вторник, 7 декември 2010 г.

Въздържащите се крепители на властта.

"Вкалинчихме се" - така лидерът на ДСБ Иван Костов, охарактеризира управлението на ГЕРБ към днешна дата. Скандал, след скандал, а никой не си тръгва. И съвсем закономерно, Командирът набързо "уволни" половината от министрите на Бойко Борисов, защото единия бил подведен от външността на българката Мишел Бонев, другият защото е предложил Калина Илиева за шеф на ДЗ "Земеделие", а заради третият нямало да има коледни добавки към пенсиите и така до деветият от министрите Му, чиито обвинения към главния прокурор, не са довели до нищо и които говорят само за един отчаян милиционерски натиск . Така, Командирът "уволни" общо девет министри, като успя да посочи поне по един актуален гаф за всички "уволнени". Така оказа се, че заради случаят в  болницата в Горна Оряховица своята отговорност, трябва да си понесе министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов т.е. той трябва да си ходи. Заради калта и наводнените участъци от Околовръстното и пътят за Гърция, трябва да си ходят вероятно министрите на транспорта и регионалното развитие. Тъмносините не са подминали и министърът на образованието Сергей Игнатов, заради проблемите с висшите училища и БАН. И накрая разбира Командирът стига до министър Дянков, макар че на самата пресконференция му е спестил провиненията за тази седмица. Парадоксалното е, че въпреки своите меко казано критики към властта,  Синята коалиция не само, че отказва да си влезе в ролята на реална опозиция, ами продължава да се държи, като конструктивна такава. Защо ли? Очевидно десните са в състояние, което им позволява всяка седмица да уволняват по някой друг министър на Борисов, и какво от това? Пак е очевидно, че политиката на това правителство всяка смут и включва алармените сигнали на Сините и дори на Атака, които в един момент се чудят какво изобщо става? И въпреки това, и двете политически сили декларират все още своята подкрепа за ГЕРБ? Но, не можеш да "уволниш", повече от половината министри от кабинета и в същото време да твърдиш, че ще продължиш да го подкрепяш, до момента в който евентуално бъде реализиран АЕЦ "Белене"? 
Тези критики на Иван Костов обаче, може би ще се окажат поредната пушилка, с която сините се опитват да се разграничат публично в общественото пространство от все по-непоследователната политика на това правителство. Доколкото критиките им са достатъчно ясни и основателни в своята същност, може да се очаква, че те вероятно ще бъдат подпечатани и в пленарна зала с вот  "против" същата тази политика провеждана от същите тези министри, които Командирът изреди през вчерашният ден? 
Но това би означавало това правителство да се закрепи само и единствено с гласовете на Атака, а евентуалното оттегляне на синята подкрепа, вероятно ще означава и оттеглянето на почти всички тъмносини назначения по управленските етажи? Има ли изобщо такава политическа сила, която гонейки някакви принципни позиции, ще допусне тази нелепа грешка, да се раздели и дори с малкото власт, която е успяла да получи през последната година и половина? Но живеем все пак в България, където е нормална практика депутати да се редят на опашка най-малкото за безплатни телефони! 
И така въпросът е ще минат ли в опозиция сините? А те всъщност не участват ли и в управлението, посредством някои свои назначения като например Евдокия Манева и Константин Димитров? Към момента поведението им може да се определи, като "въздържащо се от крайни и резки политически маневри. Затова заканите на Мартин Димитров  и поредните критики на Иван Костов, ще завършат най-вероятно с натискането на бутончето "въздържал се", при едно следващо гласуване в пленарна зала? Е, може и да има някакви изключения, но те не очертават тенденция, при която да са налице подсказки, че Синята коалиция твърдо е решила скоро да скъса с ГЕРБ и защо изобщо да го прави, след като може с едната ръка само да замахва, а с другата - да обира плодовете на властта?  

Няма коментари:

Публикуване на коментар