вторник, 15 декември 2009 г.

20 милиона и няма haberler?

Управляващите от ГЕРБ и разпадащата се "Атака", сътвориха днес поредната глупост, след като решиха да пуснат ПРЯКО допитване (РЕФЕРЕНДУМ) до народа, по толкова "съществения" въпрос - да ги има или няма новините на турски език, излъчвани по националната телевизия (БНТ)?
Така управляващите са на път да сътворят едно скъпоструващото решение, изсипвайки 20 милиона лева, за провеждането на едно пряко допитване, до голяма степен с предвидим краен резултат?
А какъв е проблемът с новините на турски по БНТ? Периодично и най-често политикът в скута на Бойко Борисов, който предаде хилядите си избиратели - Волен Сидеров, насочва общественото ни внимание към онези 10-на минути Haberler в родния ефир, които уж иначе никой не гледа? Проблемът всъщност е и на Волен Сидеров, чиито електорат непрекъснато се топи, разочарован от проевропейската, а не пробългарската позиция на доскорошният си полит. идол! Периодичното размахване на чучелото с надпис "Haberler", обслужва най-вече политическите интереси на "Атака", доверието към която непрекъснато намалява и е на път да срути доскорошната крайнодясна партия окончателно от политическата сцена! Така атакистите се надяват на глътка свеж въздух, опирайки се на палещи българина теми, като ДПС, Ахмед Доган и разбира се новините на турски.
От друга страна само преди броени дни, Иван Костов заподозря че има сделка между Бойко Борисов и Ахмед Доган, за това да не се търси съдебна отговорност за управленските деяния и прегрешения на ДПС. За да замаже всякакви евентуално съмнения породени от костовистките подозрения, ГЕРБ също застава зад провеждането на този толкова "важен" за българската демокрация Референдум по един още по-важен "национален" проблем, за какъвто определят 10 минутният хаберлер!
И всъщност защо според мен е глупост това решение? По принцип мен лично новините на турски не ми бъркат в душата и за мен въпросът е не дали да ги има или да ги няма?
Но за решаването на този толкова "голям" едва ли не "национален" проблем, държавата и управляващото мнозинство от ГЕРБ и Атака ни се подиграват. Само преди месец БНТ се произнесе, че не може да променя програмнта си схема под натиска, на когото й да е било още повече под този на политиците! И в крайна сметка нека да не забравяме кои партии преди и след 89-та налагаха цензурата в медийното пространство? Но в продължение на месеци новините на турски бяха употребени от крайно популистките десни партии, които отброяваха последните им излъчвания предизборно, но следизборно вместо директно така както го обещаваха да СПРАТ новините на турски, започнаха да излъчват загадъчна нерешителност и отлагане във времето на това решение!
Според идеята сега, държавата ще налее 20 млн. лв. за да се организира един референдум, и ако надделеят противниците на новините, както й се очаква, решението отново ще зависи от "Бойко и другите"! Тогава си задавам въпросът, след като всичко е в ръцете на Бойко Борисов за какво е изобщо този РЕФЕРЕНДУМ? Нали е криза, нали няма пари и изведнъж вадим отнякъде 20 милиона за да питаме този и онзи иска ли не иска ли новини на турски?
Странно е как българинът масово се дразни от един 10-минутен хаберлер, но със сълзи на очи прекарва поне 5 часа всеки ден пред екрана, за да проследи поредният турски "листопад" който се излъчва не по една телевизия?
Но за да не изпадам в сантименталности, поне за мен тези 10 минути хаберлер е най-малкият, най-несъщественият проблем в тази държава, за решението на който си заслужава да бъдат потрошени 20 000 000 лв.! И ако премиерът Борисов и неговият върл съюзник Сидеров, наистина са толкова решителни и категорични в позицията си спрямо новините на турски - НЕКА ДА ГИ СПРАТ, но да спестят на държавата онези 20 млн. лв.

1 коментар:

  1. Хубав текст. Ето една друга позиция по темата: http://iceandlemon.blogspot.com/2010/01/haberler.html

    ОтговорИзтриване