събота, 16 октомври 2010 г.

Едно задружно соц. семейство...

Днес се състоя заседанието на 47-я Конгрес на БСП. Най-напред ще направя уточнението, че моя милост трябваше днес да присъства на този конгрес в качеството си на гост от гр. Нови пазар. Казвам трябваше, защото в действителност, не можах да отида, поради фактът, че ден преди заминаването на делегатите от област Шумен за София, моето име беше зачеркнато от списъка с гости, само с едно уведомление по телефона до партийната структура на БСП в гр. Нови пазар, с обяснението, че другарите по високите етажи на "Позитано 20" решили да спестят пари и затова нямало да има гости? Не разбрах единствено и към този момент, нямам информация, дали това е важало само за делегацията от област Шумен или може би е важало само за моята персона? 
Разбира се направих си труда да намеря повече информация за Конгреса в медиите и установих, че на това заседание на Конгреса има около 900 делегати плюс около и над 1000 ГОСТИ! 

Нямам си идея как и по чие нареждане или настояване изпаднах от списъка с гости на Конгреса! Но може би знам ЗАЩО се случи това? И веднага припомням, за едно свое изказване в Сандански по време на една от поредните  Национални среща на БСП, която се проведе в средата на месец април тази година. Тогава се случи това, че опитах, но не можах докрай да завърша едно свое изказване, което старателно си бях потготвил и което едва ли е било галещо за ушите на другарите, като в последствие един от тях ми държеше едва ли не сметка защо съм си позволявал да приказвам такива работи! Вероятно някои се питат, кой е този другар? През април месец, когато се случи това, аз предпочетох да не споменавам имена, но сега ще ви дам един жокер: из форумите на сайта ШУМ.БГ, той често е наричан с прилагателното  "ЧЕСТНИЯ"!!! 

Но дотук с априлските спомени! Връщам се към днешния Конгрес! Макар и като гост на Конгреса, аз нямаше да имам право нито да гласувам решения, нито пък да се изказвам! Но другарите от Шумен или може би направо от "Позитано 20", вероятно или поне натам клонят моите предположения, са решили този път да се презастраховат, като си осигурят, моето НЕприсъствие на този Конгрес? Ако са имали такива намерения те в действителност ТОЗИ ПЪТ успяха! 

Иначе наблюдавах малка част от заседанието на този Конгрес по Канал3 и следях, най-вече новините или изказванията, които обобщено бяха публикувани на страницата на агенция Фокус - единствената медия, която аз успях да намеря, която публикуваше някои от по-значимите изказвания и послания, които идваха от зала 1 на НДК! 
 
Най-напред още преди основния доклад на Станишев, имаше искане на софийската организация на БСП за пълен цикъл отчетни избори в БСП и нов Конгрес напролет! Предложението беше отхвърлено съвсем закономерно от мнозинството делегати. И аз не виждам смисъл от провеждането на нова отчетно-изборна кампания, която ще докара БСП на местните и президентските избори догодина в още по-окаяно състояние. Дори за смяната на Станишев вече е късно! Днес май беше последният срок, последният влак и оттук нататък до другата есен, БСП ще си припомни най-вероятно горчивият вкус на поредната изборна катастрофа? Но спокойно не съм станал все още гадател и може и да греша? Ами дано!

Докладът на Станишев - поредният анализ, поредната оценка за управлението на ГЕРБ - оцветено в поредица от вярни констатации, но до болка втръснали (поне за мен). Сигурно няма заседание на Национален съвет или на някаква Национална среща на БСП на която едни и същи хора, да се тюфкат, колко е лошо управлението на ГЕРБ и да дават едни прогнози за идващия днес или утре "апокалипсис" - резултат от управлението на ГЕРБ!
Към днешна дата БСП е алтернатива на ГЕРБ, дотолкова, доколкото тя ще стане наистина такава, само ако мнозинството от гражданите на тази държава им е писнало от ГЕРБ и евентуално това ги е накарало да вземат, че да пуснат меко казано с "отвращение" бюлетината за БСП. Защото дори, когато 2005 г., БСП беше почти на гребена на вълната, за разлика от СДС, НДСВ и ГЕРБ, тя получи едва една трета от гласовете на избирателите! А днес не виждам на хоризонта вълни, може и да ги има, ама едва ли ще имат червен оттенък!!! 

Разбира се и последвалите изказвания, след това на Станишев са последвали в стилът "ГЕРБ е...ГЕРБ са такива, такива и такива"! Как не се намери един да каже, че БСП е такава и такава, защото...??? Може би ще прозвучи странно, но ми хареса изказването на сочения за олигарх Георги Гергов, който каза, че БСП трудно ще победи ГЕРБ...с клишета и лозунги и че срещу ГЕРБ, БСП трябва да излезе с можещите хора!!!

Днес на този Конгрес нямаше лидерски сблъсък. Няма и помен от това, което се случи миналата есен някъде по това време! Къде бяха днес, онези, които тогава клатеха лодката, за да я докарат цяла на брега? Някои, като Татяна Дончева, скочиха от нея и решиха сами да търсят спасение? Онези, които още не са я напуснали - включително всички ние, останалите социалисти, ще бъдем в лодката - същата тази, която следващата вълна скоро ще запрати на парчета в скалистия бряг! До този момент, БСП всячески игнорира президентския проект. Нима някой, очаква, че той ще бъде по-малкият брат на столетницата в лявото политическо пространство? Нима, има хора в БСП, които си мислят, че Първанов, ще използва партията, като ракетоносител, на своята совалка? В случай, че все пак има парламентарни избори през 2013 г., когато изтича мандатът на ГЕРБ, е много по-вероятно не БСП, а нов граждански проект, да получи властта и е много вероятно според мен, този проект да бъде оглавяван от сегашния президент? Бързам пак да уточня, че не съм гадател, но все по-изкристализиращия на екрана провал на ГЕРБ, няма автоматически да докара до 50+1 за БСП! Не и при това състояние на партията. 

Може и още да говоря, но спирам дотук! Аз ще проговоря един ден другари, и този път няма да ме спрете!!!   

1 коментар:

  1. Пламене ,
    Като публикуваш концерта ми кажи от къде мога да го погледна и препратя на руснаците.

    ОтговорИзтриване