понеделник, 9 ноември 2009 г.

Дойде и редът на Първанов

Кабинет и Президент, за пореден път кръстосаха шпаги през последните дни. Този път повод за напрежението между "Дондуков 1 и 2",се оказаха посланниците ни в САЩ и Турция.
В началото на месеца (4 ноември), правителството на Бойко Борисов взе решение за освобождаване на посланниците на България в Турция и САЩ, изтъквайки като основен мотив извършени манипулации при провеждането на парламентарните избори на 5 юли тази година!
Изненадващо обаче Президентът Първанов върна решението на кабинета, с мотива, че не е ясно в какво точно се състоят нарушенията на двамата посланници Бранимир Младенов и Лъчезар Петков.
Ден след това премиерът Борисов потвърди, че неговото правителство няма да се откаже от взетото решение, като според него през последните 20 години са били назначавани посланници от ДПС, БСП и НДСВ! Умишлено най-вероятно Бойко "пропусна", да допълни и СДС, а сега е дошъл ред и на ГЕРБ.

Каква обаче е всъщност драмата със двамата ни посланници в Турция и САЩ и това ли е най-големият ни проблем сега? Според кабинетът ДА, това е най-големият ни проблем, който се състои в погрешно изхвърлено от някого чувалче бюлетини в Щатите, и недобрата организация на изборния процес в Турция? Доколкото си спомням обаче не само в Турция и САЩ, изключителни затруднения при гласуването на 5 юли, имаха и други български общности в Западна Европа? Защо премиерът и кабинетът се спряха точно на случаите в САЩ и Турция? Може би пък целта е именно с отказа си да прекрати пълномощията на посланника в Турция, срещу Президентът да се активизира отново една националистическа вълна? Гласовете (предимно за ДПС) идващи от южните ни комшии, винаги дразнят бг-националистите, докато в Щатите най-вероятно в унищоженото чувалче е имало бюлетини в полза на ГЕРБ?
Преди няколко дни журналистката Велислава Дърева, прогнозира, че президентът Георги Първанов ще е следващия омаскарен политик. Нейните предположения днес вече могат да бъдат подкрепени с конкретни факти. След като нанесоха съкрушителни удари по Станишев, дойде ред и на Президента, като най-напред се хванаха за разходите по пътуването му до Австралия. Дали обаче ДСБ са се интересували от разходите на премиера Борисов, когато ползва хотели, вместо държавни резиденции и дава ексклузивни интервюта от различни краища на страната?
Отнякъде се появи днес Иван Костов, който поиска импийчмънт за Президента Първанов, като аргументира искането си, че в някакви папки, някъде в Ирак, се намирал подписът на Георги Първанов, в качеството му като лидер на БСП до 2001г., за искана помощ от Саддам Хюсейн по програмата „Петрол срещу храни"? И двете горни атаки срещу Президента са дело на Иван Костов! Срам и позор! Поискаха имунитетът на Станишев, след като режисираха поредния скандал в държавата с участието на ДАНС, но кога и кой ще поиска имунитетът на Командира за неговото управление, кога ще се направи пълна ревизия на това управление, което остана напълно безнаказано, а днес когато Бойко се пъчи, че ще вкара всички във затвора, явно не вижда кой се е скрил зад гърба му. Там зад него, се е покрил Командирът, който в изгоден момент хвърля обвинения срещу БСП и Първанов, но "пропуска" да си каже мнението напримир за последните намерения на кабинета "Борисов" за 2010г., да реже помощите за близнаци двойно - от 1200 на 600 лв. и отпадането на помощта за майките студентки при раждане от 2880 лв. и по други социални въпроси, които минават на фона на доклади и изкуствено създавани скандали, вече четвърти месец! Но Костов и Сидеров си знаят една и съща песен - първия тази за "комунистите", втория тази за "ДПС и турците".
След като БСП беше сдъвкана за няколко седмици, Президентът остана водещото опозиционно острие срещу това правителство. Мнозина анализатори виждат в негово лице Месията за БСП, или евентуално негово участие в изграждането на нова лява партия. Към този момент обаче Георги Първанов е Президент на България, чиито мандат изтича след две години, през 2011! Евентуално негово ЗАВРЪЩАНЕ в БСП, може да се очаква само ако БСП претърпи нов разгром на местните и президентските избори през 2011 г., Но ми е трудно да прогнозирам намеренията на Президента за след две години, защото той ще трябва да избира между това, дали да остане най-успешният Президент на България за последните 20 години или да се вплете в апаратните игри на БСП и да я вади от блатото след две години, при положение че не се знае доколко той ще успее! Вече имаме подобен пример за последните 20 години, когато Петър Стоянов се зае да вади СДС от небитието, но не успя и си остана "синият", вместо ПРЕЗИДЕНТЪТ на БЪЛГАРИЯ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар