понеделник, 2 август 2010 г.

За "скритите" сили в БСП

Тъкмо за миг си бях помислил, да се отдам и аз на отпускарския сезон и да не ви занимавам с моите политически размисли за БСП и управлението на ГЕРБ, защото анализатори много - ама август е един. Уви обаче, има моменти, които не мога да отмина с мълчалив поглед.

Анализът на ситуацията и най-вече на процесите в БСП, не предполага само и единствено мълчаливото вдигане на двете ръце ЗА - Станишев, или някой друг кандидат-лидер, който е дал поредното си интервю по вестниците. Лидерският въпрос в партията не е единствен, но той е първи в списъкът от неразрешените и до ден днешен проблеми в партията. Без той да бъде задраскан като решен, не може да се пристъпва към решаването на останалите. А те проблемите в партията се превръщат напоследък в тема табу, защото за мнозина е по-удобно и те се чувстват сигурни, единствено тогава, когато трябва да се даде поредната характеристика по адрес на управлението на ГЕРБ. Да, съгласен съм с повечето от тях (може би с 99%), но защо когато някой се опита да заговори изобщо за БСП, бием тревога в партията и свикваме сбор - за да се преброим колко сме под знамената на Сергей Станишев и колко не сме под тях?

И все пак една от причините, поради която се определям в лявото политическо пространство, е че мога свободно да изразявам това, което мисля по адрес на БСП, както това го правя и по адрес на управлението на ГЕРБ. Не мога да отрека, че има моменти, в които се замислям, дали пък говорейки прекалено много на моменти и доста критично, не си ритам и аз книжката, ама онази червената? Защото тук е мястото да отбележа, че един път бях неособено деликатно посъветван да премисля отново позициите си!

Но след това леко отклонение да се върна към новината, която провокира тези мои размисли по-горе.

Клуб “Скрита сила” на БСП попълни редиците след визитата на Станишев...в Шумен. Събитието наистина се състоя в средата на юли тази година и за щастие на някои другари, моята персона не беше сред участниците в тази среща, поради простичката причина, че не съм член на някой от областните партийни съвети в Североизточния регион, които взеха основно участие в нея. Ето защо аз нямам представа какво се е случило на тази среща, но близо две седмици по-късно, шуменският вестник ТОПНОВИНИ информира своите читатели какви са били последствията от идването на Станишев в Шумен.

И така разбираме, че вдъхновени от лидерските качества на Сергей Станишев, в редиците на БСП са се влели неколцина шуменци, които са сформирали и два клуба по интереси под наименованията "Икономик" и забележете - "Скрита сила". По какъв ли начин всъщност председателят на БСП е успял да провокира този приток към червените редици на нови партийни членове? Дали пък това не се дължи на фактът, че Той - др. Станишев успя по какви ли не начини да си осигури председателския пост за още поне година и нещо?

Какви интереси се крият зад табелката на клуб "скрита сила", не ми е известно. Но ми е пределно ясно, какво се крие зад евентуалната алтернатива на ГЕРБ - БСП - такава каквато я познаваме, като недостатъчно реформирана посткомунистическа партия, както се изрази един вече бивш кандидат-партиен лидер, да получи власт, без да е наясно какво ще прави с нея. Да повдигам ли темата за моралът в партията, който се изгуби някъде в годините на "успешния мандат"? Показателно беше отсътвието на личност като Стефан Данаилов от мероприятието на Бузлуджа, защото вместо него на върха тази година се изкачиха и другари, сборът на чиито банкови сметки надхвърля сигурно няколко милиарда, в абсолютен контраст с хилядите - тези честни хорица, които викаха "Победата" на онази историческа поляна, на която преди 119 са били положени основите на лявата идея в България. И все пак кои са "скритите сили на БСП? Да не би да са онези с тлъстите банкови сметки? А къде им е мястото на бедните и онеправданите в социалистическата партия?

Няма коментари:

Публикуване на коментар