сряда, 20 април 2011 г.

Между двете алтернативи.

Само преди няколко дни, в статията си описах БСП, като една вече възможно осъществима алтернатива на ГЕРБ. Да си призная, преди година не ми е минавало и през ум, че ще напиша нещо подобно. Но след почти две години в управлението, от онази опустошителна герберска вълна, която отнесе Тройната коалиция през лятото на 2009г.,, днес като че ли няма спомен. Сега постепенно се надига цунамито, породено от разочарованието и изгубените надежди, че след края на омразната Тройна коалиция, ще се събудим след някой друг ден, в една нова и по-подредена страна. 
През есента ще има избори - президентски и местни. Някои кметове ще си останат такива, други ще си ходят. Ще си имаме обаче и нов президент. Не съм гадател, за да знам от коя партия ще е той, да не говорим пък за името му, макар, че управляващите напоследък ни уверяват, че следващият президент ще е от ГЕРБ. 
Отляво също вървят едни дискусии, някои структури номинират кандидати за президент, то пък не става ясно, как изобщо ще се процедира при определянето на този кандидат. Май просто ще чуем името на бъдещия кандидат-президент, като отидем на Бузлуджа? Просто ще ни го сюрпризират тогава, ако трябва да се вярва на Сергей Станишев. Друг е въпросът така ли трябва? 
Да, ясно е, че целта на БСП, както и на ГЕРБ, е една и съща - противниковата партия, да не спечели изборите. БСП се противопоставя на политиката на ГЕРБ, а последната ни размахва наследството на Тройната коалиция. Също като детска караница: Да не бъде Тя (столетницата), а да бъде Той (сетете се кой) във властта. И обратното.  
Но да продължа към алтернативата БСП. Както писах в началото, определих преди една седмица БСп, като потенциална и все по-ясна алтернатива на ГЕРБ. Днес обаче, чета, че БСП и АБВ се надцаквали чрез вестник "Дума". Преди една-две седмици във вестник "Дума" излезе, статията на Николай Малинов озаглавена "АБВ - една претенциозна и неясна алтернатива". Признавам си, в началото я подминах, без да й обърна някакво по-особено внимание. За мен, АБВ е повече, като един виртуален и неясно ситуиран субект в родното политическо пространство, който обаче, очаквам, че ще получи своята възможност за реализация и развитие, едва след като на Георги Първанов му изтече мандата. т.е. допускам, че за идните парламентарни избори "Алтернативата" все пак ще я има. 
А каква ще бъде, на кого и с кого ще бъде, това си е работа на онези, които ще или вече работят усилено в полит. лабораторията, в която трябва да отгледат родилата се наскоро "АБВ - Алтернатива". И там вероятно ще си отгледат кметове, политици -леви, десни-абе просто някакви политици, някакви големи авторитети, експерти в една или друга област, млади кадри готови да бъдат спуснати в управлението, добре познати физиономии от различни обществени сфери и т.н. А срещу тях - БСП, която хем крачи към управлението през последните месеци, но в същото време може би не работи за привличането на горепосочените екперти и всякакви други към себе си. т.е. тя не е особено атрактивна на политическия пазар, но е готова да подкрепи на изборите всичко що е "избираемо" в т.ч. и личности извън БСП.           
Тия дни пък в "ДУМА", излезе статия подписана от някой си сеньор Позитано, която изцяло е изградена в защита на АБВ. Разбирайте статията е провокирана от тази на Малинов. Говори се в публичното пространство, че сеньор Позитано май бил самият Първанов, или главния редактор на вестника Ивелин Николов. Но най-вероятно няма да разберем със сигурност, кой е авторът на тази статия. Значи това е все едно утре да си преименувам блога и да ме знаете вече, като сеньор Анонимно. Не ме разбирайте, че се опитвам да вземам страна, но се чудя как е възможно да знаем авторът на първата статия, който застава с името си зад своите редове, написани по адрес на АБВ, а в същото време авторът на другата статия - искащият право на отговор да се подписва с псевдоними? 
Ще излезе, май че вече си имаме втора алтернатива на ГЕРБ, в лицето на АБВ, която се сблъсква с първата - тази на БСП, представете си на страниците на малотиражния (доколкото ми е известно) в-к "Дума". Ще излезе, че има сблъсък между онези двамата, бяха или все още са начело на БСП през последните 14-15 години. Чудя се, какво ще стане след време, когато дойде ред и на парламентарните избори? Ако сега има война между Първанов и Станишев, то как ли ще изглежда тя тогава в навечерието на тези избори? Ще видим ли сблъсъкът на алтернативите? Или ще станем свидетели на максимата, че когато двама се карат, третия обикновенно винаги печели?  

Няма коментари:

Публикуване на коментар