четвъртък, 8 юли 2010 г.

БСП - ЕДНА ГОДИНА ПО-КЪСНО: НЯМА ВРЕМЕ!

Всеизвестно е, че на 5 юли 2009 г. БСП загуби катастрофално парламентарните избори, затова година и два-три дена по-късно, реших или по-скоро отново се изкуших за пореден път да направя своите констатации за текущото състояние на тази партия. Правя това нещо преди всичко от позицията си на провинциален редови млад социалист, който някой път не умее да си мълчи и често му се налага да говори по неособено приятни за някои другари теми. Повярвайте - мълчанието в БСП понякога наистина е "злато". Но опитвам се доколкото мога да разсъждавам трезво и обективно, нещо което между другото не се отдава на някои много по-известни другари).

Вече посветих статия за първата година от управлението на ГЕРБ, та си казах, защо да не публикувам и такава за първата "опозиционна" година на БСП в рамките на това Народно събрание? Когато преди една година станаха ясни мащабите на парламентарния соц. разгром бях бесен и търсех виновни, но търсех преди всичко отговорни - другари, които трябваше още на 5 юли вечерта да изплюят изречението "поемаме отговорността и затова си тръгваме". Една нормална европейска практика - доста непопулярна обаче в България! След като обаче до моя слухов апарат не достигна това толкова съществено изречение, което трябваше да бъде знак за проява на отговорност, морал и достойнство започнаха проблемите за БСП, които една година по-късно не изглежда да са напълно решени.

Вероятно всеки един от Вас си има своята версия за причините, поради които БСП загуби изборите или си има своите такива, поради които не би дал "никога" повече гласът си за БСП, затова ако трябва в едно изречение да обобщя те са резултат от управлението на Тройната коалиция, неадекватната в много отношения предизборна кампания, липсата и до ден днешен на ясна коалиционна политика, липсата на кадрова политика и задържане процесите на модернизация и обновление в партията, а пък и защо да пропускам злоупотребата с власт и положение? Правеха го старите, правят го сега и новите - управляващи! А има ли изобщо някое правителство, което да не е било на власт и да не е бъркало в кацата с меда? И изключение на може би на няколко персони, май няма!

До преди 5 юли 2009 г., аз почти не чух (или нямам спомен) някой в БСП да заговори за криза, за вътрешнопартийни нерешени проблеми. Призна си го, но сле изборите Сергей Станишев, че се е посветил почти изцяло на управлението на страната, поради което вътрешнопартийния полит. живот, някак си е бил на автопилот? И стигам до един друг съществен и до ден днешен проблем за БСП - съвместяването на няколко поста от един и същ човек, който е едновременно депутат, областен лидер (може би и общински председател). Малцина са обаче хората, които предсрочно (преди да влезе в сила) изпълниха решението на Конгресът от есента на 2008 г. за прекратяване на тази практика!

Есента на 2009 г. беше особено тежка за БСП, защото преди и след извънредното заседание на 47-я конгрес, вътрешнопартийните проблеми започнаха да се бистрят не по форуми, не по пленуми, не лице в лице - ами пред камера и микрофон! Битката за лидерството в БСП допълнително обезкървавяваше и без друго бледите и оредяващи партийни редици, засилвайки усещането, че е дошъл краят на БСП и всеки момент тя ще сгромоляса безпомощна, и разцепена на парчета в левия политически ъгъл. И се появиха тогава левите спасители - инженери, които решиха, че един ден трябва - и ще построят своите къщички, върху неразчистените основи на БСП. Една година по-късно факт засега е само гражданският проект на Татяна Дончева, за който не мога да кажа, че показва някакви стабилни жизнени показатели? А "проектът" Първанов? Той ще почака още една година и нещо, когато напусне Дондуков 2, но не бива да бъде подценяван и забравян.

