понеделник, 4 април 2011 г.

Денят вече не е прекрасен.

Поредното социологическо проучване, оповестено в неделя от Центъра за анализи и маркетинг, констатира, че при над 70% от българите е налице ляво мислене. Седемдесет и нещо или почти всеки, който пресрещнете на улицата и го попитате, дали трябва държавата да налага пределни цени на някои стоки? Масовият отговор, който ще получите, вероятно ще бъде "ама разбира се, че трябва". 
И въпреки, че мнозинството от привържениците на почти всички политически сили са убедени, че държавата трябва да има определяща роля при формирането на цените, към днешна дата може би, водеща политическа сила с около и над 70% трябваше да бъде БСП, а останалите полит. партии, да си поделят останалото. Към четвърти април 2011г., обаче това не е така. ГЕРБ - дясна политическа сила получава близо 30% от народната любов, а БСП - наполовина по-малко от нея. Останалите са замръзнали около и над процента.

Леви, десни, леви..ъъъъ Бойко? 
За 20 и нещо години демокрация, българинът май не успя да разбере що е това нещо? На 9-ти ноември 1989 г., изглежда, комунистите си легнаха комунисти, ама някои се събудиха демократи. И се нароиха до над 300 политически партии и още един куп спасители, месии, народни трибуни, изразители на масите, абе с една модерна дума "димократи". 
Леви, десни, леви, десни...либерали, царисти, защитници на права и свободи, автентични леви,  крайно-десни, патриотични, националистически, куп земеделски и пр. и пр. А той - нашенецът иска само няколко простички неща: заплатата да е висока, пенсията - стабилна, хладилникът да е пълен, всички цени да са с "народни" етикети, колата да е европейска, футболния отбор да е от четвърти нагоре, някой друг балама да му чисти пред входа, докато той си пие ракията, хапва си салатката и се наслаждава на моментът, в който по новините "на живо", онези момчета с яките вратлета се потят на "стани, падни - легни"...виновен си!
Ето такива неща (сигурно има и още, които пропускам), иска нашенецът от онези, които е овластил в квадратчето в бялата пропорционална бюлетина. Неизпълнените дадени обещания, се наказват своевременно при първа изборна възможност с презрение, ненавист и омраза. Мнозина гласуваха за БСП през 1994-та, мнозина скачаха по площадите през зимата на 1997, развявайки сини знамена, десетки хиляди се стичаха дори само за  да зърнат царя по площадите през 2001, десетки хиляди отново гласуваха за БСП през 2005-та, и почти два пъти по толкова поискаха Бойко да смръщи вежди и да блъска по масата за поне 4 години. Масите го очакват всеки момент да се спусне хеликоптер и да въдвори ред в някоя виеща се опашка, където бабички и лелички почти са се хванали за косите, кой кого да предреди. Някой трябва да въдвори ред! Да дойде Бойко Борисов! Ако е гледал тази емисия новини, ако не е на някой футболно мачле, ако няма инспекция на магистралния строеж - току виж цъфнал барабар с ротата журналисти, които го следват, така, както Амазонките, които спяха около и в шатрата на Кадафи. 
Ами ако не се появи? Тогава няма ред, спиш там, подписваш се по 20 пъти в тетрадката и оглеждаш конкурента до тебе, проучваш му слабите места, за да се възползваш и да го предредиш.
Но да се върна към проучването, според което българинът е станал и още по-голям песимист. И да не иска да е такъв, няма начин, когато хладилникът му става все по-празен, заплатата все по-символична, етикетите му съвсем по европейски, футболният отбор заприлича на модна агенция, която дефилира по европейските терени, яките момчета с все така са изключения от закона. Така излиза, че повечето българи са в очакване положението им да си остане същото или...да стане още по-зле. Че нашенецът вече не е някакъв голям оптимист, може да си направим изводът от едно програмно решение на БТВ, което определи наскоро, може би повлияно от някое подобно социологическо проучване, че при този спад на оптимистите, "Денят вече Не е прекрасен".        

Няма коментари:

Публикуване на коментар