понеделник, 13 декември 2010 г.

Тука го има, тука го нема...Референдумът.

БСП иска референдум за пенсионната реформа. В декларация от трибуната на НС, Сергей Станишев поиска гражданите да бъдат запитани чрез референдум, дали искат вдигане на осигурителната възраст, или да се пенсионират по-късно или дали искат да плащат по-високи осигурителни вноски?
Паралелно с това искане, от БСП обявиха, че са инициирали две подписки в страната: първата е срещу предложеният от ГЕРБ Избирателен кодекс, който ограничава изборните права на голяма част от българските граждани да избират своите управници, а втората е срещу т.нар. данък "колиба", с който се облагат предимно бедни хора - един данък, който по никакъв начин няма да напълни хазната.
Очевидно са налице съответните мотиви, които са подтикнали ръководството на БСП да подемне исканията си за подписки и референдуми. И по думите на Станишев вече били събрани 300 000 хиляди подписа в страната срещу изборния кодекс! Но дотук ще спра с използването на данни от сайта на БСП и ще си кажа моето мнение по темата.
Първо, самата инициатива на БСП ми изглежда супер несериозна. Защо? Референдумът беше един демократичен инструмент в ръцете на хората, който им даваше възможността, те пряко да участват във взимането на ВАЖНИТЕ за държавата решения, които ще насочват нейната външна, вътрешна, или пък социална политика за поне три-четири петилетки напред. Е, да ама не! То "няма такава държава". Първо, че в "демократична" България вече 20 години няма политическа сила, която да е инициирала всенародно допитване, което да се е провело. Факт! И от БСП вероятно са много наясно с това. И Второ, пенсионната реформа се налага с гласовете на ГЕРБ и Атака - на една или две политически сили! Това е правителствена политика и за какъв консенсус говори Станишев? Който си надроби попарата той ще си я сърба. Не можем за всеки закон, да правим референдуми и подписки. И от тази гледна точка зад искането за референдум прозира едно очевидно безсилие на левицата, да се противопостави на ГЕРБ. А впрочем нима плоския данък беше приет с политически консенсус, включително и от тогавашните опозиционни партии? Защо БСП тогава не предизвика референдум по темата? Нали и той засяга голяма част от гражданите? 
Впрочем инициативи за референдуми се появиха в края на миналата година и така за малко да изхарчим едни 20 милиона, за да се произнесем по един толкова съществен въпрос: да ги има ли или да ги няма едни десет минутни новини по телевизията? От този момент нататъка "референдумът" беше принизен до един байряк, който периодично политическите сили развяваха през последнаа година и нещо в удобен за тях момент, когато са налице възможности за получаване на краткосрочни политически дивиденти. 
И така националистите ушиха байряците и викнаха, че не пускат Турция в ЕС! И поискаха народът да се произнесе. За целта те трябваше да съберат близо 300 000 подписа - кампания, която доколкото си спомням продължи месеци, за да се разбие накрая в някоя от комисиите в Народното събрание. Референдум, Йок! 
През последната година имаше и предложение за референдум за ГМО, а също и за разполагането на ПРО в България, но Референдум, Йок! В отговор пък на националистите, Яне Янев тръгна да събира подписка за разпускането на това народно събрание и за свикването на ВНС, което да изработи нова Конституция на страната! И отново се тръгва по схемата със събирането на подписи, лични данни и  пр. Между другото спорен е въпросът, в процесът на събирането на подписи, кой и как изобщо съхранява личните данни на хората в политическите папки на които пише "Референдум....(за нещо си)"? ГРАО е последната инстанция, която проверява достоверността на подписите. Но тези папки с подписки за искане на референдуми и пр. теми в продължение на седмици циркулират между местните, регионалните и националните полит. централи, докато дойде моментъ в който, ако изобщо се появят да бъдат проверени от ГРАО. 
И какво става накрая? Йок? Няма референдум, няма запитване до хората, тяхната дума, техният подпис не струва нищо за онези, които са по мандат 4 години в парламента. Той човекът ще се подпише първи път, втори и като види, че нищо не става, трети път едва ли ще се подлъже да се подпише, ако щеше и под най-справедливото искане за запитване, касаещо например увеличаването на неговата заплата!
Та, ако искат и два милиона подписа да съберат от БСП, в случай, че до няколко седмици няма референдум или изобщо не се заговори по темата, значи нищо няма да се случи. Просто БСП се хвана на хорото с партии, готови да извлекат и най-нищожните краткосрочни дивиденти, на гърба на хората, които хем няма да гласуват, хем ще си плащат, за да се пенсионират и изобщо ще продължат едва да свързват двата края. 
Когато Бойко Борисов и коалиция събраха преди време около милион подписа с искане за оставката на Тройката, Станишев ги посрещна на входа на Министерски съвет като "циркаджии". Е, сега обаче ролите са разменени и сега БСП събира подписите. В такъв случай, като какви очакват от БСП да бъдат посрещнати от Бойко Борисов, в случай, че изобщо ги отрази?
Няма да е зле от БСП първо да се преборят процедурите по свикването на референдум, да бъдат така опростени, за да може изобщо в тази държава да се случи някакъв референдум! А не и БСП да участва активно в надлъгването за тука има, тука го нема "Референдумът".                         

1 коментар:

  1. "Най-силният аргумент срещу демократичността в политиката е просто петминутен разговор със средния избирател" - Уинстън Чърчил (ако не се лъжа).
    Референдумите имат смисъл само в държава, където общественото съзнание и средната интелигентност на хората е от едно определено ниво нагоре. У нас то е много, много по-надолу. Да питаш Манго или баба Пена за бъдещето на ядрената ни енергетика или плюсовете и минусите от влизането в Еврозоната? Стига бе. Може да звучи обидно, но това са хора, които могат да избират само какъв латиносериал да дават по телевизията - нищо повече. Е, хайде - и футболен мач.
    Но да ги питаш за стратегии в икономиката....

    ОтговорИзтриване