вторник, 20 април 2010 г.

Изказването ми пред участниците в Националната среща на БСП в Сандански 17 април 2010 г.

Поради огромния интерес към моето изказване в Сандански, аз отново го публикувам в моя блог, защото стоя зад думите си и никой няма право да ми диктува какво да пиша и публикувам в моят блог! Най-малкото пък това право имат другарите от БСП! Аз претендирам всъщност и демонстрирам, че в тази партия може има и друго мнение, различно от мълчанието, подмазвачеството и "спазването" на правата линия!!! Благодаря на всички другари и приятели в живота, които ме подкрепиха!

Уважаеми другарки и другари!

Имам изключително рядката възможност да кажа тук – на такъв вид мероприятие и аз няколко думи. Така че ще си позволя да не ви занимавам с общи приказки и минавам директно по същността на въпросите.В прочем ми е интересно с какви цели се организира това цялото двудневно мероприятие – както на всички в тази зала е известно БСП се намира днес в опозиция – не й е за първи път, няма да й е и за последен. Но не разбирам – всъщност и не виждам смисъл в това един друг – присъстващите в тази зала да се надъхваме колко сме леви, колко сме червени, колко сме критични и колко сме опозиционни към управляващите? А може би и още по-лошо – тук да отчитаме дейност, която да попадне в конгресното изложение наесен на председателя на Националния съвет и, която да бъде описана като полезен, необходим и много успешен ход?

Всъщност фактът, че съм тук, сигурно би трябвало да ме накара да определя това мероприятие като необходимо и полезно за опозиционното поведение на Партията.Но искам да ви кажа какво ни струва това мероприятие на нашата новопазарска организация. От скромните средства – членски внос на нас ни се наложи да платим бензина за да прекосим почти цяла България – за да чуем едни нищо и никакви политически доклади, намерения и пр. и пр. нищо ново ДЕЖА ВЮ! Защото място на Нашата партия в този момент може да прозвучи клиширано – е сред хората, които СЕГА изнасят цялата тая криза на гърба си! За съжаление тази представителна среща е част от една епизодична поредица подобни мероприятия, през последните година-две. Мислите ли, че някой извън тази зала изобщо го интересува какви доклади се изнасят тук, изобщо какво си говорим тук? Дори журналистите не проявяват интерес, защото тук няма да се роди новина! Следващия път поне като организирате подобни мероприятия поне ги направете в някой град в Централна България, за да бъде поне географски еднакво близко и удобно!

Другарки и другари – наближава датата Първи май – празникът на трудещите се! Някой дава ли си сметка в колко български общини изобщо той ще бъде отбелязан? Не знам, колко ви е струвало това двудневно мероприятие, но можехте спокойно вместо тук два дена да се видим как сме и какво правим, тези пари да бъдат разпределени между дори и най-малките общински организации по места, които да организират отбелязването на датата ПЪРВИ МАЙ! И УБЕДЕН СЪМ дивидентите, които щяхме да получим, щяха да са в пъти по-големи от тези които СЕГА ще получим.

Сега нас ни няма – алтернативата на това управление с характеристиките на диктатура и полицейщина се е събрала в тази зала? Кому е нужно това? Хората само за няколко месеца бяха притиснати до стената и днескашният ден за много от тях може би е последният – работен! Или пък: подписвай членството си в ГЕРБ – или затвори вратата след себе си! И за да не бъда голословен ще ви дам един пример от нашата Община Нови пазар:В дните на скандала импийчмънт миналия месец, получихме по имейл съобщението че се прави подписка в защита на президента, която забележете трябваше скоростно да предадем в рамките на два-три дни в областния съвет в Шумен! Много хора обаче не посмяха от СТРАХ да си впишат имената в тази подписка!

Уважаеми другари и другарки. Вече почти година БСП е извън властта и е опозиция – роля, която между впрочем много приляга на нашата партия. Бях убеден, че това е партия, която знае какво поведение трябва да има, какъв образ на опозиция трябва да има – останах обаче изумен, от една статистика за последната парламентарна сесия: На първо място по брой задавани въпроси – СИНЯТА КОАЛИЦИЯ – 95 въпроса и 6 питания! Коалиция за България с 40 депутати – 93 въпроса и 16 питания! Това най-малкото е смущаващо и доста неприятно! Питам се СИНЯТА ЛИ КОАЛИЦИЯ, е най-голямата ОПОЗИЦИЯ – на това управление?

