четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Замразяване, размразяване? Депутатски морал ли? Къде това?

Не да намалят, а да си замразят депутатските заплати. Предложението на председателката на НС, Цецка Цачева, президвика през днешния ден спорове и забележете "спречквания" в пленарната зала. 
Дотук, добре. Поне да не ги увеличават, макар че сигурно единици са депутатите, които разчитат на парламентарното си възнаграждение. И дали увеличени, дали намалени с няколко процента, още повече пък замразени, малцина ще усетят някаква разлика в дебитната си банкова наличност.
Популистко! Така бих определил и днешния опит на управляващото мнозинство да си поиграе с парламентарните "икономии" и "излишни" - според мен са били и по-нататъшните заяждания, за самолети, милиони, пътувания, за да се стигне дотам шефката на НС да си признае, че е имала желание да пътува до Анталия с плуване.
Не смятам, че като си оставят заплатите на същите нива, депутатите ще спестят, кой знае колко много. По-скоро наистина биха дали един добър пример. Интересно дали на шега, дали сериозно, лидерът на ДСБ Иван Костов поиска да се намалят заплатите на депутатите, или изобщо последните, да не получават възнаграждения.
Именно отляво, за моя изненада дойдоха и атаките срещу предложението на Цацева. Не знам кой с какво е пътувал до не знам къде си, но съм сигурен, че всички предишни управляващи за последните 20 и нещо години, са използвали дали Фалкони, дали яхти, дали с плуване, но Те - обиколиха по света и у нас на разноски на парламента, на разноските на данъкоплатеца. В тази връзка и сегашните управляващи вероятно не правят изключение. Бойко Борисов посрещна Нова година в Бразилия заедно със солидна делегация. Така, че именно затова определям опитите за "опозициониране" на предложението на Цацева от страна на БСП, като "дребно заяждане". 
Въпреки това, фактът, че по въпроса за депутатските заплати, се е заформила такава дискусия в НС, говори сам по себе си, колко много са свидни и "свещенни" привилегиите и финансовите постъпления на народното представителство. При всички положения депутатите, щяха да са много по единодушни, ако се дискутираше въпросът, дали да не се размразят заплатите на милиони българи, да не говорим, ако ставаше въпрос за тяхното повишаване? Размразяване? Повишение? Ама друг път! Депутатски морал ли? Къде това?     

Няма коментари:

Публикуване на коментар