четвъртък, 1 юли 2010 г.

За консолидацията на нацията...

На 30 юни вестник "ДУМА" публикува на своите страници изказването на др. Назми Мюмюн пред делегатите на общинската конференция на БСП в гр. Кърджали. По този повод ми се иска и аз да кажа няколко думи по темата, която е залегнала в изказването му - за мястото и ролята на БСП в смесените райони.

На първо място ми се иска да направя едно кратко отклонение от темата, за да поздравя Назми, за неговото изказване, което е много точно, изцяло градивно и най-вече затова, че не се е изкушил да залитне да търси виновници, да иска оставки, смени и пр. и пр. - теми, които не днес в дневния ред на българските граждани, които изнасят тежестта на кризата и последствията от сегашното управление.

Не само БСП, но и всички други "български" партии са в дълг към онези български граждани от турски или от ромски произход. С политиката си на пълна абдикация от техните проблеми, с абсолютната си незаинтересованост - те - българските партии тласкат тези граждани в прегръдката най-вече на ДПС, като основен политически фактор - константна величина в смесените райони. Политически сили като ГЕРБ и Атака с поведението си спрямо турци и роми, допълнително провокират възникването на етническо напрежение в смесените райони. Когато Хасан например чуе по радиото, как Волен Сидеров му се кани и заканва, че ще го изсели в една южна държава, как мислите, ще си помисли ли този отруден човечец, като дойдат изборите дори изобщо да погледне в "тъмната" стаичка към бюлетината на Атака? Ами преди няколко седмици, когато се обсъждаше в Парламента актуализацията на бюджета, а Мартин Димитров призоваваше, да не дават онези 116 млн. на тютюнопроизводителите? Как мислите дали последните, ще си посегнат пак в онази - тъмната стаичка към синята бюлетина? Според мене в никакъв случай няма да го направят!С тези два примера, които дадох (а сигурен съм, че има още десетки) т. нар. "български" партии не дават никаква алтернатива, никакъв шанс на гражданите от турски или ромски произход, които са изправени пред изборът - ДПС или пак ДПС, третият вариант е, в случай че кривнат от "правия път" - одумване от роднини, съседи, тартори на партията, която са напуснали, загуба на работа, може би на приятели - оставени сами без каквато й да е подкрепа. Тези хора не съществуват за многообразието от политически партии, чиито интерес към тях се свежда дотам - да купуват гласове по изборно време например в ромските квартали!

Резултатът - в населено място с 2000 избиратели (в един смесен район) се избира кмет. Кандидатурите са няколко, но българите издигат и подкрепят кандидат - българин, турците, а дори и циганите - кандидат на ДПС: резултатът може би ще представлява 1900 на 100!
Българската Социалистическа Партия единствена отстои на най-близко разстояние от турци и от роми, поне що се отнася до това, че не провокира скандали и напрежение в смесените райони. Именно поради тази причина БСП може и е в състояние най-вече да привлече подкрепата и доверието на хората, които искат да се откъснат от вечната прегръдка на ДПС при положение, че в мнозинството си другите партии са най-малкото недоброжелателни към тях. За да се реализира този модел обаче, БСП трябва да промени сегашната си визия, когато в изборни листи кандидатите от турски или ромски произход са някъде в дъното и са просто как да го кажа - за цвят в нея! Само по категоричното и целенасочено навлизане на БСП в смесените райони, привличането за лявата идея на образованите и можещите български граждани от турски или ромски произход ще даде увереност на онези, които са били разколебани и не са си и помисляли, че някога биха могли да бъдат част от БСП, ще позволи на последната да предложи лявата алтернативата в тези райони на Движението за права и свободи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар