вторник, 13 април 2010 г.

Журналистическа "солидарност" към управляващите или поредният есемес?

Задавам си въпросът, дали в последно време родната журналистика съвсем не се е солидаризирала с властта? Давам един простичък пример: неделя вечер, телевизията е НОВА, в студиото са Цветанка Ризова и Бойко Борисов, а аз прехвърлям каналите на дистанционното и изведнъж попадам на един момент, в който водещата Цветанка Ризова изключително старателно обясняваше колко много е солидарна с позицията на Бойко Борисов за енергийните дружества, доколкото си спомням, защото веднага след това смених канала.

Днес си направих труда да изгледам и вечерната емисия на БТВ-новините, нещо което напоследък избягвам да правя. Водещите политически теми обаче в новинарската емисия започват винаги с последните актуални към този час, приказки на премиерът Бойко Борисов. И тази вечер Бойко зае позиция пред камери и микрофони и се закани че на едни нови избори ще издуха костовисти и седесари, задето последните с половин уста се усъмниха в политиката на кабинета и по-конкретно антикризисните мерки на Дянков и изобщо липсата на реформаторски действия.

Всъщност по думите на премиерът, това кой кого ще издуха трябвало да го реши народът! Но...ако трябва правилно да тълкувам думите на премиера, ФАКТ е, че реформите са налице и дори никое правителство преди Неговото, не е правило реформи в такива мащаби! ОК. Обаче аз изпитвам сериозни затруднения в това да си записвам всяко едно изказване на на министър-председателят и вероятно без съмнение съм изпуснал един много дълъг списък от "реформите", които са произлезли най-вероятно обаче най-напред от устата Му, за да се установят в последствие във вестникарското архивно шкафче?

Но продължавам с новините на БТВ и най-конкретно втората политическа порция, в която бяха сложени новините от централите на "Позитано 20" и "Ал. Стамболийски 45А". За целта прилагам текстът, публикуван и на официалната страница на БТВ.

Лидерът на БСП Сергей Станишев поиска анкетна парламентарна комисия, за да се изясни състоянието на фискалния резерв. Социалистите настояват Народното събрание да знае за какво се използват парите от резерва, а от ДПС поискаха правителството да изплати премиите на тютюнопроизводителите....
Лидерът на БСП изрази съмнение, че правителството харчи от резерва, за да намали бюджетния дефицит.
"След като фискалният резерв е бил през юли 8 млрд., а сега официално е паднал на 6 млрд, къде са тези 2 млрд.”, попита Станишев.
Според Станишев на е абсурдно Народното събрание да не знае къде са отишли тези пари и поиска парламентарна анкетна комисия, която да разследва как правителството се справя с държавните финанси.
По негово мнение идеята на кабинета да се разплати с бизнеса през Българската банка за развитие няма да бъде отчетена като разход от Евростат.


От горния текст става ясно, че БСП иска анкетна комисия, да установи какво се е случило с два милиарда от фискалния резерв, които забележете са в неизвестност, но не от времето на Тройката преди 5 юли, а от сегашното време в мандата на това правителство.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ ОБАЧЕ НА ТОВА КАК ЗАВЪРШВА НОВИНАТА!
Освен БСП, които настояват анкетна комисия да провери двата милиарда дупка в бюджета, същото направи и премиерът. Преди по-малко от две седмици Борисов поиска Софийската градска прокуратура да провери договори, сключени от предишния кабинет, без за тях да е осигурено финансиране.

Изведнъж става ясно, че БСП и ГЕРБ имат обща мисъл в действията си: и двете искат анкетни комисии, които да проверят "двата милиарди дупка в бюджета". Прекрасно! - биха възкликнали някои: и опозицията, взе че се солидаризира с управляващите. Безспорно е, че премиерът Борисов сигурно е поискал проверка по онези анекси към договорите - открити случайно от някоя любознателна служителка в някое министерско чекмедже - девет месеца след края на предишното правителство. Но това пак повтарям е прекрасно! Най-после министерските служители са проявили интерес към нещо изобщо различно от фейс-фермата си и са решили да се запознаят със съдържанието на чекмеджетата в кабинетите си.

Но да се върна по-сериозно към темата. БСП иска да се провери, защо фискалния резерв е намалял от 8 на 6 милиарда - къде и за какво са отишли тези "народни" пари, както би се изразил премиерът. А той очевидно иска нещо съвсем различно - да се дадат на прокурор договори на предишното правителство, за които не било осигурено финансиране. Ама това е от преди две седмици и дали е актуално към днешна дата - САМО ЕДИН ЧОВЕК В ТАЗИ ДЪРЖАВА СИ ЗНАЕ!

Накрая ми се иска и ми интересно на какво се дължи това очевидно разминаване между началната и финалната част от новината, която ни бе съобщена от водещите? Дали това е въпрос на недоглеждане и грешка от страна на новинарите или пък е някаква случайност? Дали пък журналистката не е получила интересен и "свежарски" есемес или просто и тя е решила да се солидализира с управляващите? Къде се намира истината? Има една приказка, че истината била винаги някъде по средата. Къде с намира тя в този случай, преценете вие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар