вторник, 20 октомври 2009 г.

Три месеца "ГЕРБ в управлението"

Властелинът на държавата, Бойко Борисов се хвърли в поредната си "атака" срещу социалистите, предизвикан от последните, чрез изказване на Петър Димитров, че БСП имала поне два повода да предизвика вот на недоверие към кабинета "Борисов"!
Самоуверено премиерът, скочи на социалистите, че ако предизвика нови избори, ще ги помете както цунами индийски бряг!
Бойко Борисов обаче май все още живее с илюзията, че управлява не той, а "легендарната тройка", по времето на която, подобни закани минаваха и раздвижваха обществените настроения.Речникът на Бойко по адрес на Партията в червено, все повече заприличва на до болка познат сюжет на стара латино-американска сапунка в 200 епизода, но със скоростна развръзказка в последния! Ситуацията обаче е съвсем различна. Три месеца изминаха, откакто си "отдъхна" цял един народ от управлението на "Тройката", за да му се натресе друго такова - това на Бойко Борисов, превърнал се в синоним на ГЕРБ, генерал, кмет, премиер, охранител, прокурор и обвинител - първи по активност в държавата, но последен по ефективност и не на последно място - пожарникар - властелинът на властелините в Европейския съюз! Силвио Берлускони е като "Луната" в сянката на "Земята" - Бойко Борисов!
"Възмездието", с надежда за каквото масово българите се втурнаха към урните, за да връчат "червената брадва" в ръцете на Бойко Борисов, вече в продължение на 3 месеца не се случва! Време през което средностатистическия български зрител изгледа с изключителен интерес някъде 60-70 от "Перлите на Босфора".
През същото това време обаче не три дена, ами три месеца Бойко Борисов размахва тази червената брадва, но подобно на новак в екзекуциите, само замахва и така и не уцелва с нея нито бивш министър, нито бивш депутат, нито един бивш началник! Вместо това брадвата се стоварва върху същите онези, които на 5 юли масово зачертаха номер 3 в изборните бюлетини. Така например се сещам за идеята на почти "премиер-министърът" Симеон Дянков, да затвори 300 от 400-те болнични заведения в страната; да се замразяват пенсии и заплати за минимум година-две; намеренията за увеличаването на пенсионната възраст; за да се режат общински бюджети в това число цели общини; отмяната на данъчните облекчения за млади семейства при изплащането на ипотечни кредити и т.н. - списъкът е дълъг.
Несъмнено най-големия успех в "управлението" на Бойко Борисов до момента се състои в отстраняването на Тройната коалиция от власт на изборите. Но ако премиерът се реши днес на нов парламентарен вот е много вероятно освен да прати БСП в политическия ляв ъгъл, да изпрати и своята Партия от властта. БСП в момента е готова да участва в нови избори, колкото само да ги загуби. Но ентусиазмът на българския избирател, с който той постави в управлението сегашното правителство, си има срок на трайност, който изтича обикновенно на шестия месец. Оттам разлюбването на народните управници не е процес, който отнема много време. А към днешна дата, на третия месец от управлението си, кабинетът "Борисов", не може да се похвали с конкретни управленски успехи, освен с причината (в лицето на Тройната коалиция), която го доведе на власт.
Ако приемем за възможен вариант, че е възможно да се продължи традицията започната от 2001 г.с идването на Симеон Сакскобурготски във властта, и продължена през 2009-та от неговият охранител, следващия прецедент в българската политическа история, може да се окаже окаже нечий домашен любимец, за който сега дори и не предполагаме, но може би един ден ще имаме шанса да го видим начело на държавното кормило!

Няма коментари:

Публикуване на коментар