Всъщност колко от нашите народните представители организират срещи и приемни в своите избирателни райони? Аз не съм видял физиономията на своя народен представител от изборите насам, пък какво остава за много от хората – нашите избиратели, които разпознават своите народни „избранници”, само по плакатите в изборно време!Само ще спомена, че преди месец, другаря Георги Кадиев – общински съветник от София се отзова още на втората покана, от страна на новопазарската партийна организация за среща с актива на Партията! Подробности можете дори на видите на нашата интернет-страница на партийната организация, която стартира в края на миналата година! И която забележете не ни струваше и една стотинка, защото всъщност в касата ние и толкова нямаме!

Въпросът за вътрешно-партийното финансиране се заби веднъж в декемврийските преспи, втори път не се появи и до днес някъде е потънал в някое чекмедже! Ние дори предложихме на другаря Кадиев варианта за разпределението на средствата: 50% от тях да остават горе, 10 процента за нуждите на Областния съвет и поне 40% за общинската структура! Тези средства могат да покрият поне най-необходимите разходи за функционирането поне на един партиен клуб във всяка община!Днес ние сме се принудили да отдадем нашият партиен клуб в Нови пазар за чуждо ползване, защото не сме в състояние да покриваме едни нормални разходи като ток, наем и телефон дори!

И за да не решите, че съм дошъл тук само да критикувам без нищо да предлагам – искам да отправя няколко свои предложения:На първо място опозиционната дейност на нашата партия очевидно се е съсредоточила до парламентарния контрол, няколко декларации и пр. и пр. очевидно е обаче, че по сутрешните блокове е по-вероятно да попадна на Менда Стоянова или Волен Сидеров, отколкото на Румен Овчаров, Георги Кадиев, Явор Куюмджиев, Антон Кутев, Мая Манолова, Корнелия Нинова или един Иво Атанасов например или Татяна Дончева (колкото и сега тя да ви притеснява) ами Сергей Станишев! Кога за последно председателя на НС на БСП е бил гост в сутрешен блок? Да със сигурност ще има и неудобни въпроси за милиони, далавери, но нали като на тях няма кой дори да отговори съмненията за вина няма да се изпарят и те ще имат един парников ефект над Партията!

Вече са факт изнесените заседания на Изпълнителното бюро по райони, които междувпрочем бяха предложени като идея от другаря Венцислав Вичков – председател на Младежкото обединение в БСП Нови пазар! Моето предложение, не всъщност НАСТОЯВАМ от тази трибуна организирането на масови срещи с хората по градове и села. Хората не трябва да виждат, алтернативата на това правителство затворена в тази зала, защото както е тръгнало утре може наистина да ни затворят, но вместо с костюми ще бъдем в раирани дрехи!!!Направете срещи с хората от Видин до Бургас и от Добрич до Сандански, ТЕ да ви видят, да чуете техните проблеми да знаят, че в лицето на нашата партия ще имат защитници на своите интереси; че техният глас може и ще бъде чут; че тяхната идея, може и ще бъде приета и осъществена; че нашата партия е тяхната армия!!!Защото за съжаление за разлика от тях, които носят лявата идея в сърцето си, днес сигурно и тук в тази зала има хора, които я разнасят в джоба си!

Уважаеми другарки и другари. Аз искам и моята ДУМА да бъде чута, моята позиция да достигне до колкото се може повече хора – в тази зала, в този град, в тази държава. Искам ДУМАТА на моето поколение да бъде чута. Защото ако днес вървят процеси на деполитизация сред младите, то това се дължи на фактът, че гласът на младите хора в нашата държава, в нашата партия е нещо много относително.Аз не искам и не съм се засилил да ставам журналист – но исках моята ДУМА да бъде чута и намерих начин, отделих време с цената на рискове дори за личната си сигурност. Аз не съм от най-приказливите, но през последната година аз намерих начин моето „мълчание” да бъде чуто чрез близо стотината публикации на моята интернет-страница.Трябва обаче да „Благодаря” сигурно на някои хора, включително тук в тази зала – за това, че за разлика от Велислава Дърева, която е била уволнявана неколкократно от партийния официоз в-к ДУМА – то аз (с изключение на един единствен случай), не бях дори пропуснат да се появя повече със свой текст на страниците на ДУМА! Питам се, кой е тоя другар, който съм изплашил, който го е пернал по главата някой мой блогърски текст?

В заключение искам да кажа още две изречения: напоследък се шегувам, че след няколко години по възрастови обстоятелства и причини ще ни се наложи за всяко събрание да привикваме на пост пред клуба една линейка и доктор! Искрено ми се иска това да е само някаква шега, защото от мен и от вас зависи колко близо или колко далеч ще се намира това време!

Благодаря за вниманието!

1 коментар:

  1. НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ ИЗКАЗВАНЕТО НА ПЛАМЕН ТОДОРОВ. НО СЕ СЪМНЯВАМ ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ МУ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ.

    ОтговорИзтриване