четвъртък, 30 септември 2010 г.

Преструктуриране=Закриване=ЗДРАВНАТА РЕФОРМА?

Ето, че вчера изгърмя още един бушон на министерското табло. И този път на тъмно остана здравният кабинет на правителството, в който най-напред се подвизаваше Божидар Нанев, а само до преди един ден – и д-р Анна-Мария Борисова.

Дали по някаква случайност, или по стечение на обстоятелствата нямахме възможността да се насладим например на едно зрелищно видео, в което по сценарий Божидар Нанев може би трябваше ударно да легне „по очи”. Много други, включително пак един бивш министър като него, нямаха този шанс да им се размине просто с някаква гаранция от 2000 лв. Бившият здравен министър беше обвинен, че е сключил две неизгодни сделки за доставка на антивирусни препарати, в резултат на които е нанесъл вреди на оглавяваното от него министерство в размер на 2 454 319,20 лв. Дали точно неизгодните сделки или непопулярната здравна реформа, бутнаха столът на д-р Нанев, или пък може би и двете не ми стана съвсем ясно? Не ми е ясно и какво се случва с бившия здравен министър в съдебната зала? Имам чувството, че медиите умишлено или не съвсем го забравиха.

И какво обаче се случи по-нататък? Ами случи се това, че Бойко спря един ден на една бензиностанция на околовръстното търновско шосе и попадна на поредното си откритие в лицето на д-р Анна-Мария Борисова, заявявайки, че тя „има и характера, и компетентността, и волята” - да осъществи здравната реформа, и да спре течовете в здравеопазването. Нищо, че още тогава не опозицията, а самата софийска здравна колегия, изрази своите съмнения в министерските качества на Анна-Мария Борисова.

Пет месеца по-късно същата тази здравна реформа, която започна по времето на Божидар Нанев, изяде главата и на вече бившата здравна министърка, която се  опита да въведе 20-те процента доплащане на здравните услуги, без първо да сподели идеята си с парламентарната група на ГЕРБ, министрите и дори Бойко Борисов, който в последствие влезе в ролята си на народен защитник, обявявайки, че няма да го бъде това доплащане в болниците.

Оставката на здравната министърка, всъщност дойде и в моментът, в който опозицията в лицето на БСП и ДПС, най-после се реши да внесе първият вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. Разбира се, той ще бъде срещу провежданата от него здравна политика. Наред с това, още в началото на октомври тръгват и лекарските протести, пак срещу предвижданата здравна реформа, за която още Нанев обясняваше, че няма да се закриват болници, а просто те ще се преструктурират. Какво значи това например за общинската болница в гр. Нови пазар? Ами много просто – между „преструктуриране” и ЗАКРИВАНЕ, сложете един знак за равенство и ще получите резултатът от реалните намерения не просто на Нанев, Борисова или може би следващия техен приемник, ами на цялото това правителство. Много е удобно да си измием ръцете с фактът, че един министър не споделил намеренията си с всички останали депутати, партия и министри. Министър, който при това е доста непопулярен и е с пъти по-нисък от Неговият рейтинг. Затова си позволявам и един съвет към останалите министри: Споделяйте Му, по-често госпожи и господа министри за да не ви сполети съдбата например на д-р Анна-Мария Борисова!      

И така днес здравето ни го взе д-р Стефан Константинов, който е и зам.председател на лекарския съюз. И който също така, в качеството си на такъв, се е въздържал при гласуването на решението за организирането на лекарските протести!

Какво следва оттук нататък и ще успее ли третият здравен министър в това правителство, да доведе докрай здравната реформа? Преди пет месеца Анна-Мария Борисова беше представена на своя пост от премиерът Бойко Борисов. Днес той просто не съжалява, че е приел нейната оставка. Новият здравен министър днес беше представен от Симеон Дянков, който веднага му обеща милиони за да се реши проблемът със задълженията на болниците. Дали обаче трябва да му имаме вяра и на министър Дянков, който на няколко пъти през годината изпращаше кризата, пък тя така и не ще да си ходи? А дали пък след няколко месеца няма да станем свидетели на това как си отива поредният гръмнал министерски бушон?      

Няма коментари:

Публикуване на коментар