четвъртък, 12 ноември 2009 г.

МАНИПУЛАЦИЯТА НАРЕЧЕНА "ПОЛИТИКА"

Продължавам да смятам, че през последните години държавата избутва от скандал на скандал, и това се потвърждава все повече и повече през последните месеци, последните седмици и дни.
След като в продължение на седмица държавата сън не спа за да отвори и прочете съдържанието на вече НЕсекретните "папки" на ДАНС, изведнъж всичко това беше приглушено, за да приключи напрактика с отнемането на имунитета на Сергей Станишев и да бъде изместено от върха на класацията бг-скандали от "ИМПИЙЧМЪНТА", който управляващите сложиха в тигана с олиото и само чакат да бъде уловен. Но всяко чудо за три дни, най-много седмица, после вече не само че не е интересно ими омръзва и го подминаваш щом го видиш. Логиката на възпроизвеждане на "скандалите" в държавата е подобна на тази на възпроизвеждането на песните в чалгата. Просто сменяш малко мелодията, пренареждаш текста и ги връчваш в устата на някоя нова силиконова представителка на жанра, която усърдно се пъчи и точи с микрофон пред устата, за да представи "НАЙ-НОВОТО СИ" творческо вдъхновение.
През последните дни най-новото вдъхновение за родните политици се нарича "ИМПИЙЧМЪТ", докато на "масите" им се налага да "преборят" второто им такова, което математически може да се изрази по следния начин: "2÷1" за близнаците и 2800*0.
Докато по върховете на държавата се чудят по коя алинея на Конституцията (ако въобще са я чели) да сътворят процедурата по импийчмънт срещу Президента Първанов, обикновенните хора се чудеха кой и с какъв акъл "в името" на БЮДЖЕТА сътвори антисоциалното предложение за орязването на парите за близнаците и майките-студентки. Всичко впрочем започна с изказването на зам. социалния министър Христина Митрева, която оправда тази "ножица", с "трудностите пред които е изправен държавният бюджет". Реакцията на хората беше очаквана - вълна от недоволство и възмущение, с призиви за отменяне на това решение.
"Призивите" им обаче неочаквано бяха чути при това от "Месията", който "удари по масата" с ръка и обясни, че всичко това било заради някаква "техническа" грешка (в рамките на един-два милиона), която щяла да се поправи?
Уви обаче хората решиха че този път най-после някой от управляващите ги е чул и прочел призивите им за отмяна на взетото в "полза" на бюджета решение. Търсеният от управляващите ефект беше постигнат, а именно да демонстрират пред хората, че техният глас се чува и стига до там където трябва - при "Месията".
След този случай се уверих за пореден път и в още едно нещо - че едва ли има един по-манипулируем и народ от нашия! Но изглежда си имаме добри манипулатори в лицето на политиците и "тайните" служби.
Докато "народът" масово се втурваше да си защитава правото на социални придобивки, не се намери някой, който да защити Президента Първанов. Правя този извод на базата на впечатленията си във Фейсбук, където получавам какви ли не покани за каузи, групи и пр., но покана да се включа в защита на Първанов? Нямам спомен?
От политическите сили всъщност единствено БСП се намери криво-ляво да защити Президента, колкото да го направи още "по-виновен" в очите на хората заради управлението на "Тройната коалиция".
Всъщност всичко с този скандал тръгна от един друг скандал от края на миналата седмица - отказът му да изпълни решението на правителството за отзоваването на посланниците на България от Турция и Щатите. И ето в какво се изразява политическата манипулация в тази игра:
В действителност моментът не беше пропилян от управляващите Бо(й)ко, "Ваньо", В(Б)олен, като на четвъртия Яне, даже му присветна да свиква ВНС (да прави нови избори, да свика Велико Народно Събрание, и да променя Конституции)! Докато в Народното събрание, парламентарните групи на управляващите вече провеждаха консултациите за откриването на процедура за отстраняване на Президента, Бо(й)ко, беше награбил журналягите да им обяснява как иначе това не било добре за държавата, ама с поведението си Президента сам си го търсел? Значи от една страна в момента според Бойко сега не е моментът за импийчмънт, но от друга той дава зелена светлина на Парламентарните си "агънца" и "партньори" да търсят начини и причини за да поискат отстраняването на Първанов, без изглежда напрактика, предварително да са се запознали с текстовете от Конституцията!
А всъщност могат ли и имат ли изобщо някакви мотиви, които да бъдат достатъчни, за да поискат подобна процедура пред Конституционния съд? И тук Бойко веднага се презастрахова, че Първанов напрактика е "бетониран" на поста си, защото Конституционният съд е негов, а всички мандатни длъжности на съдии и прокурори са назначени от БСП, ДПС, НДСВ и самия него!
Според чл.97 на Конституцията, пълномощията на президента и на вицепрезидента се прекратяват предсрочно при:

1. подаване на оставка пред Конституционния съд;

2. трайна невъзможност да изпълняват правомощията си поради тежко заболяване;

3. при условията на чл. 103, според който е необходимо да са налице държавна измяна или нарушение на Конституцията от страна на президента

4. смърт.

Напрактика се оказва че в момента няма управляващите нямат и 1% изпълнение на тези четири точки от Конституцията, за да поискат процедура по ИМПИЙЧМЪНТ. Ако мотиви като случаят с посланниците, "папките" в Ирак, или чувалчето с бюлетини на някого му се струват много основателни, значи никак не е в час!
Ако според алинеята на Конституцията няма в момента изпълнени точки, на чието основание да се искат подобни процедури, то в главите на някои хора - класически образец на това що е мутра, смятам че има!
Президентът в момента е трън в очите на Бойко Борисов, не само защото е в състояние да хвърли вечна сянка върху неговия "рейтинг", но и защото той в момента притежава инструменти за да бъде единствената РЕАЛНА опозоция на това управление. Всъщност предполагам, че управляващите все пак са чели Конституцията и едва ли имат някакви илюзии, че "материалът" ще стигне. Но той ще стигне дотолкова, доколкото ще запълни и тази "скандална" седмична "програма".
Ако Първанов има някакъв грях за тези вече 8 години като Президент, то това е усещането, впечатлението в обществото и сред хората, че не влизаше през тези години достатъчно периодично инай-важното "остро" на решенията и управлението на царя, впоследствие и на Тройната коалиция. Тъкво това обаче беше достатъчно да обере и някои от нейните управленски негативи. Но неговите правомощия са и без друго достатъчно орязани от същата тази Конституция, която някой трябва поне да му подари една джобна такава на Бойко, защото той явно не си я носи като се "разнася" из държавата.
Доскоро си мислех, че политиката е средство и инструмент за решаване проблемите на хората и за подобряването на техния живот, той да бъде по-лесен. Но всъщност сме свидетели на това как политиката е инструмент, с който политиците успешно или не МАНИПУЛИРАТ, обществените процеси, нагласи и настроения в името на това ДА ГИ ИМА колкото се може за по-дълго на върха на родната политическа пирамидална структура, в чието подножие се намираме всички останали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар