четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Полицейски времена

Знакови фигури от престъпния контингент са задържани при полицейска операция с кодовото име "Наглите"...; МВР събуди поредната порция криминално проявени от София и други градове. Този път под кодовото название "Факирите" и "Силоваците"; Алексей Петров стана главен герой на проведената в нощта срещу сряда операция "Октопод"...; Операцията продължава!!!

Горепосочените новинарски пасажи са само нищожно малка извадка от няколко случайно подбрани криминални хроники. Факт е, че МВР и министър Цветанов са във вихъра си и така на пръв поглед изглежда са притиснали организираната престъпност до стенатата. Бойко се заканва наред че е решен да стигне до край, а всяка почти всяка вечер, новинарските емисии започват с уникални кадри подпечатани с надписът "Пресцентър МВР", на които образите на до зъби въоръжените полицейски части изключително контрастират с видът на сгащените по пижами бандити, току що измъкнати от дебели юрганчета с образите на култови анимационни герои! И дотук добре. Бандитите са хванати, Цецо Цветанов дава пресконференции и с бодро изражение обяснява в детайли ключови моменти от спец.операциите, а към ЕС текат потоци от знаци и сигнали, че българското правителство решително се бори с организираната престъпност.
В същото време българинът, който от известно време става и си ляга с историите на Инджи и Мехмед, вече разнообразява и с пикантерии свързани с поредните спец. акции на вътрешното министерство и доволно цъка с език че бандитите са на топло и че вече няма да има кой да го мами, краде или да дърпа конците на политици и магистрати - че политическият чадър над престъпността, вече като че ли се затваря, и малцина ще останат на сухо.

Но след като изгаснат прожекторите от поредната пресконференция, на която Цветанов гордо е обяснявал подробности за успешните акции на вътрешното ведомство, предстоят следващите сцени, които ще се разиграват в съдебната зала. А там преди всичко са необходими неоспорими доказателства, които всъщност трябва да вкарат закоравелите момчета с дебели вратове и няколкометрово съдебно досие на топло - в най-лошия случай поне за известно време! И тук ще припомня едно мнение на синият депутат Йордан Бакалов, който не без основание каза нещо много точно, че е "хубаво е нашите да се поучат от западните полицейски и специални служби, които коментират само и единствено тогава, когато нещата са доведени до съд". Но вместо това вътрешният министър и управляващите окрилени от иначе успешно-проведените спец.акции, бързат предварително да се презастраховат, че са заловили "бандюгите", като за тяхната виновност имат съответните доказателства и вътрешно убеждение, но не гарантират, че ще се стигне до съд и присъди в следствие на което, те отново няма да пропуснат да си послужат с култувата реплика "Ние ги хващаме, те ги пускат", която май вече опъва нервите на съдиите, ако се съди по днескашното изказване на шефът на ВКС Лазар Груев, който призова да се сложи край на обвиненията към тях. Това ме кара да си задам въпросът, дали все пак управляващите не оказват натиск върху съдебната система, която очевидно трудно се хваща за представените в зала доказателства, които така и не успяват да бъдат толкова убедителни, че да вкарат за постоянно птиците в кафеза? Защото ако иначе успешно проведените МВР акции не завършат с успех в съдебната зала, с какви очи следващия път Цветанов ще ни обяснява че оня с еди си какъв прякор е задържан, защото е голям "октопод", а предишната власт, си е траела за него?

Почти всяка вечер по новините гледам поредните лента от пресцентъра на МВР, но си задавам въпросът, струва ли си отново и отново да го гледам този филм, след като дълго време за съжаление изобщо може да не чуя новината, в която ще кажат - осъдиха го или осъдиха ги!!! Кой не си е свършил работата и дали всичко това, което се случва не е предварителен замисъл, чрез който се преследват краткострочни цели - поддържане на висок рейтинг и вменяване на илюзията у българските граждани, че живеят вече в по-сигурна държава, а правителството е изправило до стената организираната престъпност? И защо не? Не е ли по-добре българинът да се интересува повече, както от сълзливите истории развиващи се край Босфора, така и от криминалните хроники по новините, вместо от изтъняващият джоб, полупразният хладилник и несигурният утрешен ден?

1 коментар:

  1. Пламене ,
    е имаш си перото , другото е размисъл за действие от умни хора !

    ОтговорИзтриване