понеделник, 11 април 2011 г.

За следващия президент

Барак Обама ще започне кампанията си за президентските избори през 2012. Година и половина по-рано, каза наскоро един социолог при представянето на едно от актуалните социологически проучвания.
А в България шест месеца преди вота, все още нямаме, почти нито един мераклия. Шест месеца преди президентските избори, партийните централи все още умуват как да се явят на изборите, какъв да бъдел профилът на техния кандидат-президент и пр. И тъкмо поради тази причина е трудно да се коментира нещо, което все още не е станало факт. Шест месеца преди изборите, ние не знаем, кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ и каква ще е неговата предизборна платформа? Какви ще са неговите приоритети в управлението? Шест месеца преди изборите, опозиционната БСП също все още не бърза да вади името на своя кандидат, но Станишев поставя условието, той - левият кандидат да отхвърля модела на управление на ГЕРБ и да му се противопоставя. Все повече в публичното пространство се върти името на Миглена Кунева, като потенциална кандидатура, подкрепена от различни политически сили, включително и БСП. Какво обаче иска да направи, г-жа Кунева, след като я изберем за Президент едва ли на някого му е ясно. Същото се отнася и за останалите скрити-покрити имена на личности, които се спрягат като кандидат-президент. Защото все пак, нали се сещате, че ще има хора, които ще гласуват през октомври просто за "номер 3", или такива, които ще гласуват отново "за Бойко Борисов", или такива, които ще пуснат бюлетината за "комунистите", или такива, които ще гласуват за "червените", за антикомунистите, за седесарите, патриотите и т.н. и т.н. докато накрая се стигне, за тези, които ще гласуват за този, който им даде "повече". За да си останем и след октомври пак на същия хал.   
Между другото досега не чух, включително и от БСП, включително (поправете ме ако греша и от Бойко) и от Първанов, поне някакъв мижав коментар за резултатите от националното преброяване на населението, които бяха оповестени наскоро. Посочете ми, на коя политическа сила родната демография е някакъв приоритет, който не се изчерпва с едното "насърчаване на раждаемостта" в предизборните листовки които получаваме на всеки 2 или 4 години?
Не ми е ясно, кой каква политика би защитавал, ако стане ПРезидент. И все пак, освен "2012", аз друго чудо по нашите географски ширини не очаквам да се случи. Не очаквам, че новият президент, ще допринесе с нещо за решаването на проблеми, като корупция, безработица, някаква адекватна външна политика може би, стягаща примка на бедността, неграмотността, и въпросът с емиграцията разбира се.
По Нешънъл Джеографик, гледах, че със сегашните темпове, ледниците ще се стопят до края на века. Със същото темпо май се топи и българския народ. 
Какво ще става към края на годината ли? Ами населението на страната вероятно ще е намаляло с 40-50 000? Няколко десетки хиляди ще се изнесат на запад, цените ще продължат да се покачват, Дянков ще обяснява пак цяла година, че кризата свършила, а за АЕЦ-а не знам. Бойко ще построи 5 магистрали и ще започне шестата - тази между Русе и Букурещ. А ще си имаме и Президент и няколко десетки нови или стари кметове. Президентът ще се казва Х... и упорито, в единия случай, ще се противопоставя на политиката на партия ГЕРБ, или в другия случай - ще следва строгата партийна линия. От трета възможност нямаме нужда. Ще си останем в най-добрия случай все така "зле" или още по-зле!
И все пак накрая, за да не прозвуча прекалено "песимистично", надявам се, тези мои подозрения, очертаващи "прекрасното" ни бъдеще в тази страна, да бъдат опровергани от някой от претендентите за поста на Дондуков 2. Но кой знае?   

Няма коментари:

Публикуване на коментар