петък, 3 септември 2010 г.

Кой уволни д-р Владимир Атанасов?


Борисов защити доктора уволнен за "олигофрени" ни информира от първата си страница в-к "24 часа" в броя си от първи септември 2010 г. Както може би някои от вас веднага ще си спомнят, преди около седмица, тогава, все още шефът на спешното в ИСУЛ, д-р Владимир Атанасов, обяви в един репортаж на БТВ, че в здравното министерство работят...олигофрени. Още на следващия ден той беше уволнен, под предтекст, че с изказването си е уронил престижът на болницата, в която работи. Именно тогава стана ясно, че уволнението на Атанасов е "инициатива", от страна на шефът на болницата доц. Бойко Коруков, който дори обяви, че лично е звънял на здравната министърка д-р Борисова и на нейният заместник Миланов, за да им се извини. И наистина без съмнение, очевидно заповедта за уволнение е подписана от шефът на здравното заведение. 


На втори септември сутринта БТВ излъчи актуалното интервю с Бойко Борисов, в което премиерът коментира редица теми, сред които засяга и тази с уволнението на д-р Атанасов. И по-конкретно ви насочвам към следния пасаж от интервюто, в който той коментира уволнението на д-р Атанасов:
"Аз не бих го уволнил този шеф на отделение, защото аз съм го виждал, разговарял съм с него, когато съм бил в ИСУЛ на посещение. Той е един добър лекар, не би трябвало да за подобно изказване. Аз не бих се засегнал, а бих го извикал и бих му обяснил всичко, което правим по здравето и в здравеопазването и съм убеден, че подобен специалист щеше да се изкаже след това по друг начин. Не съм имал време, но ако госпожа Борисова гледа нашето предаване или след това ще й звънна - бих помолил да ревизират подобно уволнение. 

И така възниква въпросът, кой всъщност уволни докторът, който нарече здравното министерство "олигофрени". Да, подписът под заповедта сигурно е на шефът на болницата, в която той работи и в случая това е д-р Бойко Коруков. Защо обаче пред журналистът Константин Караджов, премиерът поема ангажиментът да звънне на здравната министърка д-р Анна-Мария Борисова, за да я помоли да ревизира това уволнение? 

Предполагам, че може би премиерът е имал в предвид д-р Борисова и шефът на болницата д-р Бойко Коруков, които биха могли евентуално да РЕВИЗИРАТ уволнението на д-р Атанасов? Във в-к "24 часа" обаче изказването на Борисов по същата тема е отразено, така, че не дава никакъв повод за съмнение, кой е поискал да бъде уволнен докторът, нарекъл здравното министерство "олигофрени" :
"Убеден съм, че подобен специалист щеше да се изкаже след това по друг начин, допусна премиерът. Той даже се ангажира да разговаря със здравния министър Анна-Мария Борисова и да я помоли да преразгледа решението си за уволнението на Атанасов."И така въпросът е, защо шефът на болницата, в която работи д-р Атанасов, отрича пред БТВ да е имало натиск върху него да го уволнява, а няколко дни по-късно Бойко Борисов поема ангажиментът да звънне на здравната министърка, която според "24 часа" лично е взела решението за уволнението на д-р Атанасов и да я помоли да ревизира решението си?      На фона на изказванията на министър Божидар Димитров, който нарече археолозите "шибан народ", но в крайна сметка се извини само на проф. Николай Овчаров, и който все още чака "прошка" от Бойко, един лекар беше  уволнен, ден след като изрази своето лично мнение.  


Въпросът дали ще бъде възстановен д-р Атанасов, на поста, който е заемал преди изказването си по адрес на здравното министерство, вероятно зависи от това, дали премиерът се е сетил след интервюто пред БТВ, да звънне на здравната министърка д-р Анна-Мария Борисова и да я помоли да "преосмисли" решението си? И дано все пак случаят да не бъде  "забравен" от медиите, яхнали поредната ПР-кампания на един или друг министър, за да разберем все пак дали от "обаждането" на Бойко до здравната министърка е имало някаква полза, и дали въобще нещо ще последва?  

Няма коментари:

Публикуване на коментар