понеделник, 2 ноември 2009 г.

Приключи моето участие в проектът REDFEN!

В късният следобед на 1 ноември, по навик понечих да отворя сайта РЕД, за да видя дали не се е появила някаква искра на дискусия в тъжния му и изоставен форум, но вместо това попаднах на една бележка с име, ЕГН и 200 лв. и два подписа? Вече беше ясно - ако скандалите в държавата са ежедневие, в нашата малка РЕД общност те са периодично явление, което неведнъж е имало опустошителни последици, като обиди на лична основа, триене на акаунти и оплитане в мрежите на нечии интриги!
Попаднах в сайта на 23 юли 2008 г. вечерта, докато търсех информация за предстоящите тогава чествания на Бузлуджа. Видях тогава нещо съвсем ново и непознато, но страшно интересно - десетки потребители, млади хора с различни политически виждания от крайнолевия, до крайнодесния политически спектър, които открито взимаха позиции и ги защитаваха във форума на сайта РЕД. Не мога да пропусна, и факта, че макар и чрез интернет аз имах възможността да контактувам и да дискутирам отделни теми във форума, в чата, а не на последно място и с гостите в чата всеки четвъртък. Не вярвах и на очите си, когато още на следващия ден след регистрацията си там, взех участие в чата с тогавашния външен министър Ивайло Калфин, който ми подари и бутилка шампанско.
Десетки прекарани часове в чатове, дискусии и в последствие в проблеми. А те не закъсняха. Още в началото на есента започнаха първите сценарии на прословутите "ЕПИЗОДИ", първият от които се състоя в Пловдив, мисля че през октомври. Много големи надежди, че това било нещо ново, че това било началото на промяната в БСП и пр. и пр. бяха впоследствие напълно унищожени. Някъде тогава едни от най-активните потребители - тези които изнесоха на гърба си проекта от неговото начало, започнаха да си трият акаунтите, а форумът и дискусиите заприличаха на бойно поле и свободна зона за най-различни спамери.
Разбира се моето участие в дискусиите започна да понамалява, за да дойде и моментът в който аз също си изтрих акаунта там доколкото си спомням на 13 януари, след поредния опустошителен скандал във връзка с организацията на "Епизод 2".
Така за около месец и нещо спрях почти да посещавам страницата, като влизах единствено инкогнито във форума да следя какви теми се появяват.
Пререгистрацията си я възстанових във връзка с гостуването в сайта на Кристиян Вигенин, понеже имах един-два въпроса към него, и това беше единствения възможен начин да му ги задам. Представятели си, за да стигнеш до някой политик, трябва да да си регистриран в нечий сайт и да стискаш палци той да се появи там, за да го питаш един-два въпроса? Но както й да е?
През следващите месеци с наближаването на изборите сайтът започна да загасва, потребителите почти напълно спряха да пишат и го поддържаха само няколко такива, които иронично в една тема бяха наречени "Последните РЕД мохикани", а все още тези които продължаваха да следят сайта инкогнито се бяха "отбелязали", че все още са наблизо и гледат безпомощно угасващата РЕД-страница! От близо 2200 регистрирани потребители, едва около 50 все още бяха тези, които проявяваха някакъв минимален интерес към сайта и неговото развитие - оставено на самотек!
След краха на 5 юли 2009 г. разбира се последва някакво разискване на теми от типа "Що загубихме" и "Кой е виноват", но те както всички предишни преминаваха бързо в архива на форума!
И през ум не ми е минавало преди два дни, че днес ще пиша тези редове. Даже преди няколко дни си обнових профила, снимка, музика, клип, въпреки наличието на някои бъгове, като например липсващата опция за изход, поща и т.н.
По принцип от време на време влизах в сайта инкогнито за около 2-3 мин., само да видя, има ли нещо интересно във форума. При вчерашния ми опит обаче се появи сайтът ДУПКА.НЕТ, а днес сутринта имах и съобщение че РЕД е преместен на друг домейн.
При разразилия се скандал отново и при положение че моето обновление на профилът ми, беше изтрито, а сайтът беше застинал в положение някъде от октомври, не ми трябваше много време за да реша, какво трябва да направя - DELETE! Така най-малкото си спестявам за в бъдеще други подобни неособено приятни ИЗНЕНАДИ и излишни главоболия! А на тези които се занимават с младежка политика искам да кажа - ТОВА НЕ Е НАЧИНЪТ, по който се прави тази политика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар