вторник, 28 декември 2010 г.

Политическата 2010-та: Замръзване, полицейщина и изгубване в надеждите...

2010-та почти се изниза. В последните дни на годината, като че ли е време всеки от нас да си направи равносметката в личен план какви са били за него изминалите 365 дни. Но в следващите редове няма да Ви занимавам със себе си. 
Обходих с бегъл поглед моите публикации през изминалата година. Разбира се в тях пребладават политическите ми коментари и анализи - без непременно да имам някакво самочувствие на политик, журналист или някакъв непримирим критик на властта. Затова се реших да направя една политическа равносметка за отиващата си година. 
Ако трябва съвсем накратко да дам някакво определение за изминалата година в политически план, трябва да кажа, че това очевидно беше годината на голямото и масово осъзнаване и на безвъзвратно изгубените надежди, че това управление, ще  работи за "благото и просперитета на нацията". Да, то работи, но по-скоро за своят финансов и имотен просперитет отколкото за нечий друг. Очевидно не мога да определя това управление, нито като нормално европейско. Дори на демокрация едва го докарва.             
Помните ли, че през 2010 г., ПП "ГЕРБ" залагайки само 5 основни приоритета в своята предизборна платформа, спечели изборите, и вдъхна надеждата в сърцата на милиони българи, че ще заживеят по-добре, че ще имат работа, достъпни образование и здравеопазване, че ще има възмездие за онези, и че старите управленски порядки ще останат в миналото, че новите политически лица, няма да са като своите предшественици, че ще има нов морал и силна - здрава ръка, която ще въведе ред в хаосът (държавата).
Първият приоритет в свитъкът на ГЕРБ гласи: "Възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество". Година и шест месеца след новата НАДЕЖДА, посрещаме новата година, за да констатирам само, че няколкостотин "килъри", "шейхове", "пепурудки", "октоподи", "наглеци", "потисници", "тикви", "медузи", "сводници" и др.  се пробваха в няколко изпитания: първо трябваше да опитат, колко твърда е земята под краката им, втората им задача беше да издържат възможно най-кратко време в ареста от 24 часа до няколко месеца, през което време  трябваше само да умело да финтират няколко пъти из съдебната зала използвайки редица изпитани в годините номера и похвати. И макар, че всички (вярвам), включително министър Цветанов, искахме най-после да има справедливост в България, трябваше просто да изключим телевизионните екрани, по които всяка вечер гледахме  нахвърляните по земята бандюги, защото последните щяха да бъдат превърнати в герои, които са надхитрили системата, пращайки и нас заблудените люде дето сме си мислили, че този път няма да им се размине за зелен хайвер. Е, нашите герои с звучни псевдоними им се размина.  Ама не и на нас.
Според програмата на "Гражданите за европейско развитие на България", нашата Родина трябваше да се превърне в основен фактор на стабилност в региона и света и да стане уважаван член на ЕС. Е, да де, ама не. Точно заради корупция и престъпност сега не ни приемат в Шенген. Това трябваше да бъде звучен плесник за нашите кинематографи с полицейски пагони, които напук на хвърлените милиони и на издадените от не един министър десетки превантивни "присъди", очевидно се провалиха в своите първоначални намерения. Искаме от ЕС да ни уважават? Е, как след като още с първите дни на 2010 г., станахме за смях, след като ураганът "Руми" изуми представителите на европарламента с неземните си познания по география и с изумителния си българо-британски "диалект". 
На всичкото отгоре и дипломатите ни били агенти и после искаме да ни уважават? Затова трябва бързо да ги разпищолим, за да не бере Бойко срам пред Барозу в Брюксел. Мисля, че моделът "Шкумбата", трябва да получи възможно най-бързо разпространение по нашите представителства зад граница. 
През последната една година ядохме постна пица. Критикувахме я, присмивахме се и се шегувахме с нея, но май ще излезе, че догодина с умиление ще си спомнямаме за нея.  Но нея няма да я има. В същото време цяла година ни обещават и усърдно прогнозират и неведнъж изпращат кризата. Та някой знае ли последно, дали тя си замина? Или просто се е преместила от вече опосканото строителство към търговията? 
През отиващата си година управляващи, синдикати и работодатели се събраха да оборят кризата, обединявайки се около едни 60 антикризисни мерки. След няколко седмици дебатиране, баене и кроене на планове пратиха социалната сигурност на българите във във фризера и започнаха да опипват почвата за реформи, затягайки бавно и постепенно примката около учени, лекари, културни дейци, и милиони българи потенциални кандидат-пенсионери. В името на едната цел - да закърпят бездънната дупка в бюджета. И въпреки това се стигна до безпрецедентна актуализация на бюджета.  
Какво национално самочувствие да имат българите, когато заплатите на стотици хиляди наши сънародници са под летвата на бедноста. Самочувствие може би имат само политиците, по чиито рейтинги винаги има кой да работи, така че те да се задържат все така високи. Жалкото, е че още един стълб все по-осезателно нараства. Но това не е личният рейтинг на прехвалената Кристалина, ами рейтингът на безработните, който надхвърля неофициално 16 и отгоре процента. Какво благоденствие, какъв просперитет"? Може би трябва да ги търсим и да се потрудим за тях на новопостроените магистрални участъци? Там ще има работа за много пеперудки, че дори и за спортисти занимаващи се с гребане.
През новата година се задават избори. Тепърва ще се говори за кандидати, алтернативи и  обещания за новото светло бъдеще. Годината обещава да е интересна. И пак ще има редовните скандали, и пак ще има оставки, и пак ще се сипят критики, и пак ще се купуват избори и пак и пак и пак....Дотук ви представих един вариант А, който очевидно си остава в действие и догодина. Знаете ги Бойко, Цецо, Цецка и другите. Дали ще се намери обаче, някой който да каже "Бе"? Ако ли не, в противен случй опасявам се, изборът ни в много случаи догодина, ще се ограничи дотам да избираме един заден шут с полицейския ботуш или един унизителен звучен шамар в лицето. Та, кое ще боли по-малко?    

2 коментара:

  1. ЛЪЖАТА като политическо оцеляване и дълголетие! ... Дано сигналната лампичка да светне на повечето от избирателите за следващите избори!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво Пацо! ! ! Злати

    ОтговорИзтриване