И така лидерската битка така и не се състоя, но пък след ловки вътрешнопартийни номерца, Станишев беше избран за още една година на поста лидер на БСП - година през, която той трябваше да започне така необходимите реформи в БСП от една страна, и от друга да поведе като лидер една активна опозиционна политика спрямо ГЕРБ. Само че девет месеца по-късно реформите и промените в партията протичат с крайно недостатъчни темпове, а опозиционната политика стигат дотам да представим поредната си прогноза за идващия "апокалипсис" в резултат от управлението на ГЕРБ. Който обаче си мисли, че промените в партия като БСП зависят САМО от личността Сергей Станишев - греши, макар че щеше да е по-лесно, със своята оставка преди една година лидерът да даде тон за тяхното стартиране, който да бъде последван от вече изхабилите се - с поредица мандати, депутати, някогашни соц. министри и ръководни кадри! Отговорността за осъществяването на така необходимите промени в БСП започва лично от Сергей Станишев, минава през екипа с който той работи, през националните партийни органи, през партийните секретари и пр. и пр. за да стигне по веригата накрая...и до редовият член на тази партия! Реалността обаче е друга: фактор, че даже хит в БСП обаче се превърна през последната петилетка редовата "феодална" партийна организация - тази, която не се влияе от устав, партийни органи (които дори могат да я покровителстват) още по-малко пък от Станишев, а пък за промени изобщо и дума не може да става. А пък да се случи кадровото обновление...трябва "задължително" новият кадър да понаучи няколкото тези за "единството" и че от Сергей Станишев по-високо нема! Днес една негова хипотетична оставка вече нищо не означава, нищо не решава, нищо не променя. Тя няма да има онази тежест, която можеше да има, ако беше факт точно преди една година. Той и "другите" - тези, които освен могат да говорят за промяната, са способни и да я осъществят, трябва да премерят сили на следващия конгрес през есента на 2010 г., но този път в едно честно лидерско състезание на визия и реално приложими идеи, които да дадат положителни резултати в точно определен период от време - до местните и президентските избори.

През последната година БСП не успя да представи изобщо управленска алтернатива на ГЕРБ, защото сигурно през 60-70% от това време се говореше и все още се говореше за оставки, за лидери, за промени и по-между другото Изпълнително бюро или отделни депутати или на НС на партията просто правеха едни констатации за това колко е тежко, колко е вредно управлението на ГЕРБ, чертаеха се едни прогнози за оставки на Дянков, за предстоящ финансов апокалипсис едва ли не (не че последното не е невъзможно да се случи) и пр. и пр., и когато не кажеш какво ще направиш ти ако си на власт, какви действия ще предприемеш, по какъв начин най-голямата считаща се все още за лява партия в страната ще защити най-тежко засегнатите от кризата слоеве от населението в страната, а само чертаеш черни прогнози за черни дни - ми то мен ми действа дори отблъскващо някой път, пък не знам за другите!

И само да мине лятото, лагерите в БСП неизбежно ще се зацелят един в друг. Защото времето на Станишев да задейства партийните механизми за промяна в партията безмилостно изтича, но той има три месеца - време през, което опасявам се, той или ще маркира някаква позасилена активност, или ще констатира в своя политически доклад пред Конгреса, че промяната вече се случва? За последната година обаче мога да констатирам, че се намери някакво разрешение (и то преди един месец) единствено въпросът с финансирането на партийните организации, а пък и не мога да не отбележа изнесените заседания на Изпълнителното бюро на партията по области, в резултат на което надявам се, се скъсява дистанцията между "високите етажи на Позитано 20" и редовата партийна организация. Но уви би ми се искало да констатирам "промените" в БСП, месец по месец, седмица подир седмица, а със сегашните темпове БСП трябва да разчита на грандиозен управленски провал на ГЕРБ (кълка на която в никакъв случай не искам тя да лежи) или на това избирателите някакси отново да преоткрият "доверието" си към тази партия? В противен случай над БСП виси заплахата от нова изборна катастрофа изразяваща се з загубата на президентските и най-вече на местните избори, последните обаче ще имат невероятен пагубен ефект за нея! Затова накрая ще цитирам една реплика от едно култово телевизионно предаване, че "НЯМА ВРЕМЕ"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар