събота, 6 ноември 2010 г.

Малкият коалиционен партньор или за бъдещето на БСП след 11-ти ноември?

През последните няколко седмици в политическия ни речник навлезе абревиатурата "АБВ", под която трябваше да разбираме дългоочакваният и може би най-коментиран в последно време политически проект, подготвян от президента Георги Първанов. 
В настоящия етап е трудно да се коментира и анализира нещо, което на практика все още не е създадено, макар, че в публичното пространство преди няколко седмици се появиха едни имена на политици, които бяха "въвлечени" в президентският проект, и които почти веднага побързаха да отрекат, евентуално някакво свое участие в него.
Всъщност е ясно, доколкото разбирам, че ако трябва да се ситуира по старите граници ляво-дясно, "АБВ"-то, ще стои вдясно от БСП. Очевидно е, че Първанов, ще разчита на доверието на традиционно-леви (в това число разочаровани от БСП и Станишев социалисти), бивши центристи-царисти, и дори десни гласоподаватели, които не виждат традиционната десница в лицето на СДС и ДСБ, като алтернатива на сегашното управление, или такива десни, които по една или друга причина са били отсвирени през годините от сините и червени кораби. 
Позицията на Георги Първанов, като президент (два мандата) и функцията, която произтича от неговата позиция на "обединител на нацията", му дава невероятната възможност да разчита на подкрепа от почти целия политически спектър. 
Накъде всъщност се е устремил Първанов, една година преди изборите за местна власт и Президент? Според актуалните рейтинги, той единствен може да се мери с Бойко Борисов, след като Цветанов се срути с 10% само за около месец. В парламента, БСП се води за първа опозиция...плюс ДПС, като втора. Само, че за разлика от сигурните 500-600 хиляди гласа на ДПС, след стартирането на "АБВ" БСП я чака нов пад надолу - причината: нерешените вътрешно-политически въпроси в партията, опозиционното безсилие, и общото впечатление  сред голяма част от симпатизантите на партията за "развитие или промяна...в застой"?
Десните партии, абсолютно не могат да претендират за алтернатива на властта, а "Атаката", се скри зад стените на властта. Не е ясно само колко още ще изкара ГЕРБ? И как тя ще излезе от властта? Като претендираща за втори мандат, или като поредният проект, който си е изпълнил задачата - да изкара във властта и да припечели от нея, след което да последва съдбата на царското движение. 10 години след като слезе от властта, СДС се разпадна на няколко части, като в последствие, днес в парламента, партията плюс Иван Костов има едва 15-на депутати. И пак след като преди около 10 години НДСВ обра народната любов, днес партията е зад парламентарния борд. Другата партия, която управлява през последните няколко години - БСП се срина от 32 през 2005 г., на 16-17%  през 2009-та, за да продължи своя спад днес до нива от 12-14%. Единствено ДПС увеличава своята подкрепа, дотолкова, че след като Първанов си направи движението, при един прилив към него от БСП, последната може би ще бъде задмината по подкрепа от ДПС? 
На практика още догодина тепърва предстоящото учредяване на "АБВ" ще се изправи в първите си избори за местна власт и избор на нов Президент! Не е изключено реално обаче, преди това да участва директно и в избор на Народно събрание, в случай, че управлението на ГЕРБ бъде сполетяно от провал? 
Вероятно най-важната задача пред Първанов е догодина да си осигури приемник на "Дондуков 2"? В тази връзка пред БСП има две възможности: още при издигането на кандидат-президент от хипотетичното все още движение "АБВ", шансовете на БСП да спечели президентския вот рязко падат поне наполовина! Още наполовина падат шансовете й БСП да достигне до балотаж сама със свой собствен кандидат. Втората възможност се състои в подкрепата на кандидат издигнат от "АБВ", за да не се допусне например спечелването на този избор от ГЕРБ? Това обаче ще засили процесът на обезличаване на БСП, при което тя вече няма да представлява каквато й да е заплаха или алтернатива на ГЕРБ и още по-лошо: в случай, че (макар и на теория) един ден Георги Първанов спечели следващите парламентарни избори (може и с непълно мнозинство), БСП като нищо ще се превърне просто в малкият, но удобен коалиционен партньор на новата власт! Само ще припомня, какво точно е казал днес Станишев в Раднево: "Ако проектът АБВ" се създава за привличането на по-голям граждански потенциал това е хубаво".
Абе другарю Станишев, нямаше ли да бъде още по-хубаво, ако БСП можеше да привлече същия този граждански потенциал, който в момента Първанов си присвоява за своите след президентски политически амбиции? 
Имам чувството, че върхушката в БСП в момента си е поставила за цел на всяка цена, да влезе в управлението през задната вратичка, ако е необходимо и дори като "малкият коалиционен партньор" на Първанов, след като нейното ръководство, първо се правеше, че не забелязва "движението" около президентският проект през последните месеци, така както в есента на 2008 г., дори отричаше да има криза в страната? А сега то всичко било много хубаво, ако...  
Не искам и да си помислям, но имам усещането, че Първанов и Станишев се пазарят за бъдещето на БСП и за нейната роля, в светлината на евентуалното управление на "АБВ" след време? Първият ще отвори вратата, а вторият само ще я затвори, за да констатира единствено, колко са му оредели редиците?   
И все пак само времето ще покаже, какво ще се случва след 11-ти ноември, и най-вече, как в последствие ще се разместят политическите пластове в страната? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар