолик, който се клатушка на едно колело, правейки завой подир завой наляво и надясно, в опит да спазва "правата линия", като междувременно държи минаващите по улицата на известно безопасно разстояние.
По нататък по пътя на логиката трябваше да се насрочи нов - ИЗВЪНРЕДЕН Конгрес, на който да се проведе битката за лидерство в Партията, и преди който да се състои един отчетно-изборен цикъл! Но и това не се случи и не виждам сигнали, че може да се случи, точно сега, когато Партията си има за председател новият - стар такъв. Сергей Станишев си послужи донякъде с популизма, обещавайки че за една година, ще изпълни своята програма и дори ще даде отчет, какъвто с нетърпение очаквам да чуя догодина!
В заключение не може да не се отбележи и фактът, че опитите на част от партийното ръководство, да оцелее на върха в Партията и развихрилата се впоследствие вътрешнопартийна апаратна война, въвлече симпатизантите на Партията, във водене на още една опозиционна битка - именно тази вътрешнопартийната! И резултатите от председателския избор го показаха! И това в момент, когато управляващата партия ГЕРБ се готви да закрива болници, общини, да реже социални придобивки и дори като си "пожелава" да забрани един ден БСП?
Следвчерашния конгрес е ясно, че такъв скоро очевидно няма да има. БСП трябва да си възвръща доверието към момента със същите добре познати лица, които с вота си от 5 юли българските избиратели поискаха повече да не им се мяркат пред очите. Ако в продължаването на тази тенденция е заложена промяната, която Сергей Станишев предлага, това ще означава само едно - че Партията очевидно не е стигнала своето изборно дъно и първата проверка на тази теза, са частичните местни избори през този и следващия месец. Втората контрола обаче може да покаже една невиждана за БСП изборна ВТОРА ПАРТИЙНА ИЗБОРНА КАТАСТРОФА - местните и президентските избори през 2011 г. Нашето партийно ръководство има задачата тя на всяка цена да бъде предотвратена, защото в противен случай ни чака съдбата на Преходната стара десница. Не искам да съм свидетел на момента, в който БСП би могла да я последва!

1 коментар:

  1. Пламене,имаш верен усет за годините си.Бъди жив и здрав, изграждай се.Има страшна нужда от будни
    млади хора,които не позволяват рано да им бъдат надянати юздите и да ги вкарат в коловоза.
    Navigator1979@abv.bg

    ОтговорИзтриване