вторник, 30 март 2010 г.

Оставката на Нанев или как гръмна още един министерски бушон!

Свинският грип днес неочаквано "взе" нова жертва! Само преди броени часове здравният министър Божидар Нанев хвърли оставка, като малко преди това си подпечата гаранцията от 2000 лв.

Така както е тръгнало ако има все още някакъв теоретичен шанс да доизкара до края на мандата си, през далечната 2013 г., това правителство, най-вероятно, дотогава ще е преминало през процедурите на "Пълна промяна". След Румяна Желева, това е вторият удар по свещенната аура на ГЕРБ, при положение, че са минали едва осем-девет месеца от началото на мандата.

Не може да се отрече, че действията на управляващите в подобни моменти на криза са доста светкавични т.е., когато крушата е изнила, най-добре да не чакаме някой ден тя сама да падне, а направо да й помогнем.

Обвиненията за корупция на бившия министър, обаче будят моите подозрения. Въпросът над който се опитвам да разсъждавам е какво и кой по-точно бутна столът на министър Нанев? Дали онези 2 милиона, с които според обвинението е нанесъл щети на държавата или хаосът в здравеопазването и по-точно нерешителността на министъра, с която той и правителството в което участваше в един момент бяха тръгнали да затварят болници? Има и трети вариант: кризата ври и кипи, а антикризисните мерки на правителството, така и до ден днешен не са видели бялата хартия, но не и националния ефир. И тъкмо когато и импийчмънта (заради Янето), май ще забуксува...ами трябва ни изкупителна жертва, трябва ни и събитие, време е за скандал, над който сега ще се мътят анализи, мнения и разбира се ще се печели време, докато се търси правия властови път.

Ето, бившият министър Нанев нанесъл щети за 2 млн., а на негов гръб премиерът следва да засвидетелства "решимостта" на правителството да реже властовите клони, по които се е "развихрила" корупцията. Напрактика изгърмя още един министерски бушон, кой ли ще е следващият?

Определено, съдейки по последните прояви на управляващите, в техните опити да се противопоставят на кризата...всъщност спорно е дали просто Дянков и Борисов не си играят с копчетата в самолета, защото осми месец той не може да излети. За всичко си има виновни и пак това ще се окажат за всеобща "изненада" бившите управляващи.

Факт е, обаче, че в опитите да получат по всевъзможен начин абсолютния диктат над цялата държава управляващите клатят сами своите собствени столове, така както и опозицията не може да им причини това. Но изобщо за какво им е тая власт, след като те очевидно не знаят какво се прави с нея? Само с приказки НЕ СТАВА! Трябват решителни и категорични действия, не срещу онези, които критикуват властта. Тройката е изпят рефрен в репертоара на управляващите, но той непрекъснато и в изгоден случай ни се припомня, само дето плочата вече се поизтърка, а заедно с нея и желанието, а и волята на това правителство да управлява, макар и във време на криза, за да оправдае все пак доверието, което му бе дадено от българските избиратели на 5 юли? В противен случай просто ще отброяваме, ако не дните му, то поне колко още този кабинет ще буксува, ще се конфронтира и ще се крие от пипалата на кризата, защото българският народ няма начин как и къде да се скрие от нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар