събота, 20 февруари 2010 г.

Нерешен ли е лидерският въпрос в БСП?

Преди броени дни взех решението, да не пиша политически коментари в този блог! Пак преди броени дни почти взех решението и повече да не пиша в този - моят блог! Политическите ми "драсканици" - моят поглед към политическите процеси и вляво и вдясно (условно), не са плод или в резултат на политическите интриги, апаратните игри и пр., в които аз уви не съм много добър. Иначе учители (особено в БСП) с лопата да ги ринеш, ама не и не - аз ни възприемам, ни предавам!

Поводът за този коментар в този така топъл и в същото време - почивен, но февруарски ден са някои изказвания на лидерът на БСП Сергей Станишев, на партийно мероприятие в Пловдив. Ще започна с първото, но уникалното изявление на Станишев, а именно че ако един партиен член или виш кадър вземе да критикува лидерът на Партията или пък недай Боже му поиска оставката ( т.е. него Сергей Станишев), всъщност провежда целенасочени действия срещу Партията ( т.е. БСП)!

Другари, сигурно ще прозвучи смешно, това което ще напиша в следващия ред, още повече, че то ще произлезе от клавиатурата на един - социалист!

Демократичността в БСП е на път (ако вече не е) да бъде захвърлена на бунището в името на личните интереси за лицето Х, лицето Y...на борбата...да останеш на върха, колкото се може по-задълго! Сигурно ще си зададете въпросът, какво й е демократичното на бившата комунистическа партия? Ще ви отговоря, че това е най-малкото възможността да имаш собствено мнение и да имаш право да го представиш на партиийният форум, на партийният лидер, на партийното ръководство и пр. без да се чудиш след това какво ти се готви зад гърба, от "другари", които не са направили достояние своето несъгласие с твоето мнение?

Напрактика БСП или може би партийното ръководство връща Партията към "онези" 45 години, в които с всяка дума срещу "Първия", човек почти си е подписвал "смъртната присъда". Ако с подобни изявления на Сергей Станишев, БСП е решила да си връща доверието и да бъде предпочетена за алтернатива на сегашната власт, мога само да кажа, че е хванала четвъртокласен междуселски път, вместо магистралата към властта! И това го казвам със съжаление и дълбоко разочарование.

Ако въпросът с лидерството в Партията за някои изглежда решен, за мен не е! За оставки в БСП, за търсене на виновници и изобщо за погромът от 5 юли се говори още от кошмарната изборна юлска вечер, говори се и днес - 8 месеца по-късно! И пак ще се повторя - за съжаление! И за оставки ще се говори до следващият конгрес - пролетта, или пък есента (най-вероятно)!

Не оспорвам лидерството на Сергей Станишев в БСП и с този коментар държа да отбележа, че той, независимо при какви обстоятелства беше избран с мнозинство на последния Конгрес миналата есен. Но виждам кандидат-лидери много, пък пред камери и микрофони - най-много! Тъкмо обаче лидерската междуособица, създава в момента усещането за безалтернативност на кабинета "Борисов", отблъсквайки хората от социалистическата партия. На какво се дължи обаче лидерската битка и днес - 4 месеца след конгреса? Дали защото всъщност тогава просто имаше точка "избор на председател" - с почти предизвестен резултат, вместо истински лидерски сблъсък, духът на който ще витае в и около "Позитано 20" и до следващия Конгрес?

Наличието на лидерски проблем обаче сам по-себе си не води до нищо добро,която й да е Партия, чието ръководство се е окопало около върха и е принудено да отвръща на удари както от страна на външни, така и от страна на вътрешните си противници! Все едно дали става въпрос за Сергей Станишев, Иван Костов, Волен Сидеров или Мартин Димитров. И именно наличието на вътрешнопартийна опозиция е нещото, което ме кара да поставя тези "лидери под въпрос" под един общ знаменател!

Оставам с впечатлението, че лидерът на БСП се стяга за наследник на Първанов и това сигурно обяснява неговата упоритост в задържането на лидерския жезъл в БСП до октомври-ноември 2011 г. А дали ще е успее? Ако имаше избори днес - в никакъв случай, каквито и провали да претърпи герберското правителство, а за 2011 г. - трудно е да се каже? Но си задавам въпроси, най-важният от които е каква ще е цената, която Партията ще плати в резултат на тази упоритост на Сергей Станишев да се задържи (евентуално), начело на БСП до 2011 г.?

1 коментар:

  1. Поздрави за изразената позиция!Истината е,че сегашното ръководство няма ресурс и сили да даде нов импулс на БСП и да я изведе от състоянието и. Само слепите не могат да разберат,че оставането на С.С начело удължава негативните процеси. Navigator

    ОтговорИзтриване