неделя, 16 януари 2011 г.

Ще отвърне ли властта на ударите?

Покрай скандалните разговори между Борисов, Танов, Менда, Дянков, Странджев и Искра на квадрат се заговори за оставки, падане от власт, служебни или експертни кабинети и т.н. Опозицията в парламента (в лицето на БСП), започна подготовката за внасяне на вот на недоверие, а повечето от засегнатите от скандалите лица се върнаха към рутинните си задължения: рязане на лентички, интервюта, и стратегическа линия на поведение, състояща се в пълно отричане на думите, които чухме в разпространените от в-к "Галерия" и Яне Янев разговори. Така например, министър Цветанов се изправи и видя конспирация, целяща да прекрати "реформите" в МВР. Затова, той се закани да ги продължи. Премиерът пък се обърна от парламентарната трибуна към опозицията, за да им представи своята теза, че някой се опитва да я подведе и за да освети дългата ръка на Първанов, в покровителстването на Мишо Бирата.

В един пасаж от разговорът между Борисов и Танов чуваме или разчитаме следните думи: 

"Поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закача".

Разтълкувайки тези фрази, може да се изведе следният извод: Първанов е обещавал нещо на някого, но не го е изпълнил и Бойко няма намерение да прави тази грешка. И тъкмо затова, защото той изпълнява всичко, каквото обещае, ще изпълни и това си "обещание", в случая към гражданинът с прякор "Бирата", че последният няма да бъде "закачан".

Повече от ясно е, и е близко до умът, че едва ли обещанията към "Бирата" са някаква изключително рядка практика в управлението. Дори сами по себе си, думите "обещах да не го закачам", без значение дали става въпрос за "Бирата", "Майната" или "Сопата" са изключително скандални, защото те излизат от устата на Първият в Изпълнителната власт и се предават по веригата надолу.

Някой попита ли премиерът и другите засегнати страни, дали все пак разпонават своите гласове в изнесените аудио-записи, които ги уличават най-пряко в корупция? Не бих се изненадал и ако дотам се стигне? Но  тези гласове, не се забравят лесно, защото те ни преследват от радиото в колата, през телевизора в хола, и през компютърът на бюрото. Чуваме Ги всеки ден, чухме и какъв звук издава "чадърът", който опънаха над един бизнесмен. 

И сега нека пак да предположим, как постъпват хората в цивилизованият свят? В Япония при такъв скандал, може да се стигне и до харакири. В Западна Европа, щяха да хвърчат оставки и в най-лошия случай, щяха сериозно да се клатят правителства. В България тук си стоим непоклатими, вирнали глави и сочещи с пръст виновните, които изнесли разговорите,   които пък били монтажни и пр. и пр., защото целта била да се очерни образът на правителството. А в сегашната ситуация, очерниха и Неговият. И всички настръхната, защото вероятно ще последва нова още по-мощна "атака" срещу ширещата се престъпност и корупция, начело на която ще застанат "добрите" - Бойко и Цецо, защото образът Им, сега трябва да се изчисти. Та, затова, бъдете така добри, да точно Вие - следващите потенциални участници в предаването "В акция" на МВР и улеснете органите на реда, не им оказвайте съпротива. Просто отключете врата, легнете по корем, разтворете краката и поставете ръцете си на гърба. Те рано или късно ще дойдат...за Вас...         

Няма коментари:

Публикуване на коментар