петък, 6 ноември 2009 г.

За 100-те дни на Борисов

Тези дни отчитаме 100-те дни управление на кабинета "Борисов". Разбира се това е повод управляващи и опозиция,да започнат да пишат оценки! Първите си написаха скромната "петица", докато вторите им написаха между "единица" и "тройка", но "пропуснаха" да си напишат оценката, за действията си като опозиция! Имам впредвид Българската Социалистическа Партия! Докато оценките на старите социалисти достигнаха максимум до 3, то младежките ръководители на Партията, задълбаха още по-ниско в оценъчната таблица, като писаха хем 1, хем двойка!
В крайна сметка се чуха всякакви определения за управлението на ГЕРБ през първите 100дни, но така и не си спомням, да съм чул, какво определение би се осмелил някой да даде за първите 100 дни на БСП, но като опозиция! Защото когато гледаш в чуждия двор и си позволяваш да напишеш оценка, на базата на събраните впечатления, е редно и да обърнеш внимание на собствения си! През първите 100 дни на всяко едно управление се трасира пътят, по който то ще се осъществява то и през следващите 1000 най-малко!
Все пак управлението на ГЕРБ на базата на основните приоритети през първите сто дни може да се определи основно като ревизионистично настроено спрямо своите предшественици! И резултатът го видяхме именно през изминаващата седмица - бивш министър-председател и бивш негов министър, с отнети имунитети, които ще трябва да отговарят за действията си! Не може да се отрече, че ГЕРБ направиха това през тези 100 дни, което НДСВ и БСП не си и помислиха да направят във времето, когато бяха на власт, а именно да направят ревизия на предходните управления - НДСВ - на Костов, БСП - на НДСВ! ГЕРБ го прави в момента, но само спрямо БСП, царят и Сокола, остават недосегаеми! Така и ще си останат, но БСП заслужено или незаслужено, ще отнесе негативите за управлението в което е участвала.
Смущаващото обаче в ревизионистично настроената политика на ГЕРБ е че тя се е превърнала поне към момента в нейн основен приоритет в управлението, още повече че се прави в момент на икономическа и финансова СВЕТОВНА криза. Но докато западния свят вече дава признаци че се възстановява, то България съвсем не дава някакви признаци че върви нагоре и скоро ще изплува. Или може би "кризата" все пак ще свърши тогава, когато каже Бойко Борисов?
За тези стотина дни обаче опозиционното поведение на БСП може да се сравни само със отстъпваща разгромена германска групировка от руската степ. Цялата "опозиционна" политика на БСП имам чувството, че се води на един фронт - Бойко Борисов! ДА, той е силната ръка, човекът-власт, "човекът-държава", но да не би той ЛИЧНО да контролира абсолютно всички управленчески етажи, нищо че се правят опити да се създаде изкуствена нагласа, че от него зависи абсолютно всичко в тази държава! В броя на вестник ДУМА от четвъртък, попаднах на материал, написан на базата на съмнения или публикация сигурно в жълтата преса, в който се загатва само че министър Дянков обитава някаква част от резиденция "Бояна" и се пита в задачата с какво право? Но къде са доказателствата, къде са фактите? Защо очевидно БСП проспа видният материал на една телевизия, в който ясно се виждаше, че Бойко Борисов нощува в нечии хотели вместо в държавна резиденция? В същото време на съмненията и нападките за злоупотреби с власт се отговаряше, тогава когато и това изобщо ставаше с истеричен тон, че всичко било режисирано, с цел "лошите" (ГЕРБ) да омаскарят "добрите" (БСП). Мълчанието на бивши соц. министри само по себе си се възприемаше дори от редовите социалисти, като "признаване" на вина с половин уста!
Разбира се само ТЕМИДА ще има последната дума - виновен или невинен!
За първите 100 дни много "народ" се наслуша на обещанията, които премиерът Бойко Борисов щедро раздава навсякъде където кракът му стъпи! На всеки това, което той иска да чуе или получи, но не е ясно какво става след това? А какво да кажа за липсата на управленска програма или антикризисния план, за неясното говорене, днес някой министър каже едно, утре то става друго?
Към момента е ясно и могат да се направят,на базата на първите 100 дни на кабинета "Борисов" няколко извода!
1) Илюзия е да се смята, че ще се повиши по-чувствително през следващите няколко години, жизненият стандарт на обикновенния българин.
2) Би било изключително наивно някои да смятат, че новите управляващи си имат имунитет срещу пипалата на корупцията и злоупотребата с власт, за това във действие е правилото, че почти няма управник, който да не е бръкнал в кацата с меда, щом му се отдаде и най-малката възможност. Това важи за политическите сили от всички цветове на дъгата!
3) Въпреки първоначалните действия в посока търсене на възмедие от предходните управляващи, през следващите години няма да има някаква чувствителна разлика от предходните такива, че в тази държава би могла да вирее някакво "растение" наричащо се справедливост!
4) отсега е ясно, че въпреки националистическите вълни, чрез които дойде новото правителство, при положение че Доган не е слагал нито един подпис, както и самият Бойко Борисов сам призна, то бг "националистите" ще останат излъгани в очакванията си, че някой ще бъде "вкаран" в затвора или че ДПС, вече е или ще бъде изцяло отстранена от власт!
5) Види се, че срещу себе си кабинетът "Борисов" няма да има силна опозиция! Ударът от 5 юли който беше нанесен на БСП, както и последвалите вътрешнопартийни битки продължават да отслабват БСП, а не трябва да забравяме и проверките срещу Станишев и знакови министри от неговия кабинет. Ако нищо не се промени в Партията, тя няма да помирише власт още доста години!

1 коментар:

  1. Всеки стана вече разбирач.
    А ГЕРБ добре си започна драги комунисте ;)

    ОтговорИзтриване