сряда, 6 октомври 2010 г.

Няма болници, няма болни. Има пари - няма проблем!

Днес управляващите и лекарския съюз подписаха и си стиснаха ръце, с което последните сложиха край на протестните си действия. И отново прехвърчаха едни милиони - премиерът ги изчисли на 600, които щели да отиват само за нашето здраве? Интересно къде и за кого? 
Още при встъпването си в длъжност, новият здравен министър се произнесе, за политиката, която ще води: болниците ще бъдат намалени от 350 на 120 - 350 били много за 7 млн. българи. Ами, вероятно управляващите се надяват, че като ги направят 100- 120, лечебните заведения, тъкмо ще стигнат за около за около 2 млн., а останалите или ще се самолекуват, или ще избягат завинаги от държавната ни територия, обозначена с термина "България"? Няма болници, няма болни. Има пари - няма проблем! 
Питам се дали някой от ръководството на лекарския съюз, днес изобщо е разбрал, каква политика, ще провежда доскорошният техен  зам.председател? Защото очевидно не видях, в подписаното спорзумение, или това, което излезе в медиите от него, че се ГАРАНТИРА запазването на почти всички лечебните заведения в страната? Да, от правителство и каса обещават, че ще се разплатят на "изпълнителите на медицинска помощ"! Всъщност, пише само, че се ГАРАНТИРА това изплащане, ама нали се сещате, че тази гаранция може да означава във времето примерно месец декември 2010-та или месец май 2011-та или пък защо не през септември догодина? 
Надявах се, че поне този път лекарите няма прибързано да подпишат при първите милиони, които бъдат произнесени от устата на Бойко Борисов. Надявах, се че те ще подпишат едва, когато министър Дянков извади тези милиони от джоба си и покаже, че в някакъв срок изплащането към здравните заведения, може да започне и така лекарите нямада имат никакви поводи да протестират? Пазарлъкът обаче трая точно един час, който беше достатъчен на лекарския съюз и правителството, първо да се спорзумеят за парите, и второ - да обявят протестите за ненужни, като вместо това, в предвидения за протест ден, навсякъде ще разясняват за "обещанията Му"? 
Мога отсега да гарантирам, че с новопазарските лекари и граждани, най-вероятно един ден в края на годината или в началото на следващата, пак ще се видим на площада! И все пак искрено се надявам, поне този път премиерът да спази ГАРАНЦИИТЕ, които е дал на лекарите през днешния ден!
Ни стон, ни вопъл гаранционен обаче от премиерът, че болници няма да се затварят, защото ако трябва да вярваме на новият министър, излиза, че на нас не ни трябват много болници - само 120! На печелившите градове и болници  -  ЧЕСТИТО, на загубилите лекари, болници, и граждани, няма да им е излишна по една бутилка минерална вода - за всеки, който би желал да изрази своята голяма "благодарност" към новия здравния министър!
И накрая няколко думички и за вота на недоверие към правителството. Най-напред встъпването на новия здравен министър, не беше предавано по телевизията. Но пък беше предавано в сайта на НС! Оказа се, че премиерът реши този път да не си дава гаранциите към д-р Стефан Константинов, като предостави тази възможност на министър Симеон Дянков. След което, министър Константинов, беше "изоставен" от колегите си в пленарната зала.   Опозицията иначе беше атрактивна и особено активна по време на едночасовите, процедурни хватки, когато настояваше в залата да се появят бившия здравен министър Анна-Мария Борисова, министър-председателят Бойко Борисов и дори, когато накрая, след като това не се случи, от БСП поискаха дебатите да се прекратят и отложат за следващия ден. Междувпрочем, не видях преди гласуването за новия министър на здравеопазването, някой от мнозинството, да се изкаже в негова подкрепа? И макар, че му пожелаха успех и от опозицията, и от десницата, не го подкрепиха? И макар, че е очевидна липсата на достатъчно административен опит в биографията на д-р Константинов, имам чувството, че последния май е решил да тръгне по утъпканата от Божидар Нанев и Анна-Мария Борисова пътека що се отнася до провеждането на реформата в системата? В такъв случай, можем само да гадаем, колко месеца му остават, като министър в правителството на Бойко Борисов?
Иначе пак се връщам към дебатите в зала. И опозиция и управляващи се бяха потготвили - първите запяха оня шлагер, който си пеят година и половина за наследството, така все едно, са управляващи от един месец и тепърва, се чудят какво ще правят оттук нататък? Имаше и депутати, които се бяха постарали, да направят нечие впечатление - с досадно и мъчително гладко четене. Опозицията пък се беше приготвила и с плакати на отсъстващия в зала наш премиер, и тушираше с непукизъм и самочувствие, всички обвинения, които се сипеха върху нея от парламентарната трибуна.     
В същото време Бойко Борисов, реши да си направи разходка до село Равно поле, за да се отдаде на любимото си занимание - рязане на лентичка, след това, реши да предостави своите "гаранции" на лекарите и накрая все пак да се появи в залата на народното събрание, за да разпише на депутатите от БСП, плакатите по негов образ и подобие - момент, който социалистите, с нетърпение, вероятно са очаквали през целия ден? 
Само, че час преди да се случи всичко това, по време на дебатите, аз вече бях почти заспал и не намерих, за необходимо, да ги доизгледам докрай! 
Вотът безспорно няма да мине. Управляващите засега тушираха лекарското недоволство - да се готвят с искания и предложения, синдикатите и полицаите. Нали все пак годината трябва да бъде преживяна някак от всички, но най-вече от правителството, което е принудено постоянно да прави пируети за милиони, за да угоди на всички и най-вече да задържи общественото доверие в себе си с оглед на това, че един, ще трябва да стане президент, друг пък ще го вдигнат за кмет, а за другите може би по един билет? И всичко това, трябва да ни прилича, ние трябва да го виждаме, с очите си, че уж Той държи всичко и всички под контрол, а корабът разбива ли разбива бурните кризисни води.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар