сряда, 13 октомври 2010 г.

Предконгресно в БСП 2.0.Измина една година от заседанието на 47-я конгрес на БСП и в навечерието на предстоящото такова за тази година, се реших да напиша един кратък анализ на състоянието на БСП към днешна дата. 

През последните месеци умишлено избягвам да пиша по въпросите свързани с БСП, защото в крайна сметка май почти винаги досега съм завършвал своите анализи, а и не само аз, с този и до днешна дата нерешен лидерски проблем. Казвам "умишлено", защото не искам непрекъснато да повтарям едно и също нещо, по един и същ начин! Да, БСП се нуждае от Промяна, друг е въпросът, по какъв начин трябва да се извърши тя и от кого и от къде трябва да започне тя? 
Този лидерски проблем (който и сега продължавам да го считам за нерешен) беше, без да съм наясно точно с какви мотиви, но той беше повдигнат и по време на Националната конференция на Младежкото обединение в БСП на заседанието в Пловдив миналата седмица. Това се случи по настояване на една от софийските структури на Младежкото обединение, която поиска да се гласува една декларация, в която се настояваше да се проведе нов избор на ръководни органи в БСП т.е. избор на нов председател, Национален съвет и т.н. Разбира се, въобще до гласуване на такава декларация, не се стигна, след като мнозинството участници в конференцията включително и аз, гласувахме да се прекратят дискусиите по този въпрос.
Между другото преди година самият аз бях доста резервиран към Младежкото обединение в БСП, но година по-късно не мога да не си призная, че то очевидно работи, то очевидно функционира! Но може и по-добре!      
А иначе лидерската битка вероятно ще се състои един ден в БСП, но въпросът е кой ден и коя година? Всъщност, май това ще е догодина? А точно преди една година вероятно съм бил, един от многото противници на Сергей Станишев, и най-вече на статуквото в БСП и поради факта, че истински сблъсък на виждания и идеи за бъдещето на БСП, след загубата на изборите през 2009 г., така и не се състоя. Всичко опираше, дотам "дайте да сменим Станишев, щото той не става" и да изметем всички стари омръзнали и компрометирани физиономии в БСП и на тяхно място да сложим нови - свежи, управленски необременени и може би "усмихващите" се такива? За промени в БСП и до днес продължава да се говори, но често те започват и спират от върха! И точно година по-късно пак да пеем една и съща песен? Мисля, че е вече много късно, макар, че има приказка, че все пак никога не е късно? 
Преди една година очакванията ми бяха, че конгресът на БСП ще избере нов председател и ново ръководство. Това разбира се не случи тогава, не очаквам да се случи и сега! Защото считам, че най-подходящото време да се извърши промяната на върха в БСП беше тогава. Сега вече е късно! Смяната на върха вече не би имала този ефект, който можеше да има преди една година. А и БСП определено не е партия, която се поддава лесно на промени. Твърде много крилца и кълки, интереси и финанси и пр. и пр. определят политическия курс на БСП през последните 20 години! Факт е обаче, че това май е една от малкото партии в страната, в които можеш да се изказваш срещу политиката на председател и ръководство без да те изправят пред ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА КОМИСИЯ например на ГЕРБ и да те изключат на втория ден, в който си казал нещо негативно по адрес на Борисов! Това го твърдя с ръка на сърцето, защото аз поне вече имам един така да се каже опит в БСП!
За последната една година политическата ситуация в страната стои на рЪБъ. Тази честа смяна на министри, и тази управленска бъркотия изразяваща се в противоречиви изказвания, заявки и намерения на властта по въпроси от всякакъв характер, ме кара да си мисля, че до няколко месеца не толкова по искане на опозицията или под натиска на улицата, а по желание на самия министър-председател Бойко Борисов, е твърде вероятно да се състоят нови парламентарни избори. Неговата мисъл и замахът, с който управлява тази държава са изключително непредсказуеми. А и предстои тежка студена климатична, а вероятно и икономическа зима, която допълнително ще подкопае допълнително доверието в правителството на ГЕРБ. Макар, че като си помисля, аз почти не познавам  хора - мои близки и познати, които да са удовлетворени от настоящето управление и които, евентуално биха дали гласа си за тази ГЕРБ на едни нови избори. По-скоро предполагам, че те биха подкрепили някой нов кандидат-месия или ново политическо движение?               
Но да се върна вляво към БСП? Трябва ли една година преди изборите - местни и президентски, включително може би и парламентарни, социалистическата партия, да си завре главата в пясъка и да се посвети в следващите месеци на вътрешнопартийните схватки, които могат единствено да засилят общественото недоверие в партията Все още си спомням, как до преди една година някои социалисти от ръководството на БСП,  си говореха през екрана и се четяха през вестникарските колонки? Трябва ли това де повтаря и кому е нужно това ТОЧНО СЕГА? Може би на тези, които искат БСП да се превърне в СДС-то на лявото политическо пространство - в една незначителна организация, куха откъм визия и съдържание за бъдещето на страната? Е, аз не искам БСП да попадне в този сценарий!  
Искам я и продължавам да съм ЗА ПРОМЯНАТА, но не тази, която очевидно ще постави под въпрос бъдещето на БСП, като най-значителния субект в лявото политическо пространство, на фона на изключително раздробеното и неопределително дясно и размития център. Тази държава има нужда от едно ясно и силно ЛЯВО, така както има нужда и от едно ясно и силно ДЯСНО, а защо не и от един добре балансиращ ЦЕНТЪР? 
Иска ми се БСП да е една много модерна и атрактивна лява партия, искам същото и за десницата, защото струва ми се, само така, тази територия наречена България, може да изплува на повърхността. Но това засега си остават някакви мои пожелания. А всъщност, сега е точно обратното нито десните, нито левите, са си партии на място и единственото по което усещаме различията в тяхната политика е по скоростта, с която ни се опразват джобовете и ни се скапва животът!
На предстоящия конгрес БСП вероятно ще бъде изправена пред предизвикателството да избере по кой път да тръгне? Първият път води към бойното поле, на което ще се проведат вътрешнопартийните схватки в опит за овладяването на върхът в Партията? Вторият път води към извеждане на партията, като ясна и добре изразена  управленска алтернатива на настоящето управление, като честа да поведе партията се пада отново на Сергей Станишев! Накъде ли обаче, ще стигне БСП по втория път? Може би някои ще отговорят на този въпрос, че Станишев, ще повече партията до нова изборна катастрофа? И аз май съм го твърдял из преди! Е, сега обаче нямам повод да отговоря така! Не мога да го направя, защото БСП трябва и е длъжна да произведе алтернативата на ГЕРБ, защото в момента, тя е единствената партия в Парламента, която е ясна опозиция на това управление! И най-вече защото тя е длъжна да представи алтернатива на българските граждани, които все по-тежко ще усещат последствията от управленските решения на това правителство в здравеопазването, социалната сфера и образованието. А всяко едно управление без значение дясно или ляво, червено или синьо, трябва да има своята алтернатива. Време е БСП да покаже своята такава!!!  

1 коментар: