вторник, 5 октомври 2010 г.

Моето изказване пред протестиращите лекари и граждани срещу евентуалното закриване на болницата в гр. Нови пазар (4.Х.2010 г.)

Уважаеми съграждани, 

Днешният четвърти октомврийски ден ни събра тук – на този площад – неясната съдба на нашата общинска болница. 
 За втори път ние се събираме тук, за да покажем на управляващите, че не ни е безразлично, как здравната реформа ще се отрази върху здравеопазването в нашата и още три общини в Шуменска област. 
След като ТЕ – управляващите, през месец юли с лека ръка ЗАЛИЧИХА горското стопанство в Нови пазар, сега очевидно е дошъл ред и на нашата общинска болница в гр. Нови пазар? Питам се дали, както е тръгнало утре няма да им блесне идеята да ни закрият и като ГРАД? 
Аз съм категорично ЗА провеждането на реформа в системата на здравеопазването! Но ето, че тази, която се прокарва през последната година, създаде обществено недоволство и напрежение в редица населени места! Същата тази реформа, която и днес ни изкара на площада – колкото неясна, толкова и опасна! Защото да оставиш 45 хиляди души, които МБАЛ „Д-р Добри Беров” гр. Нови пазар обслужва, това не е никаква реформа – аз мога да я определя единствено, като мирновременен ГЕНОЦИД спрямо всички нас, спрямо милиони български граждани на тази държава!!! Милиони бедни хора в най-бедната страна членка на Европейския съюз, от които държавата беше на път да изиска да си доплащат с 20 или 30 процента отгоре за лечението си, при положение, че почти всички живеем около и малко над прагът на бедността, но си плащаме осигуровките, и данъчните задължения на същата тази държава! Не трябва да си правим илюзии, че със смяната на един, двама или петима министри, ще се решат проблемите в системата на здравеопазването, защото опасявам се, управляващите все повече и повече демонстрират управленската си немощ през последните месеци – въобще да извършат каквато й да е реформа! 
Вместо това като дойде моментът, в който всички ние загрижени за здравеопазването в нашия град излизаме на площада, министър Дянков току намира някакви 65 милиона – готов да ги даде, в опит да обезсили действията на лекарите и протестите по места! Спомняте ли си, че и в началото на годината пак по същия начин беше изнамерил едни 65 милиона? Видяха ли лекарите, видяха ли болниците нещо от тези пари, че сега са тръгнали пак да ви обещават и да ни замазват очите? 
Систематичното орязване на финансовите средства на нашата болница и други лечебни заведения, които се намират в нейното положение – убеден съм имат за цел ако не днес, то утре болницата в Нови пазар да фалира, да затвори врати, лекарите да избягат в по-големите градове или направо в чужбина, а ние да се лекуваме, вкъщи, да си мрем по пътищата и в същото време от нас ще се очаква да продължаваме да си внасяме осигуровки и пр. и пр. ЗА КАКВО? 
Ще ви припомня едно изказване от месец януари, на бившия здравен министър Божидар Нанев В ПАРЛАМЕНТА, който в началото на годината изрази готовността да замени десетки болници в страната срещу самолети и вертолети, които да ни превозват до най-близката болница! Нищо, че вертолетите са на министерството на отбраната, и че се ползват от МВР и са само 4 на брой – за цялата страна и какво от това, че един полет от базата в Крумово до София струва около 5-6000 лв? 

Уважаеми съграждани, 
Още през 1913 г., новопазарци събират средства и основават в града първата лечебница – днес няма и сто години по-късно нашите управляващи са на път да ни цяла една болница или направо да я заличат, така както направиха и с горското стопанство това лято без да ги интересува нашето мнение, да не говорим пък за нашето здраве? 
Ако се стигне дотам и общинската болница в Нови пазар да затвори врати, това ще бъде безвъзвратно и поне 20-25 години болница в града няма да отвори врати, защото няма да има останали лекари тук в нашият град, а при тези условия, вероятно и в държавата? 
Този път Нови пазар, ще плати изключително висока цена, резултатът от която ще бъде замирането и обезлюдяването на нашият град – младите хора ще се разбягат! Това ли ще чакаме да се случи, докато някой министерски реформист отгоре залага на карта съществуването на ГРАД подчертавам отново ГРАД Нови пазар? 
Затова се обявявам категорично СРЕЩУ опитите, на която й да е политическа управляваща сила, ДА ЗАТВОРИ БОЛНИЦАТА В ГРАД НОВИ ПАЗАР! НЯМА БОЛНИЦА – НЯМА ГРАД!!! БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО! снимка: в-к Шуменска заря
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар