сряда, 5 май 2010 г.

Моят проект на АнтиКризисен план в БСП!

Накъде върви столетницата? И въобще накъде върви левицата през последните седмици, месеци, че година даже?

Така както редица държави, които подобно на нашата предприеха изпълнението на антикризисни планове, така си мисля, че и в БСП е необходим да се приложи един такъв. Да българската държава все още е и затъва в кризата, ама и БСП вече година не е изплувала от нея, само че вътрешнопартийната.

Малко преди традиционния първомайски митинг на Позитано 20 се събра пленум, който изглежда са му стигнали силите, но най-вече възможностите да вземе решение само за датата на конгреса есента - един пореден вътрешнопартиен организационен въпрос.

В момент когато цялата държава се върти около личността с инициали Б.Б, Българската социалистическа партия се врътка около интригите свързани с лидерството на Сергей Станишев. На фона на това управление на което сме свидетели в момента, аз в буквалния смисъл не виждам никаква алтернатива нито в лицето на БСП, нито другаде в коя да е част на политическото пространство. Има един Бойко Борисов, който през ден размахва оставка, дава заявка че ще протестира на отсрещния тротоар, и атакува при всяка една възможност президента Първанов. Има един Цецо Цветанов, който понастоящем хвърля в "ужас" родните бандюги само щом му чуят името и един Симеон Дянков, който бори неуспешно с два антикризисни плана кризата - на път е третия.
Или с едно изречение, ако трябва да обобщя - единия сразява политиците, втория - показно арестува бандюгите, а третия уж се бори с кризата.

Кой какви роли обаче изпълнява в БСП? Има един Сергей Станишев, който прави всичко възможно да се задържи на лидерския стол, около който се е насъбрала една тълпа соц.политици, които безскрупулно се опитват да го бутнат и той да падне от него! ГЕРБ ли? Криза ли? Предсрочни избори? Че един вот на недоверие досега не е повдиган в парламента? Устните заявки в някой сутрешен блок или в кое да е тв. предаване, на няколкото човека, които демонстрират желание, но не и готовност БСП да се завърне във властта са поредното доказателство за безпомощното състояние на БСП в момента.
И докато това е така, не знам кога и как хората биха си дали отново гласът за БСП. Дори и да се провали с гръм и трясък това правителство, хората не биха излезли и да гласуват, пък камо ли ако го направят да пуснат червената бюлетина в урната!

Пред Бойко Борисов има два варианта, в случай че реши да предизвика предсрочни ибори. При положение, че и този антикризисен план не работи, което може да доведе до още по-голямо затъване в кризата и при положение че в момента това управление няма политическа алтернатива, а ГЕРБ все още са на върха на вълната, единият вариант е да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори още тази есен (преди или след като евентуално се случи някаква промяна на върха в БСП) или 2-3 няколко месеца преди местните и президентските избори (преди Първанов да е освободил кабинета си на Дондуков 2 и да се е завърнал в БСП или да е направил свой политически проект!

Ако това не се случи и ГЕРБ се опита да изпълни настоящия си 4-ри годишен управленски мандат при една решителна промяна в БСП, и още повече ако Първанов се заеме да прави свой проект, който да излезе като алтернатива на ГЕРБ, и при това развитие на кризата в посока надолу, и при прекалено високите очаквания на хората от това управление, управлението на ПП ГЕРБ реално ще приключи през 2013 г., и като нищо ще последва съдбата на царската партия (справка парламентарни избори 2009 г.).

При едни предсрочни избори тази есен или следващата пролет, докато все още ГЕРБ е в пъти над всички (ако се вярва на социологическите проучвания), спечелването на един нов мандат за партията ще я остави на власт до 2014-та 2015 г. с опцията да тушира опозиционните напъни на БСП, президента Първанов или някой новопоявил се месия, който пак ще ни "оправи" за няколко месеца и да мисли най-вече за оцеляването си на политическата сцена след това!

Пътят на БСП към властта минава през извършването на решителни промени вътре в партията, отварянето към хората и техните проблеми по региони, и извеждането на отговор на един въпрос: кого ще представлява, интересите на кои социални групи в българското общество и държава ще защитава Партията, защото както за ГЕРБ един от техните кметове беше казал, че народните представители на партията първо представляват Бойко Борисов, и тогава себе си и хората, за БСП не може категорично да се каже в момента, че представлява в парламента мнозинството от българските граждани с леви убеждения (само напомням за плоския данък, който беше въведен миналия мандат).

Но за да се случи това другарите от БСП най-напред трябва да затварят страницата с вътрешнопартийните интрижки и номерца около и не само свързани с тоя прословут лидерския въпрос, в противен случай изпълнението на останалите антикризисни мерки в партията ще стане практически невъзможно!

П.С Да не си помислите, че съм се включил в лидерската битка на Позитано? Много далеч съм от тази мисъл! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар