вторник, 6 юли 2010 г.

Една година по-късно

6 юли - не беше един от най-хубавите ми дни за 2009 г. Събудих се с главоболие, бях в лошо настроение и недоумявах как от избори на избори българинът залага на месии, голи обещания за бърза и скоростна промяна - дело на "нови" на или вече до болка познати лица, които уж все още не са бъркали в кацата с меда. А след няколко месеца същият този народ дори не ще да си признае, че е направил грешен избор, последствията от който ще изплаща през следващите 3-4 години най-малко. И въпреки това той кротичко си търпи всички властови експерименти върху себе си.

Една година по-късно свикнахме всяка сутрин да се събуждаме с поредната порция полицейски хроники, които от вчера Веско Маринов възпява в новият си хит - "Нашата полиция" - своеобразен химн на МВР. Яките момчета с оригинални псевдоними - главни потърпевши в култовите полицейски кадри обаче, могат вече спокойно да си отдъхнат, защото трябва да преживеят единствено шокът от зрелищното си задържане, а след кратък престой в ареста и няколко разходки до съдебната палата, най-вероятно тихомълколм ще бъдат освободени под гаранция или напълно оневинени, поради недостатъчно събрани материали - доказващи тяхната "вина".

Една година по-късно държавата е заприличала повече на един "полицейски участък", отколкото на цивилизована европейска страна, защото очевидно за "Бойко и другите" успехите в управлението се изчерпват единствено с успехите на МеВеРЕ(то), които преди няколко дни дадоха повод на премиерът да си напише оценката "Много добър 5", мотивирайки я с това, че са спрели отвличанията, грабежите и е потръгнало усвояването на еврофондовете. Оценката можела и да стане дори "Отлична", стига обаче Той да намери общ език с Путин по въпросите за енергийните проекти. Последните пък са само един образцов пример, наложил се през първата година от управлението на ГЕРБ за разностранното говорене - излъчването на различни сигнали по един и същ въпрос в този случай към европейските посланници от една страна, от друга към Русия, от трета - към българския народ. Резултатът е, че аз вече не разбрах, ще я има ли българската енергетика и "след края на света"(2012)?

Защо обаче премиерът пропусна някакси да се похвали с властовите успехи на Симеон Дянков? Нима е неуспех наскоро извършената бюджетна актуализация (първата от Виденово време насам)? Защо премиерът не похвали министър Дянков - този всенароден министерски "любимец", за приложените десетки антикризисни мерки, които трябваше да напълнят приходния поток, макар че вместо това първи се напълни Дунав? Цяла година слушаме как ни управляват с наследството на тройната коалиция, но не разбрахме защо и днес ни управляват с част от същото това "наследството" - фискален резерв от 8 млрд., сведен към момента наполовина, защото с него пълнят дупки в бюджета. А откъде пък аз да бъда сигурен, че премиерът правилно ще се разпорежда с поверените му след актуализацията на бюджета МИЛИАРД лева? Защо Б.Б не се похвали с успешното назначение на министър Борисова, която се е хванала да преструктурира болници, под каквото трябва сигурно да разбираме - тяхното пълно затваряне? А коя е тази "държава", която така усвоява еврофондовете, че по-зле с това се справя съседката Румъния? И защо "полицейският участък" се е напълнил с кокошкари и таранки, а за едрите риби никой не смее да проговори? Въпроси, чиито отговори със сигурност няма да прозвучат по вечерните новини, и които по стара традиция ще бъдат обяснени с тезата за лошото наследство. Ще ми бъде много интересно какво ще е тяхното такова след три години, в случай че изкарат толкова? А дотогава ще трябва да се надяваме маите да са сбъркали с изчисленията (досещате се кои) и ще чакаме да се пръкне отново някой Месия, който да ни завещае светлото бъдеще и "след края на света"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар