сряда, 24 ноември 2010 г.

Плащай си българино, за да си живееш...в колибата.

Само допреди няколко седмици на българското общество от сутрин до вечер бяха прожектирани кадри показващи всевъзможни вили, имоти, хотели и частни имения, кои от кои по-луксозни и кои от кои по-незаконни? От една страна управляващите се заканиха, да въведат т.нар. данък „лукс” за богатите, а от друга – да пратят багерите във изникналите посред нищото весели къде богаташки, къде митничарски „селца”.
Днес от заканите, че ще го бъзе „луксозният” данък няма и спомен – уви, имаме си дясно правителство, което във време на криза не вдига данъците така, както се аргументира министърът на финансите Симеон Дянков. Затворници вместо багери, бяха изпратени да събарят пристройки, гаражчета и магазинчета в град Несебър, част от жителите на който, дали от отчаяние, дали от глупост, се втурнаха да се подписват под искане за излизането на ЮНЕСКО от стария Несебър.
Но те пак са си там – луксозните хотели, все още се извисяват над културните паметници в Несебър. Дали защото в тях не се произвежда нещо, като например културно-бетониран туризъм? И онези са си там – същите онези имения с басейнчета, дето ги даваха по телевизора. Напрактика управляващите се заканват на едните - на митничарските къщи и надстройките в Несебър, от време на време и на ромските гета? Но не вярвам в тази държава да са само митничарите или несебърци, които в първия случай са си построили имение, а във втория – етажче. Ни мисъл, нито стон – за хотелите, именията и имотите на политици, бизнесмени и лица свързани с т. нар. подземен свят, който в нашата държава е почти еволюирал в надземен! Пак наскоро се завъртя един скандал с имотите на Цветан Цветанов и Андрей Иванов, като последният дори гордо издекларира, че си ги е насъбрал със 120 годишен трудов стаж! Разбира се този скандал потъна и вече като че ли никой в медийното пространство, не пита и напрактика „не може да се интересува” от тези имоти?

И след като ни дадоха да разберем, че не е за хубаво да вдигаме данъците на богатите и то във време на криза, управляващото мнозинство от ГЕРБ си завъртя данъчната цевт на 180 градуса и се прицели в малките вили, бунгала и дори стари къщи, много от които се обитават целогодишно от бедни при това вероятно дори от възрастни хора, които няма къде другаде да преживяват дните си! И затова, те сега ще трябва да си плащат, така както не са ги карали да си плащат никога досега! Според приетите на първо четене текстове в Закона за местните данъци и такси собствениците на постройки с данъчна оценка под 1600 лв. ще плащат и за тях данък „сгради”.
   
Когато Менда Стоянова от ГЕРБ мотивира отказът на мнозинството да въведе данък „лукс”, тя посочи, че събраните приходи от него, щели да бъдат около 5-6 милиона лева. В такъв случай се питам, колко тогава ще съберат те от собствениците на тези вилички, къщички и бунгала, много от които няма къде другаде да живеят? Не е ли това издевателство и съдиране от кожата от гърба на тези хора? Излишно е май да говоря за справедливост в нашата държава, в която законът е в сила за едни, а напрактика не съществува за други!   

1 коментар:

  1. Поговорката "болен, здрав носи", в България стана: "Беден, богат носи". ГЕРБ = ЛИЦЕМЕРИ !!!

    ОтговорИзтриване