понеделник, 4 януари 2010 г.

Нова година, нови цени, стари заплати!

За много години! Посрещнахме 2010-та със заря, фойрверки, на масата и под масата, пред телевизора или може би на площада? Посрещнахме я обаче и със нови - по-високи цени на природния газ, парното, водата, градският транспорт, със замразена минимална работна заплата пред следващите 12 месеца - 240 лв., но с уверението на министър Дянков, че излизаме от кризата? То обаче едва ли ще стопли в този зимен ден всички онези българи, за които днес може би е първият "безработен" ден от Новата година!
Още в първия ден на Новата година, превключвайки каналите, на един репортаж по тв Европа, в който някаква нумероложка обясняваше каква ще е новата година според някакви числови комбинации? Стана ми интересно и се загледах в репортажа, докато не чух това: "2010-а е година на търпението, трябва да се въздържаме от стачки, бунтове..да бъдем скромни…? Не знам какво говорят числата, но разбрах поне, че може би въпросната нумерожка в репортажа е върла фенка на управляващите в момента страната? Чудя се обаче дали има по-търпелив и толкова наивен народ като нашия?
В последните дни на изминалата година на протест излязоха работниците от военните заводи в Сопот, след като новата власт като коледен подарък ги остави с неизплатени заплани от септември месец? Обяснението на управляващите - виновни са техните предшественици от "грабителската" тройна коалиция? Днес обаче, повече от 5 месеца не ни управлява БСП и ролите управляващи-опозиция отдавна са разменени. Приказките са "обраните" бостани на премиерът Борисов, вече трудно ще прикриват некопетентността на управляващите. Разбира се има и такива, които ще продължат да се кефят на тази риторика, но тя няма очевидно да прати онези "окрали", премиерските бостани във затвора, така както ни се кълняха по време на изборите! Някой спомня ли си какво се говореше преди изборите от сегашните управляващи? Станищев и министрите - във затвора? Ами за Доган? За последните пет месеца обаче управляващите така и не можаха да представят доказателства, които освен пред идолопоклонническата журналистика, биха издържали и в съдебната зала - онази инстанция, която решава - виновен или невинен!
2010-та ще е трудна година и за управляващите, които ще има още доста да се пънат за да сътворят поредния режисиран спектакъл (справка "Наглите"), чрез който и които да поддържат едното нещо, което най-много ги вълнува - високият рейтинг! Опозицията - в лицето на БСП най-вече най-вероятно ще продължи да търси новото си лице и през тази година, с помощта на което да се отвори към хората и техните проблеми, за да бъде реална и силна опозиция! Дали ще успее, само времето ще покаже?
А на всички нас не ни остава нищо друго освен да се опитваме да изкараме и тази кризисна година - вярвам ще успеем, но не надявам се за да посрещнем и следващата като такава?

Няма коментари:

Публикуване на коментар