събота, 28 ноември 2009 г.

Бедствие! Ураганът "Руми" връхлетя ЕС!

През последните няколко месеца киноиндустрията засипа световните екрани с поредната серия филми, които възпроизвеждат "краят на света", замислен в нечии глави, като средство за печалба във времена на криза!
За сметка на това обаче, ние тук в България, съвсем не сме чак толкова умни да си напъваме мозъците да измислим някакви сценарии тип Армагедон, просто защото те си се получават сами. За целта ще ни трябват няколко по-алчни управници, както и ресорен министър и не на последно място, за да се случи всичко - някой друг ураган. Ето че вече се сбъдна мечтата ми - да изнесем наши политици на Запад, които да предават "българският" опит за борба с бедствия, аварии и хуманитарни кризи. Само че има износ, няма внос!
Така например, доскорошният ни външен министър Румяна Желева, вече еврокомисар, ще отговаря на тази си позиция за "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи"? Каква "висока" отговорна позиция само, след като българският опит за борба с кризи, вече ще се превърне в международен!
Препоръчително е обаче европейските държави, пък и всички останали да се молят,да не попаднат в бедствена ситуация, за да се надяват на "успешното" прилагане на този български опит, защото бедствената ситуация ще бъде придружена с бонус такава - ураганът "Руми", всеки път ще връхлита с "компетенция, бързина или...мълчание!
За стотината дни откакто е външен министър на страната, определено ми е трудно да изброя и едно нейно действие или бездействие, което да е дало "плюсче", за България! Плодовете от политиката на г-жа Желева - ще си ги бере на поста комисар по бедствията! Всъщност след като нейният патрон - Бойко Борисов има пожарникарско звание, Румяна Желева ще го надмине, защото примерно ще отговаря през лятото за гасенето на големите пожари в Гърция, Испания, Италия и др.
За България грижата ще има Той - Бойко Борисов, за да цъка с език народът, че лично Бойко се е хванал да се бори с пожарите, но не и за съжаление да си гледа работата на министър-председател и примерно за целта да се потготви за среща с Владимир Путин!
Така докато другите държави - страни членки на ЕС ще има реални властови инструментариуми, нашият представител-еврокомисар ще има за задача да гаси пожари, преодолява щети от наводнения и да кординира хуманитарни операции на ЕС примерно при евентуално земетресение в страна от Третия свят, за която ще бъде необходимо изпращането на хуманитарна мисия?
Каква ни е ползата обаче, конкретно за България от един такъв еврокомисар? Първо ясно е че нашите управляващи съвсем не са си свършили работата, още от момента в който се е извършвала номинацията, в случая на Румяна Желева. Нека само да припомня, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е избрал ресорите на отделните комисари след СЪБЕСЕДВАНЕ С ТЯХ и преценяване на тяхното ниво на компетентност!!!
В случая, Жозе Барозу, сигурно е преценил, че е по-добре Румяна Желева да гаси пожарите на Стария континент, отколкото да прави реално някаква политика в рамките на ЕС?
Но то впрочем толкова си могат управляващите от ГЕРБ, че след като не намират за приоритет да правят политика в България, от какъв зор да правят политика точно пък в Европейският Съюз? Нашите управляващи очевидно са повече "майстори" на пиците, отколкото политици, които да оправдаят високото доверие на хората, благодарение на които сега ги наричам НОВИТЕ...ВЛАСТИМАЩИ! Само че доверието не е нещо вечно и пожизнено, а точно обратното!

Няма коментари:

Публикуване на коментар