събота, 13 март 2010 г.

Готова ли е Левицата да управлява ДНЕС?

Не е минала и година откакто БСП вече не е във властта. БСП е опозиция при това говори се - единствена в Парламента! Не е минала и година откакто ГЕРБ спечелиха с огромно мнозинство народната любов, а вече са налице призиви за оставка на правителството.
Основателни или не, тези призиви идват на фона на серията седмични скандали белязали настоящото, пък и също така предходното управление. В ход е война между Президент и Финансов министър; граждански организации вече се изредиха да протестират за какво ли не - от дупките по улиците до ГМО и лекарите преди дни. Преживяхме няколко "десетки" заигравания с референдумите; почти "свалихме" турските новини - с няколко подписки и почти един референдум; продължаваме да се кефим на онези полицейски кадри - дело на операциите на Цецо Цветанов, а политическият ни елит не спира да ни забавлява с налудничевото си поведение. Единия се покрива щом чуе някои знакови имена от криминалния контингент, другия като навита пружина повтаря едно и също - Конституция и ВНС; а Бойко Борисов строи та пушек се вдига магистрали, реже ленти "ходи на крак" от Петрич до Балчик, дава пари, зарежда банкови сметки, отпушва задръствания всякакви и пр. и пр.
Но наскоро премиерът за пореден път (мисля за втори) размаха оставката на правителството, която носи в джоба си. Какво ли би станало ако той все пак един ден би подал оставката на правителството?
Мисля че ако това се случи първото нещо което ще се случи е че Президентът ще назначи служебно правителство до провеждането на новите парламентарни избори, които не е трудно да се досетите, кой би ги спечелил.
Но като първа опозиционна сила най-голям властови апетит разбира се в момента има БСП! В сегашната ситуация обаче, колкото и народът да е поразлюбил Бойко Борисов, колкото й да е разочарован от неговото представяне във властта, то той едва ли би натиснал "червения бутон", с който да избере отново БСП! Защо ли? И аз като всеки редови социалист много искам Партията да се върне на власт, но не съм от куражлиите, които смятат че БСП може от днес за утре просто ей така да се върне във властта! Без да се попромени поне малко, без да бъде не просто първа парламентарна опозиция, а истинска ЛЯВА и бойна опозиция. Предишният път, който БСП извървя към властта премина през два опозиционни мандата, но този път трябва да се случи някакво чудо за да се върне онова доверие към БСП, което да й позволи отново да участва в нея.
БСП първо трябва да си си подреди дома, както имаше един такъв предизборен лозунг преди години. На пръв поглед лидерският въпрос уж е решен, ама до следващия конгрес след няколко месеца той непрекъснато отново и отново ще набира скорост, а вътрешнопартийните лобита, интриганти и не знам какви още ще продължат да се надцакват ударно. Последствията са ясни - БСП във власта? Да ама не, до по-следващия мандат! На всичкото отгоре в лявото пространство все още витаят духовете на левите проектанти - първият на името на настоящият президент, вторият - дело на един областен лидер на БСП, за другите не съм много осведомен. Друга тема са и нерешените вътрешнопартийни проблеми и задачи, които със сигурност не намаляват, но и се увеличават.
И ако все пак хипотетично ДНЕС би могъл да се случи сценарият - оставка на правителството - служебен кабинет - нови избори, резултатите от които ако не някой нов Месия, то поне със сигурност биха показали че в утрешния ден, вместо ново правителство с участието на БСП ще си имаме новото - старо правителство на Бойко Борисов и сие!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар