понеделник, 15 ноември 2010 г.

Луксозната действителност

Шест надстроени къщи и два магазина, бяха разрушени, но нито един хотел - това е равносметката от днешната акция на ДНСК в Несебър. Да, ясно е, че става въпрос за едни незаконни постройки - къщи и магазинчета, собственост на едни средно заможни български семейства в Несебър. Постройки и надстройки появили се през последните 20 години, под "зоркия" поглед на всички институции отговарящи за контролирането на строителството в този град и не само него. 
Да, пак повтарям вероятно става въпрос, за къщи, които на този етап се водят незаконни - без съответните разрешителни, за да мога да ги нарека законни. От ДНСК обаче са направили уточнението, че хотели в Стария Несебър няма да бъдат премахвани. Но защо? Те какви са? И най-важното - на кого са? 
Преди няколко седмици, хеликоптерите на властта "застрашително" прелетяха над десетки нечии имения. Показаха ни ги, и защо? За да може обеднелият и окраден български народ да "намрази" - онези богаташите с огромните къщи, с басейнчето и джакузито отпред, задето същите тези - богатите са си построили, същите онези имения, над които гордо прелетя онзи хеликоптер. За да може после властта да си поиграе на тука има, тука го нема - данъчният "лукс". 
Питам се къде остана намерението на властта да тръгне да събаря тези огромни при това в мнозинството си незаконни палати? Нали лично премиерът беше разпоредил, да се търсят начини примерно да се събори онова "митничарско" селище край Ивайловград? Но се мина един месец, и този въпрос май вече не стои в програмата на родните медии? Така и не разбрахме на кого са е тези палати? Хубаво ги разгледахме отгоре, отгоре, ама се чудех, до тези имения, не стигат ли пътища или всичко и те са частни, за което държавата, въобще и не подозира или в най-добрия случай, просто си затваря очите и толкова? Да, разбрах че едните били митничари, другите били рибари, ама за една част, че дори произвеждат нещо в хотелите си, защото един от мотивите на управляващите, за невъвеждането на онзи данък "лукс", беше че около 5700 сгради, част от които са и хотели били с производствено предназначение! И за какво ще го събарят този хотел, та нали той произвежда, пълни нечии сметки, от които после може би ще потече вероятно и към нечии партийни каси? А пък и идват избори. Как ще тръгне някой наш управник, да разрушава имотите на потенциалните свои благодатели и спонсори за изборите? 
Ами да им е честито на късметлиите, които са намерили начин как да произвеждат нещо, за което няма да си доплащат. Но ние си имаме дясно правителство, което по думите на Симеон Дянков не повишавало данъците. Да, ама същото това няма до 2013 г. да ни пониши и заплатите, освен ако по някое време не ни подхвърли като на пенсионерите по две левчета. А тези попадащи в категорията "богати", с огромните имения, повечето от които са и незаконни, ще продължат да си живеят в своя луксозен свят, в който няма да го бъде онзи -  "луксозния" данък. Сметката в държавната кръчма пак ще си я плащаме ние, които имаме най-ниските данъчни ставки в целия ЕС, ама и най-ниските доходи пак в същия този ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар