вторник, 5 януари 2010 г.

Протестът в девета интернет глуха!

Месец януари 2010 г. вече ни предложи топло слънчеви лъчи, студ и снежна виелица, поледица, а тук в Нови пазар на втория ден дори едно неколкоминутно гръмотевично утро! Изминава едва една седмица, а времето вече представи накратко съдържанието или програмата за новата 2010та година!
Месец януари през последните години изправя на нокти не едно правителство. И тази година очевидно януари няма да се размине без протест. В края на миналата година управляващите от ГЕРБ и Атака узакониха достъпа на МВР и тайните служби до личното ни пространство в интернет и мобилния телефон! Така има вероятност всяко едно съобщение което пращате по скайп, фейс или sms на мобилния, да бъде засечено и разбира се прочетено - от съответните служби в МВР? Но все пак да не забравяме, че в горещото юлско лято половин България, масово се втурна и пусна бюлетините с пагонските нашевки - тези на сегашните управляващи! А и без друго едва ли има друга европейска страна, в която полицейските служби са по-многобройни по численост от въоръжените ни сили?
Управляващите много умело успяха да приемат този закон - в навечерието на празничните трапези и купони на посрещането на новата година! Така след като на първи, втори а дори и на трети януари българинът най-после изтрезня, се оказа че ще бъде и през тази година с 240 лв. минимална работна заплата, ще плаща повече за парно, газ, а от утре и още повече на лекарите. Мнозина посрещнаха годината и безработни, а учениците дори вече криво-ляво улучват училищния праг, след сигурен съм неизброимите за мнозина купони!
Разбира се най-бързият и лесен начин всеки да изрази своето негодувание е протестът! Не е нужно обаче да береш студ на площада, както в ранните години на българската демокрация. Необходмо е да цъкнеш няколко пъти във фейсбук или сайтът за бг-петиции и готово - вече протестираш, но само че онлайн и си просто един от всички 5-10 или 15 хиляди, а често пъти и по-малко вписали се протестиращи.
Точно след приемането на закона за следенето, част от опозицията не закъсня със своят отговор и пусна в ход сайтът http://www.azprotestiram.com/, като целта беше в онлайн протестът да се включат масово поне 100 000 българи! Две седмици по-късно в онлайн-протестът са се включили малко повече от едва 700 души. С този темп, 100-ната хиляди може и да бъдат събрани, но в края на една цяла петилетка?
И докато мнозина протестират и недоволстват пред компютъра, щъкайки от петиции и подписки в интернет, все още има хора, които виждат някакъв смисъл в това да изпотрошат "парламента" или най-малкото да изпитат удоволствие от сбълъсъкът с полицейските сили, охраняващи сградата? На 14 януари 2009 г., около 3-5 хиляди души след огромни усилия се събраха пред парламента, с най-различни искания, но с общата цел да свалят правителството на Тройната коалиция? В крайна сметка майките с бебетата, мирнопротестиращите студенти и пенсионерите, бяха изтласкани назад в тълпата от поелите на първа линия протестна инициатива предимно футболни фенове и анархисти? Резултатът - полицейски удар с палка почти за всички на площада!
Година по-късно за същата дата, вече е в ход организацията на нов протест, този път срещу закона, който приеха управляващите - за следенето в интернет! Той ще премине под надслова "България не е Биг Брадър! 2010-та не е 1984-та". Нямам представа какво ще се случи, но разбира се отново ще се появят както мирнопротестиращи така и активни такива, които ще хвърлят ръкавица в полицейските кордони, за да влязат първи в новинарските емисии и в най-гледаните клипове във vbox.
Така ще измине и този януари. А ние българите ще продължим в същия дух да изразяваме едно или друго недоволство - в девета интернет глуха. Пък който иска нека да ни чуе, съмнявам се, че ще има желаещи, които да се наричат и управляващи!
Очевидно е, че през годините българите изгубиха и смисъл и желание да скачат по площади или да мръзнат по палатки, за да изразят своето "НЕ, АЗ СЪМ ПРОТИВ ТОВА"! На това аз му викам спящо гражданско общество, което не показва признаци на живот, когато управляващите, без значение политическия цвят погазват демократичните свободи на своите избиратели - същите които утре ще примамват от плакати и билбордове да се разходят до изборните урни. Дали във Франция или Гърция, обществото ще подмине със прозявка примерно преложение на управляващите за повишаване възрастта за пенсиониране? Или едно искане за намаляване или замразяване на заплати и отнемане на вече придобити социални осигуровки? Докато там за един ден цялото обществото може да изрази своето недоволство, парализирайки страната от стачки и протести, тук в родната българска действителност на това е способна само - снежната виелица!
Вчера видях една статия на британския анализатор Ричард Уотсън, който изброява поне 10 неща, които са на път да си отидат. Така сред писането на ръка върху хартия, индивидуалната отговорност и неприкосновеност попада и пенсионирането. Бих го добавил, но само с нещо отнасящо се в българските географски ширини - протестирането, като обществена реакция на едно или друго самозабравило се управление!

1 коментар:

  1. Извинявам се че пиша като анонимен, но просто нямам профил. Мисля че горната публикация е напълно вярна, защото гражданското общество липсва. За едно пробуждане се иска образование на първо място. С 1 протест само не става, но ако всички разберат че "ги бърка" нещата могат да се променят.

    ОтговорИзтриване