неделя, 7 март 2010 г.

Епизод ІІ: Първанов vs. Дянков

-Млад милиардер ли е Първанов?
-Определено не е млад!
Ето тези няколко разменени реплики между българския Брад Пит, но с очила и водещите Иван и Андрей станаха повод за поредния скандал, белязал началото на втория епизод Първанов срещу Дянков, който ще тресе държавата и през следващото десетневие.
Така както завършва разговорът аз и всеки който е гледал шоуто, ще остане с усещането най-малкото, че Първанов не е млад, но пък определено е "милиардер"? И това са думи на финансовият министър Симеон Дянков, който в проведения в петък с Президента разговор се опитваше да докаже че нищо подобно не е казвал, защото уви, той нямал много стаж като гост в подобни вечерни шоу-програми?

Нека да припомня, че първият епизод се състоя през ноември 2009 г., когато от министерството на финансите източиха сметките на Президентската институция - деяние което беше обяснено като част от поредицата "технически грешки" в края на миналата година! И неслучайно Президентът още в началото на разговора си със Дянков поставя този въпрос, но уви топфинансовият ни министър не успява да изчопли от ноктите си някакво логично обяснение, което в случая се свежда до: екипът ми каза така!
За последните два-три дни в общественото пространство вече упорито се обработва и настройва срещу Президентът Георги Първанов, на който му се вменява вина, заради това че бил изнесъл стенограмата от проведения в петък сутринта разговор между него и финансовия министър! Като говоря за стенограми, точно веднъж си позволих да прочета една такава от заседание на министерски съвет, на която попаднах преди време на сайта на Министерски съвет! Днес отново погледнах една стенограма от заседание на МС, но в рамките на 11 страници премиерът Бойко Борисов повтаря точно тези няколко изречения:
"Внася заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи.
Приема се."
"БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.
Приема се."
Човек би въдъхнал за да възкликне - каква редакция само!!!

Но да се върна към актуалния скандал. Чудя се дали тълкуванията му, които излязоха от устата на някои бг-политици, не са в нарушение на авторски права - изключително притежание на някоя психиатрична клиника? Така например лидерът на Атака Волен Сидеров изрази смелото предположение че Първанов се опитвал да дестабилизира предполагам "успешните" реформи на правителството и откри негови връзки дори към "Октопод"? Човек би си казал, какъв чудовещен замисъл, само се е родил в главата на Първанов?

Трудно е да се даде някаква квалификация на версията на Иван Костов, че Първанов
трябва да пусне стенограмите от всичките си разговори включително и с Алексей Петров и други личности! Но г-н Костов със сигурност е изключил фактът, че в конкретния случай със своето си изказване Симеон Дянков е уронил авторитета на не дори толкова на Президентската институция, а на самия Президент с непремерените си и без покритие изказвания, така както вече благодарение на тях той в средата на ноември 2009 г. по време на интервю, обвини журналиста от Дарик Кирил Вълчев, че не си е плащал осигуровките! А пък когато г-н Костов заговори за честност и тръгне да подкрепя една или друга акция срещу корупция или престъпност, в крайна сметка веднага ми става ясно защо после всичко се проваля и на МВР непрекъснато й се налага да пише нови и нови планове за операции с все по-оригинални кодови названия!

От ПП ГЕРБ отново ни запяват стария рефрен размахвайки отново парцалчето с президентския импийчмънт, защото държавния ни глава е извършил сигурно държавна измяна и или е в тежко нарушение на Конституцията? Дали пък защото най-после се намери някой, който да постави на място главния майстор-готвач на пици - Симеон Дянков?
Е сигурно биха успели да постигнат импиъчмънт, ако не бяха се отървали от гарантираната до януари 2010 г. подкрепа, която им даваше "Народния Трибун" Яне Янев! Сега без неговите 9 гласа "ЗА" импийчмънта - импийчмънт ЙОК! За такава процедура се искат гласовете на 160 депутати, включително неговите!
Като извод в едно изречение, който мога да си направя накрая ще кажа само едно: НАЙ-ПОСЛЕ СЕ НАМЕРИ ЧОВЕКЪТ (в лицето на Първанов), КОЙТО ДА ПОСТАВИ НА МЯСТО СИМЕОН ДЯНКОВ!

1 коментар:

  1. От целия скандал аз разбрах най-после от какво се плашат Цецо,Бойко,Цецка и разбира се господина-юпи.От политическите мераци на Президента.Миналата събота Цецо го доказа с участието си в "Панорама" и наблегна най-вече на последните две страници от стенограмата.От какво се плашат след като се имат за велики?
    Смешното е и друго,че пригласят Костов-разсипника на българската иконимика или Волен ми говори,че Президента не бил достоен за този пост.А той ли е достоен??? Човека който му беше конкурент на балотажа.Човека който може да се похвали само с бабаитското си поведение по магистралите
    В.Вичков

    ОтговорИзтриване