вторник, 27 октомври 2009 г.

Строго НЕсекретно!

Чудите се какво да прочетете, каква музика да си изтеглите, или какъв филм да гледате? Не се чудете, отворете гугълчо и напишете "доклад ДАНС" и само за секунди ще се сдобиете със някоя тайна разработка на българските доскоро "тайни" служби! През изминалия ден десетки хиляди българи надникнаха какво има във ония папки, на които пише "Строго секретно", за да се уверят, че живеят в най-полицейската страна членка на ЕС. Ето че най-после по един показател сме на първо място в общността!
И докато Бойко Борисов и Сергей Станишев си "прехвърляха" папките с тайнствения доклад из медийното пространство, трябваше да се появи потребителят Камчия, за да ни опресни представите що за държава имаме.
Аз няма да се спирам на изнесената фактология в този доклад, ако той трябва в този си вид да бъде приет за достоверен, но на преден план ми се набиват в очите няколко неща: имената на Татяна Дончева и Стефан Гамизов, Петко Сертов, но най-фрапиращото обаче, което може да се изведе и като извод е че всъщност има наличие на държава в държавата! Структура, инкогнито елит, който при всяка възможност се опитва и то успешно очевидно да дърпа конците на на онзи политически елит, който през 3-4 години ние все избираме, с някакви надежди и очаквания, за да имаме една по-справедлива държава. Оказва се, че сме подложени на една пълна манипулация - политическа и полицейска. Два свята, единият в който живеем, а другият - за който само подозирахме, но сега се уверихме, че той не е мит, а една реалност! И всичките тези изводи, благодарение само на едни 30-40 странички - доскоро секретни разработки.
Не спирам обаче да си задавам въпросът, кой и с каква цел направи публично достояние скандалът на годината? Далеч съм от мисълта че всичко е станало просто поради някакво недоглеждане и невнимание, защото по узаконена вече традиция през последните няколко години държавата избутва от скандал до скандал. И сега просто ставаме свидетели на поредния, който по рейтинг избутва от върха предходния!
Ясно е, че към този момент, а и не само ДАНС е наподобявала по-скоро политически бардак, отколкото институция, която да си изпълнява функциите и целите с които е била създадена. Оказва се, обаче че българската държава си е изградила един разграден двор, към който води табелката с надпис "Строго НЕ(секретно).
По всичко обаче си личи, че този двор трябва да бъде съборен и на негово място да се изгради нов - властимащите ще решат, дали той ще е отворен или затворен. Сигурно и с тази цел беше сътворен този "ДАНС скандал", за да им даде повод, агенцията да бъде пратена в архива. Всъщност с един удар сценаристите са ударили два заeка - целенасочен удар към ДАНС, от една страна, чрез който се цели агенцията да бъде затворена и БСП и Сергей Станишев (основната засега, потенциална опозиция на властта) - набедени като основни виновници, за изтичането на "доклада", най-напред от Министерски съвет, докато Станишев е бил министър-председател и впоследствие за резила, който ни направи за смях пред чуждестранните служби посредством изтичането на доклада не къде да ами в интернет! Оставям настрана фактологията, която може да бъде извлечена от самия доклад дори чрез един прочит между редовете.
Но стига с този ДАНС, с тези доклади, защото обикновенният българин си иска социалната и справедлива държава - по-високи доходи, работа и сигурност за днес и утре. Тя обаче все още си остава едно пожелание, една неосъществена българска мечта.

2 коментара:

 1. Check, please, my blog http://mypetarts.blogspot.com where I post vintage pictures on arts, natural history and advertising.

  ОтговорИзтриване
 2. Поредната Българска простотия.Имам в предвид системата по която работи ДАНС,ако въобще е работил.В нормална държава е абсурд да буде загубен секретен документ.То не ,че този докуммент е бил толова важенма самия принцип.Не мога да разбера ,как даден секретен документ се дава на дадено лице.За да се вземе такъв документ ,то има доста условности,които трябва да бъдат изпълнени.
  1 .Лицето ползващо този документ трябва да иа има право на достъп.
  2.Изадва се бланка,в която е записан часа,и датата ,както и лицето,което го ползва.Като суответно лицето няма право да презаснима този документ,както и носи съдебна отговорност.
  3.На самия документ трябва да пише строго секретно,както и накаъв печат,за да се покаже,че е достоверен.
  И доста още неща.Така,че всичко това,което се помества в информационното пространство е кьор фишек.За мен,ако Станишев е взел наистина този доклад,и повече не го е върнал ,поради понятни причини е нах вероятния сценарии.И за заблуда пускат този по Интернет,който няма нищо общо със автентичния.И така,ако ДАНС еобслужвал само Странишев,то той трябва час по скоро да бъде закрит,а Самия той да бЪде изправен пред съд.Ако една система не е създадена да защитава интересите на държавата,а само лични ,то тя трябва да бъде закрита.

  ОтговорИзтриване