неделя, 28 март 2010 г.

"Лошите" Му пречат.

Откакто взеха властта през юли миналата година, управляващите май ни взеха за глупаци, след като неспирно продължават да ни представят своите театрални постановки - за окрадената до дъно хазна, за това какво ги чака в затвора един или друг бивш министър, как в еди си какъв камък били наляти от 200 до един милиард лева и всякакви примери като тези няколкопосочените, но умножени неколкократно.

От скандал в скандал, като една типична стара и еднообразна латиносапунка, в която главните герои са бивши министри с тлъсти банкови сметки, героични полицейски спец.операции и в дъното на всичко разбира се стои любовната история затворена в триъгълника (може би четириъгълник) на властта, олицетворявана от Бойко, Волен, Костов и защо не Яне. Който от последните трима е най-близко до Него, той сигурно е най-щастлив. Нещо като приказката за Пепеляшка и нейните сестри, влюбени в принца. А той горкият все още се размотава с една обувка и търси нейната притежателка, ама все се стига да избира между Костов, Волен и... напоследък Яне.

Разбира се срещу тази любов стоят лошите: крадците, бандюгите, бившите управляващи и сигурно целия подземен свят, който е... би трябвало да е изпаднал в ужас при мащабността на полицеските акции, в които като едни непораснали деца все още продължават да се забавляват Цецо и Бойко.

Ама и аз пък съм един "лош" задето си позволявам да критикувам от време на време я властта, я пък Партията. Каквото и да направя все ще съм си лош. Ама пък и с Президента сме в един отбор! И той все повече си позволява да критикува властта ама за него прошка май няма!

Криза е...последните седмици хвърчат всевъзможни антикризисни планове, мерки, спестяват се милиони, че сигурно и милиарди. То не бяха данък "лукс", орязването на майчинските, вдигането на здравните вноски, ДДС-то и пр. и пр. Ще има - няма да има. Ще стане, ама другия път може. И от цялата работа излиза, че все пак пред камерата най-лесно се пълни хазната, запълват се бюджетните дефицити, а в затвора е фул с осъдени наглецци! А ето го и краят на кризата - 2012 г. Дали пък маите не са предрекли, всъщност че с краят на кризата ще се свърши и светът?

Но пък затова кризата в България ще свърши, когато каже Той! Сещате се кой, нали?
И въпреки че все още от антикризисните планове е рано, да се бере реколтата, и въпреки че изобщо е спорно дали управляващите са наясно какви антикризисни действия ще предприемат оттук нататък, управляващата тройка или четворка действа значително по-активно и пъргаво, като с няколко балетни стъпки подписа импийчмънта на Президента. Не само че се оказа от "лошите", ами че даже е извършил национална измяна...защото си е позволил да пусне една стенограма. Но това далеч не е белята, която е направил Първанов.

След година и нещо той няма да е Президент. И вместо отсега да мисли къде ще чете лекции и с каква благотворителност ще се занимава, Първанов поглежда все по-често през прозореца към на Дондуков 1 - сградата отсреща. И това вероятно хвърля в ужас управляващите. Вместо да си замълчи и да си гледа президентските задължения, Първанов ги държи по-изкъсо, както никои предишни досега и не пропуска изгоден случай да изиграе своята роля на защитник на нацията, превръщайки се във водеща извънпарламентарна опозиция, при слабата роля и ефективност, която има парламентарната такава.

Само за половин година управляващите се разправиха с бившите такива от Левицата, чието ръководство сега пристъпва бавно и тромаво напред с темпото на костенурка. И когато ДПС се смълча, едноличната и абсолютна власт на Бойко Борисов изглеждаше постигната цел. Докато насреща не застана Президентът.

Днес в България със сигурност има криза и докато вече плахо се прокарват прогнозите за нейната развръзка по гръцки, нашите управляващи пишат с дясната ръка приоритетно мотивите за импийчмънт срещу Първанов, а пък с лявата - мерките срещу кризата. Ако управляващите бяха леваци, ок. Приоритет е преодоляването на кризата и ако стане изобщо - свалянето на Първанов. Само че управляващите са десни и в крайна сметка е по-очевидно, че няма шансове президента да бъде отстранен от поста си, което обезмисля половината от дейността им в момента. Но пък и написаният антикризисен проект, ще се окаже най-вероятно труден за разшифроване.

Времето до изборите догодина е много. През последните години ни управляват от проект на проект и ако се окажат верни слуховете за пропрезидентска групировка, която ще стане факт догодина, нищо чудно защо настоящите ни управници са се заели да атакуват приоритетно не кризата, ами Георги Първанов. Възможно ли при това състояние на Левицата в момента, Първанов да се възползва и да надигне следващата антиуправленска вълна, която да го издигне до нов управленски връх? Но дали докато стане това кризата няма да го изпревари? Изобщо все въпроси, чиито отговори все се крият във времето. А всъщност, дали тези отговори не са закодирани в прословутите календари на маите?

1 коментар:

  1. Тука в България ние си имаме не държавен глава а държавен ГЪЗ. Е все някакъв орган е де.:)

    ОтговорИзтриване