събота, 11 декември 2010 г.

Настъпва ледников период за доходите на българите!

След като само преди броени дни управляващите въведоха данък "колиба", то тези дни беше въведена нова социална мярка: точковата система беше заменена със солидно заплащане в кеш - за да придобиеш статусът "пенсионер" в България. 
Странно, но темата за изчезващата родна пенсионна система, често попада в полезрението на мислите ми, дотам, че просто няма какво друго да направя освен да вдигна рамене и да кажа само, че моето поколение вероятно няма да се пенсионира никога. Защото със сегашните темпове, до няколко петилетки, едно че населението ще застарява все повече, и друго, че пенсионирането, като практика, напрактика ще изчезне.
Първо, че пенсиите сравнени с тези например в средноевропейските страни, сигурно приличат по-скоро на подаяния за бедни. Същото важи и за минималната работна заплата - същата тази, която получаваме в момента и която ще остане непроменена и в следващите няколко години. 
И така тези дни управляващите пратиха в историята, точковата система за пенсиониране, която и досега си беше препъни камък за хиляди, които не можеха да се пенсионират. Днес обаче, те ще трябва да си плащат кеш на държавата за да ги въведе в "лоното" на родните пенсионери. От опозицията възкликнаха, че по този начин един български кандидат-пенсионер ще трябва да си доплати между 4000 и 5000 лв. наведнъж, без да ползва опцията за разсрочено плащане, както беше досега.
Връщайки се малко по-назад, ще припомня, че след преговори между синдикати и правителство, преди няколко месеца беше решено, да се вдигне до 34 години за жените и 37 години за мъжете, с опцията той да нараства през следващите години. 
И накрая, само преди няколко дни стана ясно, че за първи път от 13 години насам няма да има коледни добавки за пенсионери, а за 13-та заплата и дума не може да става!
Питам се, дали не е в ход специализираната операция "наглите пенсионери"? Резултатите са ясни - стотици хиляди, ще трябва да блъскат до навършването на 60+ години,  за да покрият така необходимите по закон изисквания за пенсия, включително да си плащат кеш, годините, които им липсват в трудовата книжка. А тя пък пенсията, поне да си струваше. Извод, който принуждава много хора да работят на някакво минимално заплащане и след навършването на пенсионна възраст, за да се издържат.
Пенсионирането става мисия невъзможна, а размерът на пенсията за хиляди си остава около и далеч под прагът на бедността, впрочем същото до голяма степен важи и за минималната работна заплата, която също замръзна за неопределен период от време. С една дума е настъпила ледникова епоха за доходите на българите. 
И толкова, какво можеш да направиш? В държавата всичко е наред, дотолкова, че на улицата излязоха само учените от БАН и учениците, които решиха да си изпросят още някой ден ваканция! А всички ние сме и сигурно трябва да сме много доволни и щастливи, щом почти при никой няма признаци на измръзване. Ще припомня, че във Франция и Гърция милиони си потърсиха правата на улицата! Ние отдавна сме ги изгубили някъде между отчаянието и апатията през последните години.  А къде са впрочем пенсионерските организации? Спомням си, че по времето на предишните правителства те бяха доста активни и често правеха митинги, на които искаха  увеличение на пенсиите? Уви, тенденцията в Европа била да няма 13-та пенсия. България обаче е с едни гърди напред - тенденцията тук е в бъдеще въобще да нямаме право на пенсия, защото тя ще превърне в едно луксозно скъпоструващо удоволствие, достъпно само за ИЗБРАНИ и платежоспособни кандидат-пенсионери!    

Няма коментари:

Публикуване на коментар