понеделник, 2 ноември 2009 г.

Един ляв политически уикенд...

През изминалия политически уикенд (31 Х-1 ХІ), се състояха съвещанията на "Големия" и на "малкият" НС съответно на БСП и МО-БСП. Изминаха две седмици откакто Конгресът се произнесе за оставането на Станишев и близо три седмици, откакто беше сформирано МО-то на Партията.
Разбира се при "големите", голямата интрига беше КОИ хора евентуално ще предложи Станишев, които предполага се би трябвало да преобразуват "Силата" в ДЕЙСТВИТЕЛНА ПРОМЯНА! Но за да е по-интересно другарката Татяна Дончева първа хвърли в тъч съпартийците си, след като повдигна темата за "куфарчетата", раздавани в ранните години на прохождащия ПРЕХОД - тогава когато все още бях "млад социалист", но в кварталната детска градина! Разбира се темата с куфарчетата беше повдигната в контекста на обсъждането на декларация по повод 10 ноември, която ще цитирам чрез агенция фокус, "се състои от три части: равносметката на изминалите две десетилетия; приносът на БСП и отговорностите на партията към развитието на страната; процесите в страната сега и позициите и оценките на БСП във връзка с тях". Цитирам агенцията, защото не можах да намеря текстът на самата ДЕКЛАРАЦИЯ при това в интернет!
Интересното е че на следващия ден, соц.младежите също се поупражниха върху правенето наполитика - само че декларативна! И в този случай на прицел се оказа управляващата - четворна коалиция? Всъщност по този въпрос, оня ден в един вестник видях една карикатура как в скута на Бойко Борисов стояха няколко малки котенца - Волен Сидеров, Янето, Цецка и Костов мисля, но в декларацията на левите младежи се говори за някакъв националистическа ос между ГЕРБ и Атака, определение което ми дойде в повечко, поне що се отнася до Атака или за по-точно - "семейство Сидерови"!
Напоследък Партията доста често използва декларативните методи като основни опозиционни похвати, но при положение че тези декларации са някакви хвърчащи листи, които се цитират с две изречения в медийното пространство и почти по никакъв начин не достигат до редовите партийни структури.
И "Големите" и "малките" Национални съвети си гласуваха съответно Изпълнително и Оперативно бюро. Разбира се в него попаднаха само "верните на своите стопани котенца", съжалявам че не мога да рисувам, иначе и аз ще метна една карикатурка тука. Е, разбира се някои са по-хищни, което си пролича и в последвалите съмнения за фалшификация на избора на другаря Кирил Добрев, а дали е имало такава следва да се произнесе "Висшата" Общопартийна контролна комисия - или за по-точно: "другарския съд"! Всъщност няколко човека останаха на прага на това ИБ, но другаря Добрев надцака всички!
Разбира се е много важно всеки лидер да работи и да има зад себе си един добър екип, но доколко този екип ще успее да "промени" курсът на Партията, само времето ще покаже и затова не се наемам предварително да давам оценки. И все пак не съм особен оптимист, че подводницата скоро ще се спусне под водата отново за да участва в политически сражения, още повече след всички пробойни които получи, е по-сигурно не да се спусне готова за бой, ами просто да потъне! Наистина се надявам в този си вид "командния състав" да успее да запуше пробойните и да поведе екипажа на подводницата в бой! Но продължавам да си "имам" едно,две, три на ум!
Ако обаче приемем Фактът, че вътре в този НС на Партията си нямат доверие, какво остава ако тръгнат пак да управляват държавата - не е трудно да се досетим какво ще последва! Ето защо е толкова важна тази промяна в Партията - ако дойде денят в който БСП пак ще бъде в управлението, тя да не повтаря едни и същи грешки, при всяко едно свое участие във властта!
Всъщност през този уикенд се проведоха и частичните местни избори, които БСП загуби на косъм например в район "Илинден" в София и то не защото си е възвърнала толкова народната любов, а просто защото хората са разочаровани както от БСП, така и от управляващата в момента ГЕРБ! Така впоследствие кметът от ГЕРБ на въпросния район стана такъв с гласовете и подкрепата само на едни 7% от своите потенциални избиратели! Честито! Ако тенденцията е такава и се запази навсякъде в страната, вече наистина гласовете на ДПС ще са достатъчни, за да я изкарат потенциална първа сила в страната при едни евентуални ибори, просто защото другите леви и десни партии, тотално губят "народната любов"!
Това напрактика обаче съвсем не гарантира толкова "сигурната" победа на Фандъкова в София и дава все още известни надежди на Георги Кадиев за победен "гол" в последната минута!

Няма коментари:

Публикуване на коментар